Yemek Kedi batmaz nasıl bir yemektir? Hangi yöreye ait? İşte malzemeleri, tarifi ve kedi batmaz yapılışı

Kedi batmaz nasıl bir yemektir? Hangi yöreye ait? İşte malzemeleri, tarifi ve kedi batmaz yapılışı

Paylaş
Kedi batmaz nasıl bir yemektir? Hangi yöreye ait? İşte malzemeleri, tarifi ve kedi batmaz yapılışı

Kedi batmaz yemeği MasterChef Türkiye yarışması ile yeniden gündeme geldi. İsimleriyle öne çıkan Anadolu yemeklerinin yapıldığı yarışmada yapılan yemekler arasında kedi batmaz da yer alıyor. Peki, adıyla dikkatleri üzerine çeken kedi batmaz nasıl bir yemektir? Hangi yöreye ait? İşte malzemeleri, tarifi ve kedi batmaz yapılışı

Kedi batmaz, adıyla dikkat çekmesinin yanı sıra farklı lezzetiyle de özellikle Batı Karadeniz’de severek tüketilen bir yemek. Oldukça az malzeme ile hazırlanan kedi batmazın hikayesi de en az adı kadar ilgi çekici. İşte kedi batmaz hakkında merak edilen detaylar…

Haberin Devamı

KEDİ BATMAZ NASIL BİR YEMEKTİR?

Kedi batmaz un, su ve keş adı verilen bir çeşit peynirden yapılan, kimi yörelerde bal veya pekmez ile tatlandırılan kimi yörelerde ise kaz ciğeri eklenerek tuzlu olarak tüketilen yöresel bir yemektir.

HANGİ YÖREYE AİT?

Kedi batmaz yurdun pek çok yöresinde de yapılmakla birlikte asıl olarak Bolu Mengen yöresine ait bir yiyecektir. Bununla birlikte Kırşehir, Ankara ve Adana’da benzer şekillerde yapılan kedi batmaz tarifleri bulunmaktadır.

KEDİ BATMAZ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • Aldığı kadar un
  • Yarım tencere su
  • Bir tutam tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuzlu keş peyniri

KEDİ BATMAZ YAPILIŞI

  • Bir tencereye yarısını dolduracak kadar su koyup kaynatın.
  • Kaynayan suyun içine azar azar un ekleyerek karıştırın.
  • Un ve su koyu bir hamur kıvamına geldiğinde un eklemeyi bırakın.
  • Hamuru tencerede kısa bir süre daha pişirdikten sonra ocağın altını kapatın.
  • Kedi batmazı servis edeceğiniz tabağa kaşık ile hamurdan parçalar alarak koyun. Bu arada bir kâseye soğuk su koyarak kaşığınızı bu suya batırdığınızda hamurun kaşığa yapışmasını önleyebilirsiniz.
  • Bütün hamurlar bittikten sonra tereyağını kızdırarak hamurların üzerine dökün.
  • Son olarak keş peynirini rendeleyerek hamurların üzerine serpin.

Not: Hamurların üzerine tereyağı döktükten sonra keş peyniri yerine pekmez veya bal döktüğünüzde tatlı olarak tüketebilirsiniz.

KEDİ BATMAZIN HİKAYESİ

Anadolu’da fakir bir oğlan sevdiği kadınla evlenir ancak oğlanın annesi ne yaparsa yapsın bir türlü gelinini sevemez ve ona türlü eziyetlere bulunur.

Birgün mutfakta hiçbir şey olmamasına rağmen kaynanası gelinine yemek yapmasını söyler. Gelin de elinde olan sadece un, su ve keş peyniri ile bir yemek yapar. Kaynana gelininin bu sefer başarısız olmasını beklerken ortaya çıkan yemek çok lezzetli görünmektedir.

Haberin Devamı

Kaynana bu sefer de kediyi yemeğin üzerine bastırarak yemeği kirletmek ve gelinini zor duruma düşürmek ister ama ne yaparsa yapsın kedi yemeğin üzerine basmaz.

Böylelikle zaman içinde yemeğin adı kedi batmaz olarak kalır.