A. Yavuz Kocaömer Para badminton tamam, sıra para bisiklette
HABERİ PAYLAŞ

Para badminton tamam, sıra para bisiklette

Sizlerle bundan önceki yazımda para kürek branşının oluşumunda başından beri yaşadıklarımı paylaşmıştım. Bu yazımda da para badminton branşının ülkemizde başlatılmasında anılarımı ve para bisiklet konusunda da bir an önce adım atmamız gerektiğini sizlerle paylaşmak istedim.

AVNİ KERTMEN’LE BAŞLAYAN HİKÂYE

2005 yılının başında Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’nda, yönetim kurulu üyesi olarak katıldığım bir toplantı sonrası, o esnada Ankara’da bulunan Badminton Dünya ve Avrupa Şampiyonu Avni Kertmen’le buluştuk. Merhum başkanımız Yavuz Kocaömer ve Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Demirhan Şerefhan’ın hazır bulunduğu bu görüşmemizde, Avni Kertmen’in Almanya adına yarıştığı ve kendisinin bundan böyle ülkemiz adına yarışmak istediğini öğrendik. Tabii bu tür isteklerin yerine getirilebilmesi için uluslararası spor hukukunun ön gördüğü prosedürlerin uygulanması şartı vardır. O günkü toplantımız sonrasında Mayıs 2005’te Almanya’nın Dortmund şehrinde yapılacak olan Avrupa Badminton Şampiyonası öncesi Alman ve Uluslararası Badminton Federasyonu yetkilileri ile görüşmek üzere görevlendirildim. Yaptığım birtakım görüşmelerden sonra da Avni Kertmen’in o tarihten sonra ülkesi Türkiye adına yarışması, her iki kuruluş tarafından onaylandı ve lisansı çıkartıldı. Böylece de para badminton branşı ülkemizde başlatılmış oldu.

Haberin Devamı

Para badminton tamam, sıra para bisiklette

PARİS’TE MADALYA ALABİLECEĞİMİZ BRANŞ

Daha sonra Adana’da yapılan Avrupa Gençler Tekerlekli Basketbol Şampiyonası esnasında federasyon ve kulüp başkanlarımıza Avni Kertmen ve partneri bir gösteri maçıyla sunum yaptı. Şu an itibarıyla yönetimi Türkiye Badminton Federasyonu’na devredilen para badminton 50 sporcuya yaklaşmış olup, Paris 2024 için Milli Takım Antrenörümüz Havva Altındağ yönetiminde kota alma mücadelesi vermektedirler. Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları programına ilk defa alınan bu branşta 4. olarak madalyayı kıl payı kaçıran Emine Seçkin, Paris’te de takım arkadaşı Halime Yıldız’la madalyaya yakın sporcularımız arasında bulunmaktadır. Gözlemlediğimiz onca sıkıntılara rağmen bu kadar kısa zamanda bu seviyelere gelmek gerçekten büyük takdiri hak ediyor. Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler. Umarım her şey gönüllerince olur.

Haberin Devamı

2028 LOS ANGELES PROGRAMINDA DA VAR

Para badminton 90’lı yıllarda sahne almış olup, yönetimi 2011 yılından itibaren de Dünya Badminton Federasyonu tarafından yürütülmektedir. Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda ilk defa sahne alan para badminton, önümüzdeki Los Angeles 2028 Paralimpik Oyunları’nda da programa dahil edilmiştir. Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda para badminton sınıflandırmalarına göre 7’si erkek, 7’si kadın ve 2’si karışıklarda olmak üzere toplamda 16 madalya sahibini bulacaktır. Bu madalyalar için 70 erkek ve 70 kadın toplam 140 para badminton sporcusu kıyasıya mücadele edecek. Para badminton sınıflandırmasında WH1 (tekerlekli sandalye ağır engelli), WH2 (tekerlekli sandalye engelli), SL3 (ayak ampute ağır engelli), SL4 (ayak ampute), SL5 (kol ampute) ve SH6 (diğer engelli) yer almaktadır.

Haberin Devamı

TEK İHTİYACINIZ BİR RAKET VE TÜYLÜ TOP

Yaygın olarak Uzak Doğu ülkelerinde popüler olan, günlük yaşamımızda her alanda ve gereç olarak sadece kendine has raket ve tüylü topla oynanabilen badminton engelliler için de muhteşem bir sportif aktivite imkânı sunmaktadır. Engelli kardeşlerime bir tavsiye; badminton oynamaya başlayın, nerede olursa olsun; okul bahçesinde, parkta, bulabilirseniz boş bir alanda. Tek ihtiyacınız raket ile tüylü top ve sizinle oynamaya hazır bir arkadaşınız.

Para badminton tamam, sıra para bisiklette

PARA BİSİKLET BİR AN ÖNCE BAŞLAMALIDIR

Son üç yazımda ülkemizde faaliyete geçen yeni branşlar hakkında bilgilerimi paylaştım. Ancak bir branş var ki, hala içimde ukde olarak kalan engelli bisikletidir. Paralimpik oyunlarda gerek madalya sayısı, gerekse sporcu sayısı olarak para atletizm ve para yüzmeden sonra üçüncü sırada olan para bisiklet geçmiş dönemde bedensel engelliler spor federasyonu faaliyet programında yer alamamıştır. Spor turizmi açısından ele alındığında para bisiklet önemli bir konumdadır. Bütün sezon boyunca hemen hemen her hafta sonu Avrupa’nın birçok noktasında yarışlar düzenlenmektedir. Böyle bir bölgesel yarış organizasyonunu İstanbul örneğin; bir ‘Bosphorus Tour’ yarışması gibi- ve diğer şehirlerimizde organize edebilir ve ülke tanıtımına katkıda bulunabiliriz.

BİSİKLET FEDERASYONU’NA GÖREV DÜŞÜYOR

Bu spora merak sarmış biri olarak, on sene önce yurt dışından getirdiğim el bisikletimle İstanbul Maltepe Sahil’de Orhantepe Parkı’ndaki bisiklet parkurunda artık düzenli olmasa da antrenman yapmaktayım, ancak bisiklet kullanmanın biz engelliler için sağlıklı yaşam açısından ne kadar faydalı olduğunu kimselere anlatamadım. Aslında tüm engelli spor branşları yönetimleri ilgili olimpik federasyonlara devredildiyse, Türkiye Bisiklet Federasyonu da para cylinge el atmalı ve bir an önce engelli bisikleti faaliyete geçirilmelidir. Bakanlığımızın tensipleriyle Bisiklet Federasyonumuzun faaliyet programlarına, para bisikleti eklemesini engelli sporcularımızın özlemle beklediğini belirtmek isterim. Sevgi ve selamlarımla.

İBRAHIM GÜMÜŞDAL Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Genel Sekreteri

Sıradaki haber yükleniyor...
holder