Pratik Bilgiler Al eş anlamlısı nedir? Al kelimesinin eş anlamlısı kelimeler hangileridir?

Al eş anlamlısı nedir? Al kelimesinin eş anlamlısı kelimeler hangileridir?

Paylaş
Al eş anlamlısı nedir? Al kelimesinin eş anlamlısı kelimeler hangileridir?

Kan rengini veya kızıl rengi ifade etmek için kullanılan al kelimesi, kırmızı anlamındadır. Bayrağımız al renktedir, bu nedenle al bayrak olarak da tanımlanır. TDK'ya göre bir isim olan ve renklerden birini ifade eden al rengi dorunun açığı, kızıla çalan bir kırmızı tonudur. Ancak al kelimesi sadece bu anlamlara gelmez ve pek çok farklı eş anlamlısı vardır. Ancak eş anlamlılarını bilmek için al kelimesinin tüm anlamlarını bilmek gerekir. Posta.com.tr okurları için al kelimesinin tüm anlamlarını ve eş anlamlılarını listeledik.

Al kelimesini konuşma ve yazışma dilimizde ifadelerimizi zenginleştirmek adına kırmızı anlamında kullanırız. Daha zengin bir dil için kırmızı yanak yerine al yanak deriz, bayrağımızı kırmızı bayrak yerine al bayrak gibi ifadelerle tanımlarız. Çünkü al sözcüğü genelde renk olarak bilinir. Bundan dolayı kırmızı sözcüğü ile al sözcüğü renk olarak aynıdır. TDK'ya göre bir isim olan ve renklerden birini ifade eden al rengi dorunun açığı, kızıla çalan bir kırmızı tonudur ve canlı bir renktir. Ancak al kelimesinin daha az bilinen ancak günlük hayatta çokça, farkında olmadan kullanılan bir başka anlamı daha vardır.

Haberin Devamı

Kelime dağarcığımızı geliştirmek için dilimizdeki eş anlamlı kelimeleri bilmek önemlidir. Bu sayede daha zengin bir dile sahip oluruz. Al kelimesi halk arasında kırmızı kelimesinin eş anlamlısı olarak bilinir; bu nedenle al yanak, al bayrak gibi tanımlarda kullanılır. Ancak bir insanı kandırmak, arkasından iş çevirmek anlamına gelen aldatmak fiili de al kelimesinden gelir. Çünkü al aynı zamanda düzen, tuzak, hile anlamına gelir. Tuzak, hile, düzen kelimleleri al kelimesinin eş anlamlılarıdır.

AL EŞ ANLAMLISI NEDİR?

Al sözcüğüne anlam olarak baktığımızda karşımıza ilk başta renk çıkar. Bu renk ise kırmızı ve kızıl olarak bilinir. Tabi al sözcüğü farklı anlamlara daha gelir. Bu anlamlarda ise hile ifadesi yer almaktadır. Bunun için kırmızı, kızıl, hile ve tuzak sözcükleri al kelimesinin eş anlamlıları olarak bilinir.

Haberin Devamı

Eş anlama sahip olan kelimelerde yakın anlamın yerine aynı anlam aranır. Bu aynı anlamı bulduğunuz zaman sözcüğün eş anlamlıları görülür. Bu eş anlamlı sözcükler bir veya birden çok olabilir. Buna göre her sözcüğün eş anlamlıları farklı sayılara sahiptir. Buna göre doğru sonuca ulaşmak zor değildir. Zaten eş anlamlılar şeklinde bilinen konunun oldukça rahat anlaşıldığını söylemek mümkündür.

AL KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI KELİMELER HANGİLERİDİR?

Al kelimesi için en çok kırmızı sözcüğünün eş anlamlı olduğu bilinir. Ancak bu kelime için toplamda 4 adet eş anlamlı sözcük söylemek mümkündür. Bu eş anlamlı sözcükler şöyledir:

  • Kırmızı
  • Hile
  • Kızıl
  • Tuzak

Al sözcüğü sadece kırmızı anlamına gelmediğinden, birden fazla eş anlamlısı vardır.

AL SÖZCÜĞÜNÜN EŞ ANLAMLILARI İLE İLGİLİ CÜMLELER

Evde yer alan koltuğun rengi al olduğu için çok fazla dikkat çekiyor.

Yeni aldığımız arabanın kırmızı rengi herkesi hayran bıraktı.

Yaptığınız işte hile olduğu için sizi şikayet edeceğim.

Bana tuzak kurduğunuzu anlamam çok uzun sürmedi.

En ilgi çeken ve sevilen renkler içerisinde kızıl olduğu da bilinir.