Pratik Bilgiler 73/c trafik kazası nedir? 73/c cezası ne kadar, kaç TL?

73/c trafik kazası nedir? 73/c cezası ne kadar, kaç TL?

Paylaş
73/c trafik kazası nedir? 73/c cezası ne kadar, kaç TL?

Trafik cezaları, sürücülerin, trafikte uyması gereken kurallara karşı gelmeleri halinde hem caydırıcı hem de güvenlik açısından önem arz eden yaptırımlardır. İstisnasız, araç kullanan her sürücünün bilmesi ve uyması gereken trafik kurallarının ihlali sonucu, bu cezalar kişiye yansıtılmaktadır. 73/C cezası, trafikte en sık karşılaşılan ihlallerden biri olmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

73/C, trafik cezaları içerisinde en sık rastlanan kodlardan biridir. 73/C cezası, seyir halindeki bir araçta, iletişim araçları ile ilgilenilmesi fark edildiğinde uygulanmaktadır. Hem yeni sürücülerin hem de yeni sürücülerin 73/C cezasının detaylarını bilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

 73/C TRAFİK CEZASI NEDİR?

73/C trafik cezası, sürüş esnasında, telefon, bilgisayar, tablet gibi ekipmanların kullanılması sonucu, trafik polislerinin sürücülere kestiği bir ceza kodudur.

73/C cezası alma nedenlerinin başında seyir halinde iken;

  • Telefonla konuşmak veya oyun oynamak
  • Tablet ya da telefondan film izlemek
  • Araç telefonu kullanmak

Trafiğin akışını ve sürüş güvenliğini olumsuz etkilediği için, bu eylemleri yapan sürücülere para cezası uygulanmaktadır.

73/C TRAFİK KAZASI NEDİR?

 73/C trafik kazası, bu ceza kodu ile yapılan tüm kazalara verilen isimdir. Sürüş halinde, 73/C kodunda yer alan yasaklar sebebi ile meydana gelen kazalar, bu kodun yaptırımları ile kayıt altına alınmaktadır.

73/C CEZASI NE KADAR?

73/C, araç telefonlarının meydana çıkışı ile başlayan ve cep telefonlarının popülerlik kazanmaya başladığı günümüze değin, sıklıkla uygulanan bir ceza türüdür. Her sene güncellenen rakamlara göre 73/C cezası tutarı değişmektedir. Bu ceza, caydırıcı olmasının yanı sıra, trafik ihlali yaşanması bakımından da önemlidir. 73/C cezası, 2024 yılı itibari ile asgari ücretin yaklaşık 9’da 1’i kadardır.

Haberin Devamı

73/C CEZASI KAÇ TL?

73/C cezası, 1 Ocak 2024 tarihi itibari ile 1.506 TL olarak belirtilmiştir. Bu rakam, mevzuat gereğince, yılsonuna kadar geçerliliğini korumaktadır. Yeni yıla başlarken, tüm cezalarda olduğu gibi 73/C cezası için de güncelleme yapılmaktadır.

73/C CEZASI NEREYE ÖDENİR

Trafik kurallarının ihlali sonucu kesilen cezalar, e-devlet ve bizzat adres bildirimi ile kişiye ulaştırılmaktadır. 73/C cezası kesildiği andan itibaren sürücünün ödemekle yükümlülüğü başlatılır.

Bu ceza, vergi daireleri, PTT veya anlaşmalı bankalarca ödenmektedir. Ödeme yapmak için, sürücünün Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve aracın bilgilerinin iletilmesi gerekir.

73/C CEZASI İNDİRİM

 Trafik cezalarına, devlet tarafından indirim yapılmaktadır. Bu indirimden faydalanmak isteyen sürücüler; cezaları ilk 15 gün içerisinde ödemek durundadırlar. 73/C cezası, ilk 15 gün içerisinde ödenirse %25’lik bir indirim söz konusudur. Aynı şekilde, trafik cezalarının hemen ödenmesi kapsamında yapılan bu indirim, ceza kodları için geçerlidir.

Haberin Devamı

73/C TRAFİK CEZASINA İTİRAZ EDİLİR Mİ?

 73/C trafik cezası için, sürücülerin itiraz hakkı bulunmaktadır.

 İtiraz etmek için;

  • Öncelikle 73/C trafik cezasının tebliğ tarihinden itibaren 15 ila 30 günlük bir itiraz süreci bulunur.
  • Bu itiraz kapsamında, sürücülerin evrakları toparlaması ve kanıtlarını hazır hale getirmesi gerekir.
  • İtiraz dilekçesi ile birlikte, araca ait bilgiler de dosyaya eklenerek ilgili mahkemelere itiraz süreci başlatılır.
  • Eğer 73/C trafik cezası için ödeme yapılmışsa, bu ödemenin ibraz dekontu da dosyaya eklenebilir.