Pratik Bilgiler Roleplay ne demek? Oyunlarda Rp yapmak nedir?

Roleplay ne demek? Oyunlarda Rp yapmak nedir?

Paylaş
Roleplay ne demek? Oyunlarda Rp yapmak nedir?

Rol yapma oyunu (RYO), (İngilizcedeki anlamı ile role - playing game ise, RPG); oyuncuların kurgusal bir sahne içinde farklı karakterlerin rollerini üstlendikleri çeşitli oyunların yer aldığı genel bir ailedir. Oyuncular ise, belirli kurallar çerçevesinde hazırlanan karakterleri de yöneterek bir hikayenin önemli bir parçası olurlar. Roleplay ne demek sizler için derledik.

Son zamanlarda çok sayıda oyun sever roleplay ile ilgili internet üzerinden araştırma gerçekleştiriyor. Özellikle de GTA 5 gibi oyunlar ile birlikte daha fazla ön plana çıkan bu kelime, oyun içindeki belli bir anlamı işaret ediyor.

Haberin Devamı

 

ROLEPLAY NE DEMEK?

Roleplay genellikle, ‘Oyun içinde karakter ve seviye geliştirme’ şeklinde de ifade edilir. Yani oyuncu kendi seçmiş olduğu bir karakter üzerinden, o karakteri geliştirerek istediği gibi şekillendirir.

Bu durum ise, aslına aslında küçükken çocukların meslek seçimi ile ilgili oynadıkları bir oyun şeklinde de anlatılabilir. Çocukların doktor, pilot ve polis olmak gibi kılık değiştirmeleri de, günümüzde ise oyun üzerinden gerçekleştirilir.

 

OYUNLARDA RP YAPMAK NEDİR?

Role Play, aynı zamanda oyun içinde RP şeklinde de bilinir. Bu bakımdan günümüz teknolojisi yüksek olan oyunlar içinde, kişi karakterinin seviyesini artırır ve onu daha da geliştirir. Bu bakımdan karakter de oyuncunun istediği şekle gelir ve buna bağlı olarak da belli başlı bazı özelliklere sahip olur.

Haberin Devamı

Bu özellikler ise, hem güç hem de fiziksel bakımdan değişkenlik gösterebilir. Bu bakımdan asıl amaç ise, sanal dünyada gerçeğe dönüşmesi, kişinin gerçek hayatta hayata dönüştüremeyeceği bazı durumların üzerine ifade edilebilir. Bu ise, pek çok değişik oyun üzerinden sıkça değerlendirilen bir durumdur.

ROLEPLAY TÜRLERİ NELERDİR?

Metin tabanlı bir rol yapma

Masaüstü rol yapma

Canlı aksiyon rol yapma

Roleplay’in üç farklı türü vardır. Bu üç farklı tür sayesinde ise kişiler, rol yapmanın farklı yollarını keşfederek bambaşka deneyimler kazanma imkanı elde eder. Aynı zamanda bu türleri bilmek, roleplay dünyasına adapte olma sürecini de önemli ölçüde kolaylaştırır.

Metin tabanlı rol yapma işlemi, online oyunlarda sıkça tercih edilen bir yöntemdir. Bunun en önemli sebebi ise, bu türün tamamen yazıya dayalı olmasından kaynaklanır. Aynı zamanda sadece yazı üzerinden meydana geldiği için bu türün sıkıcı ve sıradan olabileceği ve oyunu da boğabileceği önyargısı sıkça yaygındır. Fakat metin tabanlı rol yapılan bir oyuna bir defa dahil olduktan sonra büyük bir kısmının da bu önyargısının kırıldığı gözlemlenir.