Pratik Bilgiler 61/1-E Trafik kazası nedir? 61/1-E cezası ne kadar, kaç TL?

61/1-E Trafik kazası nedir? 61/1-E cezası ne kadar, kaç TL?

Paylaş
61/1-E Trafik kazası nedir? 61/1-E cezası ne kadar, kaç TL?

61/1-E trafik kazasının dönemeçlerde park etmekten kaynaklı olarak ortaya çıkan bir kusur oranı olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Bu kuralın ihlal edilmesi durumunda ise park etmenin yasak olduğu yerler ve haller maddesi gereğince sürücünün kusurlu sayılması söz konusu olmaktadır. İşte, 61/1-E trafik kazası hakkında merak edilen tüm detaylar.

Sürücünün araç kullanırken uyması gereken kurallar bulunduğu gibi aracı park etme esnasında da uyması gereken çeşitli kurallar bulunmaktadır. Araç sürücüsünün park etmenin yasak olduğu yerler ve haller hükmü gereğinde park etmemesi gereken yerlere park etmesi durumunda trafik kazalarında kusurlu sayıldığını söylemek mümkün olmaktadır.

Haberin Devamı

Cezanın kamuya ait yolcu taşıtı olmayan her araca uygulanacağını söylemek mümkündür. Sivil araçların park edebileceği belirli bölgeler bulunmaktadır. Bu bölgelerin dışına ise araçların park etmesi durumunda çeşitli ceza işlemlerinin uygulanacağını söylemek mümkün olmaktadır.

61/1-E TRAFİK KAZASI NEDİR?

Trafik kazalarına yol açan birçok durum meydana gelebilmektedir. 61/1 E sürücüler tarafından gerçekleştirilen tali kusur maddesi olarak bilinmektedir. Yani kazanın meydana gelmesinde temel neden olarak görülmemekle birlikte kazanın meydana gelmesinde ikinci etken olarak değerlendirilmektedir. Genel olarak ise 61/1- E kusur oranının yüzde hesaplama değeri incelendiğinde %25 oranında olduğu kabul edilmektedir.

Haberin Devamı

Trafik cezasını oluşturacak durumların meydana gelmesi halinde kusur dağılımına göre herhangi bir ceza uygulanmaması da mümkün olmaktadır. 61/1- E kusur maddesinin değerlendirilmesi ve hesaplanması oldukça karışık bir işlem olarak ifade edilebilir.

Kusur maddesinin hatalı bir şekilde tespit edilmesi halinde ise kaza tespit tutanağında bu durumla ilgili olarak itiraz etme hakkınızın bulunduğunu söylemekte mümkün olmaktadır. Ehliyetlere uygulanan ceza puanları sayesinde de araç sahibinin ehliyetine bakılarak ne kadar ihlal yapıldığının tespit edilebilmesi mümkün olmaktadır.

 

61/1-E CEZASI NE KADAR, KAÇ TL?

61/1- E koduyla uygulanan trafik cezalarında sürücülere uygulanmakta olan idari para cezasını kapsamaktadır. Kuralın ihlal edilmesi halinde araç sürücülerinin ödemesi gereken bir trafik cezası bulunmaktadır. 61/1- E maddesi gereğince kamu araçlarına ait olduğu bilinen bölgelerde dahil olmak üzere sivil araçların park etmemesi gereken yerler bulunmaktadır.

Sürücülerin sadece park etmeleri gereken belirli yerlere park etmesi gerekmektedir. Bu alanların dışında kalan bölgelere park yapılması halinde ise 61/1- E trafik cezasının ihlalinin söz konusu olacağını söylemek mümkün olmaktadır.

Özellikle kamu hizmetinde bulunan yolcu araçlarının durakları levhalarla belirtilmektedir. Bu durumlarda levhaların her iki tarafında da 15 metrelik mesafe bırakmadan araç parkı yapılmaması gerekmektedir. Kurala uymayan araç sürücülerine ise 61/1- E para cezası uygulanmaktadır.

Haberin Devamı

Diğer tüm trafik cezaları gibi bu kuralın ihlal edilmesi durumunda da caydırıcı olması amacıyla 690 TL olarak belirlendiğini söylemek mümkün olmaktadır. Bu trafik kuralının ihlal edilmesi halinde idari para cezasının yanında aynı zamanda da sürücülerin ehliyetlerine 10 ceza puanı işlendiğini söylemek mümkün olmaktadır.