Aydan Durak Çocuklarda ekran süresine dikkat
HABERİ PAYLAŞ

Çocuklarda ekran süresine dikkat

Teknolojinin günden güne gelişmesiyle birlikte günümüzde çocukların da dijital cihazlarda uzun süre vakit geçirmesi kaçınılmaz oldu. Ancak uzun süre telefon, tablet, bilgisayar ya da televizyon gibi dijital cihazlarla vakit geçiren çocukların göz sağlığı olumsuz etkileniyor. Bu sebeple göz sağlığını korumak için bazı önemler alınması gerekiyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sevil Karaman, çocuklarda göz sağlığını korumanın yollarını anlattı.

Günümüzde, çocuklarımızın dijital cihazlarla uzun süre vakit geçirmesi kaçınılmaz bir durum haline gelmiştir. Ancak, bu uzun süreli dijital cihaz kullanımının beraberinde getirdiği dijital göz yorgunluğu riskini en aza indirmek için alınabilecek önlemlere dikkat etmek önemlidir.

Haberin Devamı

İşte çocuklarınızın göz sağlığını korumak için dijital cihaz kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar:

1. EKRAN SÜRESİNİ SINIRLAYIN

Çocuklarınızın ekran karşısında geçirdikleri süreyi sınırlamak, göz yorgunluğunu azaltmanın ilk adımıdır. Özellikle okul dönemlerinde, günde bir veya iki saatlik ekran süresi hedeflenmelidir.

2. ERGONOMİK OTURMA DÜZENİ

Çocuklarınızın bilgisayar veya tablet karşısında oturdukları pozisyonun ergonomik olmasına dikkat edin. Ekran göz hizasında olmalı, oturma düzeni rahat ve doğru ayarlanmalıdır.

3. GÖZ KONTROLLERİNİ İHMAL ETMEYİN

Düzenli göz kontrolleri, çocuğunuzun göz sağlığını izlemek için önemlidir. Özellikle okuma sırasında yaşanan zorluklar veya göz yorgunluğu belirtileri fark edildiğinde, bir göz doktoruna başvurmak önemlidir.

4. 20-20-20 KURALINI UYGULAYIN

Çocuklarınıza, her 20 dakikada bir bilgisayar ekranından uzaklaşıp en az 20 fit (6 metre) uzakta bir nesneye 20 saniye bakma alışkanlığını kazandırın. Bu, gözleri dinlendirerek yorgunluğu azaltabilir.

5. ESNEME HAREKETLERİ

Düzenli aralıklarla çocuklarınıza esneme hareketleri yapmalarını hatırlatın. Bu, sırt, omuz ve boyun ağrılarını önleyebilir ve genel rahatlamayı artırabilir.

6. PARLAMA ÖNLEYİCİ KULLANIN

Bilgisayar veya tablet ekranlarındaki parlamayı azaltmak için parlama önleyici ekranlar veya gözlük kaplamaları kullanabilirsiniz. Bu, göz yorgunluğunu ve rahatsızlıkları azaltabilir.

Haberin Devamı

7. GÖZ KIRPMAYI TEŞVİK EDİN

Çocuklar, ekran karşısında göz kırpmayı unutabilirler. Gözlerin nemli kalması için çocuklarınıza düzenli aralıklarla göz kırpmalarını hatırlatın.

8. MAVİ IŞIK KONTROLÜ

Cihazlardan yayılan mavi ışığın uyku düzenini bozabileceğini unutmayın. Bu nedenle, çocuklarınızın yatmadan önce ekran kullanımını sınırlamak önemlidir.

Çocuklarınıza bu sağlıklı alışkanlıkları kazandırmak, onların göz sağlığını korumak adına önemlidir. Unutmayın ki sağlıklı gözler, çocuklarınızın rahatça öğrenmelerini ve dünyayı keşfetmelerini sağlar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder