Pratik Bilgiler TRY ne demek, açılımı nedir? TRY para birimi ve simgesi nedir?

TRY ne demek, açılımı nedir? TRY para birimi ve simgesi nedir?

Paylaş
TRY ne demek, açılımı nedir? TRY para birimi ve simgesi nedir?

Dünyadaki her para biriminin uluslararası alanlarda kullanılan bir kısaltmaları vardır. Bu kısaltmalar borsa, para piyasası ve yabancı alışveriş siteleri olmak üzere farklı alanlarda kullanılır. Türkiye’nin kullandığı para birimi Türk Lirası TRY olacak şekilde kısaltılır. TRY hakkında merak edilenleri derledik.

Son yıllarda ülkemizin uluslararası alanlarda bu kodu geçerli olmaktadır. İnternet üzerinden alışveriş yapan kişilerin ve borsa ile ilgilenenlerin karşılaştığı kodlardan birisidir. Ülkelerin farklı para birimi ve para biriminin uluslararası alanda bir kodu vardır. Türk Lirası daha öncesinde YTL ve TL koduyla bilinirken şu anda TRY olarak geçmektedir.

Haberin Devamı

TRY NE DEMEK?

TRY, Türk lirasının kısaltması olarak geçer. Uluslararası platformlarda, borsalarda ve alışveriş sitelerinde sıklıkla görebileceğiniz Türk Lirası TRY koduyla kısaltılır.

TRY AÇILIMI NEDİR?

TRY kodu üç haneli para birimi kısaltmalarında kullanılır. ISO standartları baz alınarak belirlenmiştir. Bu kısaltmanın baş harflerine karşılık gelen açılım yoktur. Bu sebeple baş harflerine farklı anlam bulmaya gerek yoktur. Türkiye kelimesinde yer alan üç sessiz harfin yan yana gelmesi ile oluşturulmuştur. Bununla beraber kullanılmaya başlanmıştır.

Uluslararası kodların belli başlı kuralları vardır. Üç haneli olması bir zorunluluktur. Bu sebeple Türkiye kelimesinde üç harf seçilerek belirlenmiştir. Bu konuda yanılgılardan birisi de TRY kodunun bir kelime olarak algılanmasının bir sonucu oluşur. İngilizce dilinde denemek anlamına da gelen try fiili ile zaman zaman karıştırılabilir. Fakat bu kodun kelime olarak anlamı veya anlamları yoktur.

Haberin Devamı

TRY PARA BİRİMİ NEDİR?

Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslararası alanlarda para birimi kodu TRY olarak kullanılmaktadır. Uzun süredir de kullanılmaya devam etmektedir. Aynı zamanda KKTC’de resmi para birimi kodu TRY olarak kabul edilmektedir.

TRY SİMGESİ NEDİR?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, 8 Eylül 2011’de TRY para simgesi yarışması düzenlemiştir. Yarışma sonuçlarında Türk Lirası'na bir simge belirlenmiştir. Tülay Lale'nin tasarımı olan yeni simge (₺) şeklindedir.

Yarım çıpa halinde L harfi içine yerleştirilmiştir ve çift çizgi yukarı olacak şekilde T harfinden oluşmaktadır. Buradaki çift çizgi doğu batı köprüsü ve istikrarı temsil eder. Çıpa ise yükselişi ve güveni verir. Bu simge para değerinin soluna gelecek şekilde konur.