A. Yavuz Kocaömer Para halterin yükselen değeri: Besra Duman
HABERİ PAYLAŞ

Para halterin yükselen değeri: Besra Duman

RÖPORTAJ: CAN DERİCİOĞLU

Bir para sporcu için en büyük hedef hiç kuşkusuz Paralimpik Oyunları’nda mücadele etmek ve madalyalar kazanmaktır. Sporcuların bu hedefini gerçekleştirebilmesi için önümüzdeki yıl önlerine bir fırsat daha çıkacak. Paris 2024 Paralimpik Oyunları’na yaklaşık 1 buçuk yıllık bir zaman var. Buna bir bakıma oyunlar yolunda son düzlük diyebiliriz. İşte sporcular açısından, kalan bu zaman son derece önem taşıyor. Zira oyunlara katılabilmek için kota yarışlarında ter dökmeleri ve gerekli vizeyi almaları gerekiyor. Kendilerini yoğun bir müsabaka takvimi bekliyor. Kahramanmaraş deprem felaketi bu konuda sporcularımızı sekteye uğratsa da yavaş yavaş artık spor sahalarına dönmeye ve mücadelelerine kaldıkları yerden devam etmeye başladılar. Bunlardan biri de Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nın bronz madalyalı sporcusu para haltercimiz Besra Duman. Besra da diğer sporcularımız gibi kaldığı yerden devam etmeyi ve Tokyo’da kazandığı bronzu Paris’te altına dönüştürmeyi hedefliyor. Bu hafta kendisini ‘Çengelli İğne’ köşesine konuk ettik. Paris 2024 yolunda neler yaptığını, çalışmaların nasıl gittiğini ve ilerleyen yıllara ait hedeflerini sorduk. Sorularımıza kısa ve net cevaplar verdi. Şimdi söz Besra Duman’da.

Haberin Devamı

Para halterin yükselen değeri: Besra Duman

Sevgili Besra Duman, sizi tanımayanlar için kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Ben Besra Duman. 10 Ocak 2001’de Van’ın Özalp ilçesinde doğdum. Doğuştan boy kısalığım bulunmaktadır. Halter kariyerime 2012 yılında başladım. 2017 yılında Meksika’nın Başkenti Mexico City’de düzenlenen Dünya Para Halter Şampiyonası’nda 50 kg kategorisinde 117 kilo ağırlık kaldırarak bronz madalya kazandım.

Bu, spor hayatımdaki ilk madalyamdı. 2018 yılında Fransa’nın Berck-Sur-Mer beldesinde düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda hem kadınlar 55 kg gençler açık klasmanda, hem de kadınlar 55 kg gençler bölgesel klasmanda altın madalya, kadınlar 55 kg bölgesel klasmanda gümüş madalya, kadınlar 55 kg açık klasmanda bronz madalya kazandım. 2021 yılında Kolombiya’nın Başkenti Bogota’da düzenlenen Dünya Para Halter Kupası’nda kadınlar 55 kg kategorisinde 117 kilo ile altın madalya kazandım.

Haberin Devamı

2021 yılında Tayland’ın Başkenti Bangkok’ta düzenlenen Dünya Para Halter Kupası’nda kadınlar 55 kg kategorisinde 124 kilo ile altın madalya kazandım. 2021 yılında Gürcistan’ın Başkenti Tiflis’te düzenlenen Dünya Para Halter Kupası’nda kadınlar 55 kg kategorisinde 121 kilo ile gümüş madalya kazandım. 2021 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’nin Başkenti Dubai’de düzenlenen Dünya Para Halter Kupası’nda kadınlar 55 kg kategorisinde 123 kilo ile gümüş madalya kazandım.

2021 yılında Japonya’nın Başkenti Tokyo’da düzenlenen 2020 Yaz Paralimpik Oyunları’nda kadınlar 55 kg kategorisinde 124 kilo ile bronz madalya kazandım. Bu, benim Paralimpik Oyunları’ndaki ilk madalyamdı. Şu anda spor hayatımı antrenörüm Arif Kıran nezaretinde Konya Meram Belediyesi Spor Kulübü’nde sürdürüyorum.

Kariyerinize nasıl başladınız ve bu spora olan ilginiz nasıl oluştu?

Ben haltere tesadüfen başladım. Hobi için yürüyüş yapıyordum ve bir halter antrenörü olan Emin Görmüş hocanın beni fark etmesi ile bu spora başladım.

Haberin Devamı

Para halter sporcusu olarak başarıyla sürdürdüğünüz bu yolculukta sizin için en büyük engel neydi ve bunu nasıl aştınız?

Bu spora başlamadan önce ailem çok önyargılı davrandı. “Sana göre değil yapamazsın,” dediler. Ama ben hiçbirine kulak asmadım, ben yaparım, yapamasam dahi en azından uğraşırım, olmazsa bırakırım dedim. O şekilde başladım, ilerleyen zamanda başarı da gelince yoluma devam ettim.

Yarışmalar sırasında sizi motive eden veya size güç veren şeyler nelerdir?

Yarışmada arkadaşlarımın ilgisini çok severim, moral vermesi hoşuma gidiyor, en çok da bana güvenmeleri hoşuma gidiyor.

Kariyeriniz boyunca en çok gururlandığınız an hangisiydi?

Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda ilk madalyam. O an rüya sandım, lakin madalyayı boynuma taktığım anda yaşadığım olayın rüya değil gerçek olduğunu fark ettim.

Bir yarışmadaki en unutulmaz anınızı öğrenebilir miyiz?

Paralimpik madalyayı aldığımda Sayın Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun antrenman yerinde beni beklemesi benim için hiçbir zaman unutamayacağım andı. Kendisine buradan gösterdiği ilgi ve başarımı paylaştığı için bir kez daha teşekkür ediyorum.

Sizi motive eden başka bir paralimpik sporcusu var mı, varsa kimdir ve neden?

Benim bu kariyerde örnek aldığım sporcu, belki branşımız ayrı ama hırsı ve azmiyle, ayrıca camiada çok sevilmesiyle para okçu Öznur Cüre.

İnsanların para halter sporu hakkındaki en büyük yanlış anlamaları sizce nelerdir?

Halteri yapamayanlar çok önyargılı. Boy kısalığı, yani sağlık konusunda çok şüphe duyan var. Göründüğü gibi değil halter. Gerçekten vücudun güzel şekil almasını sağlıyor. Sağlık için her spor şart.

Gelecekteki hedefleriniz nelerdir ve bu hedeflere nasıl ulaşmayı planlıyorsunuz?

Benim sağlık problemim olmadığı sürece ben bu sporu yapacağım. Her katıldığım yarışta madalya alırım ama elbette en büyük hedefim Paralimpik Oyunları’nda altın madalya kazanmak. Paris 2024’te bunu başaracağıma inanıyorum. Bu madalyayı almadan asla pes etmeyeceğim.

Genç sporculara önerileriniz nelerdir ve başarılı bir kariyer için tavsiyeleriniz olur mu?

Spora yönelmek isteyenler için şunu demek istiyorum: Ne yaparsan yap yaptığın sporu asla ve asla yarı yolda bırakma. Sen sabredersen doğru yolu bulacaksın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder