Arzu Çekirge Paksoy İklim krizinin etkileri artıyor
HABERİ PAYLAŞ

İklim krizinin etkileri artıyor

Dünya Ekonomik Forumu 2024 küresel riskler raporunu yayınladı. Buna göre dezenformasyon ve iklim değişikliği, küresel düzeyde en öncelikli riskler arasında yer aldı. Ancak 10 yıllık perspektifte iklim krizinin artan etkisini gösteren maddeler ilk sıralara yerleşti. Uzmanların üçte ikisi, 2024 yılında yaşanacak aşırı hava olaylarına karşı endişeli olduğunu beyan ediyor. İklim değişikliğiyle bağlantılı olarak aşırı hava olayları, dünya sistemlerindeki kritik değişim, biyoçeşitlilik kaybı ile ekosistemin çöküşü, doğal kaynak kıtlığı ve kirlilik ise önümüzdeki on yıllık süreçte karşılaşılması beklenen en önemli 10 riskten 5’ini oluşturuyor. Önümüzdeki yıllarda yaklaşık 250 milyon insanın iklim değişikliği nedeniyle yer değiştirebileceği belirtiliyor. İklim krizi ve kuraklığın artan etkisi ile toplu göçler kaçınılmaz olacak.

Haberin Devamı

BİREYLERE DE SORUMLULUK DÜŞÜYOR

Sürdürülebilir dönüşüm sürecinde kurumlara ve bireylere büyük sorumluluk düşüyor. Öncelikle bu konuları öğrenmeli, sonrasında aksiyon almalıyız. Kurumlardan, markalardan, yerel yönetimlerden sürdürülebilirliği talep etmeli, bu konuda yaptıkları çalışmaları sorgulamalıyız. Kaynaklar kısıtlı, sorunlar çok ve eşitsizlikler büyüyor; çözüm etki yatırımlarında… Kurumlar çevresel, sosyal ve yönetişimsel ESG (ÇSY) yatırımlarına odaklanmalı; sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda, toplumsal fayda yaratmak için çalışmalı… İklim krizinin etkileri, olası afetler, yaşanabilecek olumsuzluklar ile ilgili olarak bilinçlenelim ve hazırlıklı olalım.

600 BİN ÜYEYE ULAŞTI

Yapı Kredi’nin sürdürülebilirlik kültürünü ve bilincini yaygınlaştırmak için hayata geçirdiği Sürdürülebilir Tercih Programı’na (Step) 600 bin kişi üye oldu. Step çatısı altında yapılan çalışmalar ile bugüne kadar 20 binin üzerinde üye şehir kartlarına bakiye yüklerken, yüz binlerce Step üyesi dijital ekstre ve slipe geçiş yaparak 30 milyondan fazla kâğıt tasarrufu sağladı. Yapı Kredi Kurumsal İletişim Direktörü Arda Öztaşkın bu konuda şunları söyledi: “Sürdürülebilir dönüşüm için topluma ve kurumlara çok fazla iş düşüyor. Bireysel sorumluluk almak ve doğru tercihlerle eyleme geçmek bu dönüşümün en temel unsurlarından biri. Yapı Kredi Step’le sürdürülebilirlik konusunda sorumluluk almaya hazır ancak bu anlamda ne yapacağını bilmeyen kişilere öncülük etmeyi hedefliyoruz. Sürdürülebilir tercihler yapmanın aslında zannettikleri kadar zor olmadığını anlatıyoruz.”

Haberin Devamı

AVRUPA’NIN İLK AFET YARDIM MERKEZİ AÇILDI

Amazon, doğal afetlerden etkilenen toplumları desteklemek için Avrupa’daki ilk Afet Yardım Merkezini açtı. Almanya, Rheinberg’de açılan merkez bir afet durumu için hazırlıklı olmayı, temel ihtiyaç malzemelerini en geç 72 saat içinde ihtiyaç sahiplerine iletmeyi hedefliyor. Bu amaçla afet yardım merkezinde bir Boeing 737 uçağını yirmi kez doldurmaya yetecek 1.000 palet yardım malzemesi depolandı.

İklim krizinin etkileri artıyor

SEFERBER OLDULAR

Amazon Afet Yardımlarından Sorumlu Başkanı Bettina Stix “İklim krizi nedeniyle günümüzde doğal afetler daha sık yaşanıyor ve giderek daha şiddetli hale geliyor. Biz de bu acil durumlardan etkilenen toplulukları desteklemek için küresel gücümüzü, lojistik altyapımızı ve teknolojimizi seferber ediyoruz. Ölçeğimizi ve icat tutkumuzu iyilik için kullanmaya kararlıyız. Yeni merkezimizle Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki afetlere müdahalemiz daha da hızlı ve etkili olacak” dedi.

Haberin Devamı

DEPREM DESTEKLERİ SÜRÜYOR

Amazon Türkiye, 6 Şubat’ta meydana gelen depremin ardından Türkiye Afet Yardım Merkezi’ni kurdu. ABD ve Almanya’dan kalkan iki Amazon Air kargo uçağı en çok ihtiyaç duyulan acil yardım malzemelerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı. Sonraki süreçte, bölgedeki çocuklara ve gençlere destek olmak amacıyla, Hayalime Ortak Ol Derneği ile birlikte Hatay, Serinyol’da “Gülümseten Hayaller Topluluk Evi”ni kurdu. Amazon çocuklara STEM eğitimi veren, terapi ve psikososyal destek sağlayan bu merkez ile bir yılda 1.500 kişiye ulaşmayı hedefliyor.

İklim krizinin etkileri artıyor

SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA PROGRAMI

Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın araştırma verilerine göre; dünya genelinde üretilen gıdanın üçte biri israf oluyor. Conrad Istanbul Bosphorus, UNEP ve Winnow iş birliği ile tasarladığı “Green Ramadan” programı ile, Ramazan ayında israfı en aza indirmeyi, yerel kaynaklara ve sıfır atık kavramına dair farkındalığı artırmayı hedefliyor. Conrad Istanbul Bosphorus Genel Müdürü Todori Kalamaris “‘Green Ramadan’ sürdürülebilir gastronomi programı ile, gıda israfımızı azaltmayı amaçlıyoruz. 2030 yılına kadar karbon ayak izimizi yarı yarıya azaltmayı ve sosyal sorumluluk alanındaki gönüllülük aktivitelerimizi iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Enerji ve su tasarrufuna da büyük önem veriyoruz” diyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder