Pratik Bilgiler Tenis kortu ölçüleri nelerdir? Tenis kortları kaç metrekare olur?

Tenis kortu ölçüleri nelerdir? Tenis kortları kaç metrekare olur?

Paylaş
Tenis kortu ölçüleri nelerdir? Tenis kortları kaç metrekare olur?

Tenis kortları uluslararası düzeyde eni ve boyu üzerinden ele alınarak ölçülür. Bu ölçüm 23,78 x 10,97 metre olarak ifade edilir. Tenis kortu ölçüleri nelerdir? Tenis kortları kaç metrekare olur? Tenis kortu ölçüleri hakkında merak edilen ayrıntıları derledik.

Dünya çapında en çok sevilen ve aynı zamanda elit olarak görülen spor dalları içerisinde tenis gelmektedir. Özellikle hem erkeklerde hem de kadınlarda bu konuda pek çok önemli ismin olduğunu söylemek mümkün. Her sene dünyanın birçok farklı yerinde özel turnuvalara sahip olan tenis, standart olarak uluslararası düzeyde kort ölçüleri doğrultusunda oynanır.

Haberin Devamı

Tenis Kortu Ölçüleri Nelerdir?

Her yıl dünyanın birçok farklı yerinde değişik turnuvalar ile oynanan tenis, kort sahası olarak standart ölçüler doğrultusunda öne çıkmaktadır. Bu durum uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) tarafından belirlenmiştir. Aynı zamanda bu ölçüler yıllık olarak tenis kuralları dokümanında yayınlanmaktadır. Böylece hem amatör hem de profesyonel düzeyde eni ve boyu üzerinden saha standart şekilde hazırlanır.

- Tenis kortu uzunluğu 23,78 metre

- Tenis kortu genişliği 10,97 metre

Bu şekilde uzunluğu ile birlikte genişliği üzerinden tenis kortu ön plana çıkmaktadır. Tabii dünya çapında metre yerine fit ölçüsü üzerinden daha çok ele alınır. Bu durumda tenis kortunun uzunluğu 78 fit olarak ön plana çıkmaktadır. Aynı şekilde tenis kortunun genişliği ise 36 fit olarak ifade edilmektedir. Tabii bu durumda fit ile beraber metreyi birbirine çevirmek suretiyle bu ölçümü kullanmak mümkün.

Haberin Devamı

Tenis Kortları Kaç Metrekare Olur?

Matematik üzerinden bakıldığında metrekare bir şeklin eni ve boyunun çarpılması ile beraber elde edilmektedir. Bu doğrultuda tenis kortu metre üzerinden alındığında eni ve boyunun çarpılması ile beraber metrekaresi ortaya çıkmaktadır.

Bu durumda tenis kortu uzunluğu 23,78 metre ve genişliği 10,97 metre olarak çarpma işlemi ile sonuç çıkar. Bu durumda tenis kortlarının metrekaresi 260,86 olarak ön plana çıkmaktadır. Standart olarak bu ölçümler eşliğinde ele alınmak suretiyle hazırlanır.

Tenis Ölçüleri ve Kuralları

Deniz karşılıklı iki oyuncunun elde bir raket ve küçük top ile beraber oynanması ile gerçekleşir. Tabii tek veya çift olarak da oynanmaktadır. Oyuncu rakibin kendi sahasında topu düşünmek suretiyle iki defa değdirdiğinde puan kazanır. Her puan 15'er şekilde devam etmektedir. Yani 15, 30, 45 gibi puanlara sahiptir. Aynı zamanda bu puanlar sonucunda set kazanılır. Standart olan kort sahası ile beraber file üzerinden oynanan bir oyundur.