Pratik Bilgiler Standart pencere ölçüleri nelerdir? Pencere ölçüsü nasıl alınır?

Standart pencere ölçüleri nelerdir? Pencere ölçüsü nasıl alınır?

Paylaş
Standart pencere ölçüleri nelerdir? Pencere ölçüsü nasıl alınır?

Her evin bir penceresi bulunmaktadır. Bu sebeple insanlığın yaşam alanlarının olmazsa olmaz denilen eşyalarından biridir. Sadece evlerde kullanılmamakla beraber kişilerin çalıştığı iş ortamların, apartmanların dış cepheleri, arabalar, otobüsler gibi kişilerin kullandığı taşıtlar ve akla daha gelmeye birçok alanda pencereler kişilerin hayatında yer tutmaktadır. Standart pencere ölçüleri nelerdir ve pencere ölçüsü nasıl alınır hakkında merak edilen tüm detayları derledik.

Bir evde ya da kapalı bir ortama pencere yapılabilmesi belirli kriterleri gerektirmektedir. Bu ölçütler incelendiğinde ilk olarak pencere takılacak olan yerin aydınlanma ve gün ışığını alabilme oranına bakılabilmektedir. Ek olarak pencere yapılan bölgenin ortamı havalandırma olanağı, ortamın ısı yalıtım durumu ve iç hacim bölgesiyle iç ve dış arasındaki bağlantılar da bir diğer belirleyici faktörler arasındadır.

Haberin Devamı

Standart Pencere Ölçüleri Nelerdir?

Pencerelerin kullanım alanlarının çok çeşitli ve farklı oluşu ile beraber takılacak olan pencerelerin boyutları da değişiklik göstermektedir. Örneğin bir mekana ait giriş kapılarında dizayn edilen pencerelerde 100/210, evlerin salonlarına ait kapılarda 90/210, tuvalet ve banyo kapılarında 80/210 oranı kullanılmaktadır.

Genellikle evlerde kullanılan pencerelerin ölçüleri ise 1.50 metre uzunluğunda ve 1.50 ya 2 metre genişliğinde şeklindedir. Ek olarak bir ev için pencerenin yüksekliği belirlenirken korkuluk yüksekliği de baş kriter olarak ele alınmaktadır. Standardize edilmiş ölçülere göre bir korkuluk yüksekliği en fazla 1 metre olarak kabul edilmektedir. Kullanılabilecek en küçük pencere ise 0,65 x 0,85 ölçülerindedir.

Haberin Devamı

Pencere Ölçüsü Nasıl Alınır?

İlk olarak pencere ölçüsü alma işlemine başlamadan önce dikkatli olma konusunda birtakım önlemler alınmalıdır. Eğer ölçüsünü alacağınız pencere yüksek bir yerde konumlanıyorsa dikkat edilmesi gereken uyarılar önceden bilinmelidir. Daha sonraki aşamada ise ölçümünü yapacağınız pencerenin şeklini çizebilmek ve ölçüm sonuçlarını kaydedebilmek amacıyla bir A4 kağıda ihtiyaç bulunmaktadır.

Ölçüm işleminde pencerenin dış yüzeyinden ölçü almak gerekmektedir. Aslında pencere ölçüsü alma işlemi penceren dış kısmındaki duvar bölümünden iki duvar arasındaki mesafenin ölçüm işlemi esasına dayanmaktadır. En ve boy olarak bu iki duvar arasındaki uzaklık ölçülürken herhangi bir pay ölçüm sonucunun üzerinden düşülmemektedir.

Fakat pencereye ait yükseklik ölçüsü alınırken eğer pencerenin önündeki mermer de değişecekse elde edilen ölçümden 1 cm eksiltilmektedir. Eğer değiştirilecek ya da yeniden takılacak olan pencere malzeme olarak ahşap ürünlerinden elde edilen bir pencere ise ölçüm sonuçlarından 2 cm eksiltilmesi pencere ölçüsü alırken daha somut sonuçlara ulaşma konusunda kişilere yardımcı olacaktır.