Aydan Durak Meme küçültme ameliyatlarının bilinmeyenleri
HABERİ PAYLAŞ

Meme küçültme ameliyatlarının bilinmeyenleri

Meme küçültme operasyonu kadınlar arasında en sık yaptırılan estetik işlemlerin başında geliyor. Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Eskalen, meme küçültme operasyonuyla ilgili merak edilen sorularını yanıtladı.

Kadınlar arasında oldukça yaygın bir problem olan büyük ve sarkık memelere sahip olmanın getirdiği sıkıntılar sadece görsel sorunlara yol açmıyor. Kimi kadınlarda ergenlikten itibaren, kimilerinde ise doğum sonrası büyük ve sarkık memeler oluşuyor.

Bu durum estetik görüntünün bozulmasına ek olarak fonksiyonel olarak da kişileri zorluyor. Bunlar arasında meme ağırlığı nedeniyle omurga problemleri, kambur duruş bozuklukları, ağırlığa ve sütyen basısına bağlı omuzlarda çökmeye ek olarak meme alt kıvrımında özellikle yaz aylarda gelişen tahriş durumları meme büyüklüğünün yarattığı fiziksel problemlerden başlıcalarıdır.

Haberin Devamı

Sadece fiziksel problemler yaratmakta kalmayıp yapılan bazı araştırmalarda orantısız meme büyüklüğünün kişileri psikolojik olarak da olumsuz yönde etkilediği, özgüven eksikliği yarattığı tespit edilmiştir. Özellikle kıyafet seçiminde kişileri bol giymeye itmekte ve vücudun geri kalan kısmıyla uyumsuz görüntü oluşturmaktadır. ‘Kıyafetlerden çok belli olacak mı?’ gibi bir soruyu her kıyafet seçiminde sorgulamak günlük yaşamı zorlaştırdığı da yadsınamaz bir gerçektir. Tüm bu sebeplerden ötürü meme küçültme operasyonu sadece daha güzel bir görüntü sağlamakta kalmayıp aynı zamanda sizi göğsünüzdeki yüklerden kurtaran ve rahatlatan bir işlemdir.

MEME KÜÇÜLTME HER YAŞYA YAPILABİLİR Mİ?

18 yaşından itibaren meme gelişimi tamamlandıktan sonra meme küçültme operasyonu yapılabilir.

MEME KÜÇÜLTME OPERASYONUNDAN SONRA İZ KALIR MI?

Memelerdeki büyüklük sadece içerdeki meme dokusunun fazlalığı olmadığından fazla cildi de uzaklaştırmak gerekir bu nedenle her meme küçültme ameliyatından sonra iz kalır, bu izler 2. Yılda nihai görüntüsünü alır, kimi hastada izler bulunmayacak kadar güzel iyileşebilirken kiminde ise belirgin olabilir. Burada her hastanın yara iyileştirme kapasitesindeki farklılık rol oynamaktadır.

Haberin Devamı

ASİMETRİ MEME KÜÇÜLTME OPERASYONUYLA GİDERİLİR Mİ?

Zaten dünya üzerinde yaşayan hiçbir insanın memeleri %100 simetrik değildir. Bu ameliyatla asimetrileri daha simetrik hala getirebilme şansına sahibiz. Ancak yine de operasyon sonrası iyileşme süreci cerrahın kontrolünde olmadığından ameliyat sonrası 2 memenin daha simetrik olması beklenebilir fakat %100 simetri gerçekçi bir beklenti değildir.

Meme küçültme operasyonunda süt bezlerinin bir kısmı alındığı için kesin değil ancak ihtimal dahilinde emzirememe veya daha az süt verme durumu oluşabilir, genellikle genç grubu doğum yapmamış hastaların bu tarz endişeleri oluyor, ama genele bakıldığında meme büyüklüğü hayatı o kadar sınırlıyor ki çok yüksek bir bölümü operasyon kararı alıyorlar.

Operasyon sonrası kişinin direncine bağlı olarak ortalama 3-7 gün içerisinde normal hayata dönüş olabilmektedir, erken dönemde yakın süreli kontroller sonrasında ise 3 aylık kontroller aksatılmamalıdır. Hafif tempolu koşulara 1. Ayda ağır sporlara ise 2. Ayda başlanabilir. Yine de hekim kontrolünde başlanılması önemlidir.

Haberin Devamı

OPERASYON SONRASI KORSE YA DA SÜTYEN KULLANIMI NASIL OLMALI?

Operasyon sonrası ameliyata özel sütyenler yaklaşık 1 ay kullanılmalı ardından spor veya toplayıcı sütyenler 3. Aya kadar devam edilmelidir.

MEME KÜÇÜLTME OPERASYONUNDA KANSER RİSKİ VAR MI?

Hayır, şu ana kadar yapılan çalışmalarda ek bir risk oluşturduğu gözlemlenmemiştir.

GEBELİKTEN NE KADAR SÜRE SONRA MEME KÜÇÜLTME AMELİYATI YAPILABİLİR?

Süt verme tamamlandıktan ve meme boyutu stabil hala geldikten en az 6 ay sonra operasyonun yapılması önerilmektedir, erken dönemde yapılan operasyonlar sonrası meme boyutunda küçülme devam ederse 2. Ameliyatı gerektiren sarkmalar oluşabilir.

MEME KÜÇÜLTME AĞRILI BİR OPERASYON MU?

Meme küçültme operasyonu meme büyütmeye kıyasla daha az ağrı oluşturan bir operasyondur, ağrı kişiden kişiye değişen subjektif bir duyu olduğundan miktarını ölçmek zordur ancak operasyon sırasında özel olarak uyguladığımız uzun dönem etkili lokal anestezik maddeler ve operasyon sonrası verilen ağrı kesiciler sayesinde meme ameliyatları oldukça konforlu bir iyileşme dönemine sahiptir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder