A. Yavuz Kocaömer Madalyalar hız kesmiyor
HABERİ PAYLAŞ

Madalyalar hız kesmiyor

Paris 2024 Paralimpik Oyunları için hazırlıklarını sürdüren para sporcularımız, katıldıkları uluslararası organizasyonlarda ülkemizi gururlandıracak sonuçları almaya devam ediyor. Eylül ayının ikinci yarısında atıcılık, tekvando, judo ve yüzme branşlarında ülkemizi temsil eden para sporcularımız ay-yıldızlı forma ile madalya yağdırmaya devam ederken, aynı zamanda Paris 2024 kotalarını da birer birer aşıyorlar.

Aysel Özgan Dünya Şampiyonu

19-29 Eylül 2023 tarihleri arasında Peru’nun Lima kentinde düzenlenen WSPS Dünya Şampiyonası’nda 10 M Havalı Tabanca Kadınlar (P2) SH1 kategorisinde Aysel Özgan altın madalyanın sahibi oldu. Özgan, bu başarısıyla üst üste ikinci kez Dünya Şampiyonu olurken, aynı kategoride yarışan bir diğer sporcumuz Ayşegül Pehlivanlar ise bronz madalya kazandı. Şampiyonada 10 metre havalı tabanca erkekler (P1) kategorisinde Taha Yasin Küsmüş, Murat Oğuz ve Cevat Karagöl de takım halinde bronz madalya kazandılar. Şampiyonada üçüncü bronz madalyamız ise Çağla Baş’dan geldi. Baş, 10 M Havalı Tüfek Ayakta Kadınlar (R2) SH 1 kategorisinde üçüncü olurken, Erhan Coşkuner de 10 M Havalı Tüfek Yatarak Karışık (R3) SH 1 kategorisinde 2024 Paris Paralimpik Oyunları kotası almayı başardı.

Haberin Devamı

Tekvandoda 2 gümüş, 5 bronz

21-24 Eylül 2023 tarihleri arasında Meksika’nın Veracuruz şehrinde düzenlenen ve Paris 2024 Paralimpik Oyunları’na kota puanı veren Dünya Para Tekvando Şampiyonası’nı 2 gümüş, 5 bronz olmak üzere 7 madalya ile tamamladık. Türkiye, toplam 10 sıkletin 7’sinde madalya kazanarak Paris 2024 Paralimpik Oyunları yolunda önemli bir avantaj elde etti. Şampiyonada K44 kategorisinde kadınlarda Gamze Gürdal ile erkeklerde Mahmut Bozteke gümüş madalya alırken, kadınlarda Meryem Betül Çavdar (52kg), Seçil Er (65kg), erkeklerde Ali Can Özcan (58kg), Fatih Çelik (70kg), Mehmet Sami Saraç (+80kg) bronz madalyanın sahibi oldular.

Judoculardan 2’si altın 7 madalya

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 26-27 Eylül 2023 tarihlerinde düzenlenen ve 2024 Paris Paralimpik Oyunları’na puan veren Görme Engelliler Judo Azerbaycan Grand Prix’sinde Türkiye toplam 2 altın, 3 gümüş, 2 bronz olmak üzere 7 madalya kazandı. J1 kategorisinde, -48 kiloda Ecem Taşın Çavdar, +70kg Nazan Akın Güneş altın, -57 kiloda J2 kategorisinde Zeynep Çelik, +90 kilo J1 kategorisinde Onur Taştan, -57 kilo J1 kategorisinde Döndü Yeşilyurt gümüş, -90 kiloda J1 kategorisinde Yasin Çimçiler ile -70 kiloda J1 kategorisinde Merve Uslu ise bronz madalyanın sahibi oldu.

Haberin Devamı

Koral Berkin Kutlu İtalya’da ikinci oldu

İtalya’nın Sardinya şehrinde 23 Eylül 2023’te gerçekleşen Para Yüzme Açık Su Kupası Yarışları’nda S6 kategorisinde yarışan sporcumuz Koral Berkin Kutlu, 1,5 km mesafesinde 25.10’ luk derecesiyle 2. oldu. Aynı yarışa katılan bir diğer sporcumuz Uğur Şenel ise 25.14’lük derecesiyle 3. olarak yarışmayı tamamladı.

TÜRK PARALİMPİK HAREKETİ İÇİN ÖNEMLİ ADIMLAR

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK) Başkanı Dr. Av. Murat Aksu, 166 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) Konferans ve Genel Kurulu’na katıldı. Bu önemli toplantıda, dünya paralimpik camiasının gelişimine katkı sağlayacak kararlar alındı. Aksu, toplantıda paralimpik sporunun finansmanı, erişilebilirliği ve katılımı gibi konularda önemli kararlar alınması için çalıştı, ayrıca Türkiye’nin paralimpik sporunda daha da ileriye gitmesi için gerekli olan desteklerin sağlanmasını da gündeme taşıdı.

Haberin Devamı

Önemli bir toplantıydı

TMPK Başkanı Dr. Av. Murat Aksu, IPC Konferans ve Genel Kurulu’nun, dünya paralimpik camiasının geleceğini belirleyecek önemli bir toplantı olduğunu belirterek, “Bu toplantıda, paralimpik sporunun daha da gelişmesi için önemli kararlar alındı,” dedi. Aksu, toplantıda Türkiye’nin paralimpik spordaki konumunu güçlendirmek için de çalıştıklarını kaydederek, “Türkiye, paralimpik sporda önemli başarılara imza atıyor. Bu toplantıda, Türkiye’nin bu alandaki başarılarını daha da ileriye taşımak için gerekli olan desteği aldık,” diye konuştu. Bahreyn Paralimpik Komitesi Başkanı Mohamed Duaij Al Khalifa ile bir araya geldiği görüşmeyi değerlendiren Aksu, “Bahreyn’in ev sahipliği ve yakın ilgilerinden ötürü teşekkürlerimi ilettim. Dost ülke Bahreyn’i ve Paralimpik Komitesi’ni başarılı bir IPC Genel Kurulu düzenledikleri için tebrik ederim. Ayrıca, iş birliğimizi arttırma noktasındaki istekleri mutluluk verici. Paralimpik hareketi, ülkemizin her ferdinin benimsemesi için ülkeler arası iş birliklerimiz artarak devam edecek,” ifadelerini kullandı.

Madalyalar hız kesmiyor

Türkiye-Bahreyn iş birliği

Görüşmede, iki ülke paralimpik komiteleri arasında sporcu, antrenör ve yönetici değişim programları, ortak eğitim ve öğretim faaliyetleri, teknoloji ve inovasyon alanında iş birliği yapılması kararlaştırıldı. Bu iş birliği anlaşmaları, Türkiye’nin paralimpik sporunda daha da ileriye gitmesi için önemli adımlar olduğunu gösteriyor. Bu anlaşmalar sayesinde, Türkiye’deki paralimpik sporcu ve antrenörler, Bahreyn’deki meslektaşlarından deneyim kazanabilecek. Ayrıca, iki ülke arasında ortak eğitim ve öğretim faaliyetleri düzenlenecek. Bu sayede, Türkiye’de paralimpik sporunun gelişimine katkı sağlanacak. Türkiye’nin paralimpik hareketi, son yıllarda önemli başarılara imza atıyor. Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda Türkiye, 15 madalya kazanarak, en başarılı performansını gösterdi. Türkiye, bu başarısını sürdürmek için, uluslararası iş birliklerine önem veriyor. Bu iş birliği anlaşmaları, Türkiye’nin paralimpik sporunda daha da ileriye gitmesi için önemli bir fırsat sunuyor.

Can Dericioğlu

Sıradaki haber yükleniyor...
holder