Pratik Bilgiler Tecessüs nedir? Tecessüs ne demek TDK? Tecessüs özellikleri ve örnekleri...

Tecessüs nedir? Tecessüs ne demek TDK? Tecessüs özellikleri ve örnekleri...

Paylaş
Tecessüs nedir? Tecessüs ne demek TDK? Tecessüs özellikleri ve örnekleri...

Dilimize Arapçadan geçmiş olan tecessüs kelimesi, ''cess'' kelimesinden türetilmiştir. Cess kelimesi ise, bir şeyin tüm ayrıntılarını öğrenmek için detaylı bir araştırma yapmak demektir. Tecessüs sözcüğü ise bir olguyu ya da bir olayı merak etmek ve işin iç yüzünü öğrenmeye çalışmak anlamına da gelir. Tecessüs nedir? Tecessüs ne demek TDK sizler için derledik.

Tecessüs kelimesi, Arapça kökenli bir sözcük olarak dilimizde yerleşik bir anlama sahiptir. Genellikle çok fazla bilinmese de dilimizde yer alan bir sözcüktür.

Tecessüs nedir?

Türk Dil Kurumu bakımından ele alındığında tecessüs kelimesi, ‘Fark ettirmeden kendini ilgilendirmeyen şeyleri öğrenmeye çalışma’ şeklinde tanımlanır. Diğer yandan da kişinin kendisini ilgilendirmeyen bir duruma burnunu sokması şeklinde de dile getirilebiliyor. Dilimizde çok fazla kullanılmayan tecessüs kelimesi de Arapça kökenli bir kelimedir. Ne kadar dilimizde bulunsa da gündelik hayatta pek fazla değerlendirilmez. Bunun anlamı ise, ‘kişiyi ilgilendirmeyen bir durumu merak etmesi ve karışması, öğrenmeye çalışması" şeklinde de anlatılabilir. Onu ilgilendirmeyen bazı durumları da merakını gidermesi ve öğrenmeye çalışması olarak da anlatılabilir.

Tecessüs ne demek TDK?

Tecessüs kelimesi ise, TDK'ya göre kullanıldığı yere göre iki farklı anlama sahiptir. Bu kelimenin Bir kişinin merakını gidermek amacı ile bir olayı ya da konuyu araştırması, o konuyla ilgili bütün ayrıntıları öğrenmeye çalışması anlamına gelir.

Tecessüs sözcüğü, genellikle yazılı kaynaklarda sıkça karşılaşılan bir kelime olarak ön plana çıkıyor. Aynı zamanda bazı edebi eserlerde de sıkça karşılaşılan bir kelimedir. Bu doğrultuda ise, tecessüs kelimesi, Türk Dil Kurumu'na göre ‘kişiyi ilgilendirmeyen bir durumu öğrenmeye çalışması ve merakını gidermeye çalışmak’ şeklinde anlatılabilir. Bu şekilde farklı cümleler içinde gündelik hayatta ihtiyacınız olduğunda bu kelimeyi kullanabilirsiniz. Aynı zamanda yazılı kaynaklarda karşılaştığınızda da kelimenin anlamı üzerinden de cümleyi çok daha iyi bir şekilde idrak edebilirsiniz.

Tecessüs özellikleri ve örnekleri

Tecessüs, Hz. Muhammed ve Kur’an-ı Kerim hadislerinde kesin bir şekilde yasaklanmıştır. Bu konuda bir hadiste “Kim bir topluluğun duyulmasını istemediği bir sözü öğrenmeye çalışırsa da, kıyamet günü kulaklarına da eritilmiş bir kurşun dökülür.” şeklinde buyrulmuştur. Bu nedenle de tecessüs edenlere Allah katında büyük bir gazap olacağı işaret edilir.

Haberin Devamı