Pratik Bilgiler Süslü nesir akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Süslü nesir akımı eserleri nelerdir?

Süslü nesir akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Süslü nesir akımı eserleri nelerdir?

Paylaş
Süslü nesir akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Süslü nesir akımı eserleri nelerdir?

Daha çok Arapça ve Farsça dilleri üzerinden, bu dillerin gramerleri kullanmak suretiyle meydana getirilen tamlamalar Süslü Nesir akımını ifade eder. Özellikle bu gramer grupları doğrultusunda anlam grupları değerlendirilir. Süslü Nesir akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Süslü Nesir akımı eserleri nelerdir? Süslü Nesir akımı hakkında merak edilenleri derledik.

Daha çok anlam ve sözle ilgili kelimeler daha fazla ön plana çıkarılmak suretiyle Süslü Nesir akımı gerçekleşmektedir. Böylece belli bir ritim ve ahenk elde ederek şiir ve benzeri edebiyat eserleri daha süslü hale getirilir. Bunun değerlendirilmesi için ise Arapça ve Fars ödülleri kullanılarak bu diller üzerindeki kelimeler öne çıkar.

Haberin Devamı

 

SÜSLÜ NESİR AKIMI NEDİR?

Arapça ve Farsça kelimeler kullanmak suretiyle, modüllerin gramer kurallarına uygun şekilde tamlamalar ve anlam grupları oluşturulmasıdır. Özellikle söz ve anlamlar kullanmak suretiyle süslemeler gerçekleştirilir. Diğer yandan değerlendirilen seciler sayesinde belli bir ritim ve renk oluşturulur.

Meydana getirilen tamlamalar ve cümleler sayesinde, çok daha süslü ve etkili bir sanat meydana gelmektedir. Özellikle bu sayede belli bir durumu anlatırken çok daha süslü ve renkli şekilde değerlendirme olana sağlanmaktadır. Günümüzde çok fazla değerlendirilmese bile yine de bugüne kadar ulaşmış güçlü akım çeşitleri içerisinde olduğunu söylemek gerekir.

 

SÜSLÜ NESİR AKIMI TEMSİLCİLERİ KİMLERDİR?

Haberin Devamı

Klasik Türk Edebiyatı dönemini de ön plana çıkaran Süslü Nesir akımı, Farsça ve Arapça dilleri üzerinden süslü anlamını çıkarmasıdır. Bu bağlamda bu dillerin gramer kurallarına uygun şekilde belli bir ritim ve ahenk oluşturulur. Bu kapsamda birçok önemli temsilcisi geçmişten günümüze kadar ulaşmış şekilde ön plana çıkmaktadır.

 - Fuzuli

- Neysi

- Nergisi

Yukarıda verilen önemli isimlerin dışında daha birçok güçlü temsilcileri olan bir akım olduğunu söylemek mümkün. Aynı zamanda bu akım yanında birçok önemli temsilcisinin yanı sıra güçlü eserler de sunmuştur. Tabii günümüzde Arapça ve Farsça kullanılarak hazırlanmış eserler olduğu için çok fazla anlaşılabilen örnekler değildir. Yine de birbirinden güçlü eserler kapsamında önemli bir akım olarak ön plana çıkar.

 

SÜSLÜ NESİR AKIMI ESERLERİ NELERDİR?

 Süslü Nesir akımı birçok farklı Eser üzerinden ön plana çıkmaktadır. Özellikle de bu eserler daha çok şiir üzerinden değerlendirilir. Bu şiirler genelde Arapça ve Farsça dillerinin gramer kuralları kapsamında ele alınarak kullanılır. Değişik cümleler ve sözcükler anlamına uygun şekilde ritim ve ahenk meydana getirir. Özellikle de bu konuda Sinan Paşa'nın ele aldığı ‘tazarruname’ en güçlü nesir akımı eserleri içerisinde geliyor.

16 yüzyılda Fuzuli'nin ele aldığı ‘şikayetname’ yine günümüze kadar ulaşmış güçlü eserlerden biridir. Aynı zamanda günümüzde Türkçede yer alan daha birçok farklı mektup da yine bu konuda Süslü Nesir akımını taşıyan eserler olarak hala okunuyor. Bu kapsamda çok önemli bir yere sahip olan güçlü akımlardan biridir.

Haberin Devamı