Pratik Bilgiler Umut nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Umut etmek ne demek?

Umut nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Umut etmek ne demek?

Paylaş
Umut nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Umut etmek ne demek?

Umut sözcüğü çok popüler bir kelime olmasının yanında isim olarak da sıkça tercih edilir. Bunun yanında sözcüğün sahip olduğu anlam ise bir şeyler için beklemek ve ümit etmek olarak bilinir. Ayrıca güven duygusu da umut sözcüğü içerisinde yer alır. Umut nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Umut etmek ne demek? İşte, tüm detaylar.

Umut sözcüğü daha çok 'umut etmek' tabiri ile bilinir. Oldukça geniş bir anlama sahip olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü umut edildiği zaman insanın beklentisi olduğu anlaşılır. Bu beklenti güven duyulan herhangi bir konuyla alakalı olabilir. Bundan dolayı günümüzde en sık kullanılan sözcükler içerisinde umut kelimesini saymakta mümkündür.

Haberin Devamı

UMUT NEDİR, TDK SÖZLÜK ANLAMI NE DEMEK?

Umut sözcüğü için en doğru tanım bir şeyin olmasını isteyerek beklemek şeklindedir. Bu beklenti umut etmeyi fazlasıyla açıklar. Zaten herhangi bir şeyin arzu edilen şekilde gerçekleşmesi için umut etmek gerekir. Bununla birlikte TDK içerisinde bu sözcüğün geniş bir anlamı yer alır. Bu anlama göre umut sözcüğü;

- Ummaktan ortaya çıkan güven duygusu veya ümit,

- Ummak duygusunu veren kimse veya şey.

TDK tanımına baktığımız zaman umut sözcüğünü net bir şekilde anlamak mümkündür. Burada en önemli unsur ummak duygusunu yaşamaktır. Bu duygudan dolayı umut edilmesi mümkün olur.

UMUT ETMEK NE DEMEK?

Umut etmek bir şeyi arzulayarak olması istenilen şekilde sonuçlanmasını beklemektir. Bunun için kişi umudunu kaybetmeden bekler ve sonuçlarda buna göre ortaya çıkar. Umut etmenin sıkça kullanılması ise yaygın bir tabir olduğuna işarettir. Hatta bu tabiri kullanmayan kişi neredeyse yoktur.

Haberin Devamı

Umut edilen şeyin ne olduğu ise kişilere göre değişiklik gösterebilir. Çünkü herhangi bir konuda umut etme şansı vardır. Doğal olarak her insanın umudu farklıdır ve bu konuda sabit bir yorum yapılamaz. Ayrıca umut edilen şeye ulaşmak için kişinin sabırlı olması gerekir.
İnsanlara moral depolamak için zaman zaman umudunu kaybetme denilir. Burada yer alan umut sözcüğü oldukça güçlü bir kavram olarak bilinir. Ayrıca kötü şeylerde bile iyiye dönme şansı her zaman vardır. Bundan dolayı umut asla bitmez ve her zaman umutlu olmakta yarar vardır.

ÖRNEK CÜMLELER

- Bu hastalıktan kurtulacağına umut ediyorum.

- Umut ettiğim konularda genellikle olumlu sonuçlar alırım.

- Umut ettiğim şekilde evliliğe adım atmış oldum.

- Eğer umut etmeyi hiç bırakmazsanız her zaman mutlu olabilirsiniz.

- Biz umut ettiğimiz için bu noktaya geldik.