Banu Şen Gecmisin kehanet merkezi Menderes, şimdinin tarım ve turizm başkenti
HABERİ PAYLAŞ

Gecmisin kehanet merkezi Menderes, şimdinin tarım ve turizm başkenti

Dünyanın en büyük kehanet merkezi Klaros’u sınırlarında barındıran, mis kokulu mandalinaları ile ünlü Menderes, yeşil ve mavinin kucaklaştığı plajlarıyla turizmde de cazibesini koruyor. İzmir’e 23 kilometre mesafede, doğal dokusunu koruyan ender yerlerden biri olan Menderes’in adının 1988 yılına kadar ‘Cumaovası’ olduğunu bilenler vardır... 40 kilometrelik sahil şeridinde birbirinden güzel koyları barındıran, dünyanın en büyük kehanet merkezi Klaros’un bilinmezliklerle dolu tarihsel bir hava kattığı Menderes’in Görece köyünde de geleneksel el sanatlarımızdan olan gözboncukçuluğu tüm canlılığıyla sürüyor.

Haberin Devamı

Gecmisin kehanet merkezi Menderes, şimdinin tarım ve turizm başkenti

BİLİCİLİK MERKEZİ

Menderes’teki Klaros Antik Kenti, eski çağlarda ‘Bilicilik Merkezi’ymiş. Merkezin M.Ö. 13’üncü yüzyılda kurulduğu tahmin ediliyor. İnsanlığın ilgisini her zaman çekmiş olan kehanet kavramının önemli merkezlerinden biri olan Klaros’a yüzlerce yıl önce, dünyanın dört bir yanından gelenler varmış. Klaros’taki Apollon tapınağının kehanet üzerindeki işlevini ortaya koyan en eski bilgi ise Büyük İskender döneminde karşımıza çıkıyor. Yunanlı gezgin ve coğrafyacı Pausanias’a göre; bir gün Büyük İskender’e rüyasında Pagos (Kadifekale) dağının eteklerinde yeni, büyük bir kent kuracağı söylenmiş. Bunun üzerine kral, rüyanın yorumu için Klaros’taki Apollon kahinine danışarak, olumlu yanıt aldıktan sonra yeni Smyrna’yı yani İzmir’i kurmuş.

PAMUKTAN TÜTÜNE NARENCİYEDEN SERACILIĞA

Günümüzde, hayvancılık ve turizmin önemli yer tuttuğu Menderes’te arpa, buğday, pamuk, tütün, narenciye ve seracılık en önemli gelir kaynakları arasında. İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı da ilçe sınırları içinde yer alıyor. Klaros, Notion ile Kolophon antik kent yerleşimleri, 40 kilometrelik sahil şeridindeki kıyı, koy ve turistik tesisler ise ziyaretçi akınına uğruyor. Menderes’te yer alan Tekeli Organize Sanayi Bölgesi, gelişen ve büyüyen üretimi ile Türkiye ekonomisine katkıda bulunuyor. Yaklaşık 16 bin 500 personel istihdam eden, yüzde 96 doluluk oranına sahip İTOB’ta yatırımlar tüm hızıyla devam ediyor.

Haberin Devamı

TARIM SEFERBERLİĞİYLE HEDEF BÜYÜK

Asırlardan bu yana farklı uygarlıklara beşiklik etmiş olan Menderes’in Belediye Başkan V. Erkan Özkan ile ilçede yaptığı çalışmalar ve projeleri konuşuyoruz. Hayata geçirdikleri “Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü” ile ilçeyi tarımın başkenti yapmayı hedeflediklerini belirten Özkan, kurulan yeni müdürlük ile ilçedeki tarım alanları korunurken üreticiye de büyük imkanlar sağlayacaklarını söylüyor. Her zaman üreticinin yanında olduklarını belirten Özkan, “Belediyemize ait yüzlerce dönüm tarım alanını üreticimizle paylaşarak onların yanında oluyoruz. Bu konuda, üreticilerimize desteğimiz sürecek ve üreticimizin yüzünü güldürecek tarım alanında projelerimiz devam edecek” bilgisini veriyor. Belediye bünyesinde toplam 5 milyon 200 bin metrekarelik tarım alanı olduğunu ifade eden Erkan Özkan, şunları kaydediyor: “Bünyemizde 195 adet tarım arazimiz var. Bunların 3 milyon 150 bin metrekaresini ormanlık, 200 bin metrekaresini zeytin, 60 bin metrekaresini mandalina, 47 bin metrekaresini armutluk alan ve 28 bin metrekaresini üzüm bağı oluşturuyor. Birbirinden değerli tarım alanlarını en iyi şekilde işleyerek Menderes’imizi üretimin merkezi yapmaya devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

Gecmisin kehanet merkezi Menderes, şimdinin tarım ve turizm başkenti

YERLİ TOHUMLAR ÜRETİCİYE DAĞITILDI

Menderes Belediyesi’nin Yerel Tohum Takas Şenliği’nde yerli tohumların üretici ile buluştuğunu aktaran Özkan, şu bilgileri veriyor: “Birçok sivil toplum örgütünün, ilçe belediyelerinin katıldığı şenliğe vatandaşların ilgisi yoğun oldu. Ata Tohum Takas Derneği iş birliği ile gerçekleştirilen şenlikte yaklaşık 1000 farklı yerli tohum üretici ile buluşturuldu. Şenlikte; Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, çok sayıda dernek ve kooperatif stant açtı. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüzün standında vatandaşlara; bamya kavun, karpuz, domates, salatalık, acur, patlıcan, biber, mısır, bal kabağı, lif kabağı, beyaz lahana gibi ücretsiz tohum dağıtılırken, üretilen yerli tohumların da tanıtımı yapıldı. Amacımız ata tohumlarımızı üreticilerimiz ile buluşturarak, zengin ürün çeşitliliği oluşturmak ve bu ürün zenginliğinden üreticilerimizin maddi kazanç sağlamalarına yardımcı olmak. Çile mahallemizde de Can Yücel Tohum Merkezi’nin kurulması için çalışmalara başladık.”

DEPREMZEDE ÜRETİCİLERE DESTEK

Menderes Belediyesi olarak depremden etkilenen Hatay’da süt üreticilerine destek olmak amacıyla 2 adet süt tankı gönderdiklerini de ekleyen Özkan, “Tanklar Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından Hassa’da kurulacak süt toplama merkezinde kullanılacak. Osmaniye’deki tarım kooperatifleri ve üreticilere 150 bin liralık besi yemi yardımı da yapılacak. 6 Şubat’ta yaşanan depremin ardından hem deprem bölgelerinin hem de ilçemize gelen depremzede vatandaşlarımızın yanında olmayı sürdürüyoruz. Geçtiğimiz günlerde meclis üyelerimizle birlikte Hatay’a giderek bölgedeki depremzede vatandaşlarımızla bir araya geldik, onların sorunlarını ve taleplerini dinledik. Her yıl gerçekleştirdiğimiz uçurtma şenliğimizi de Samandağı’nda yaparak depremzede çocuklarımızla bir olduk. Bölgedeki ekonominin canlanması ve üreticinin desteklenmesi adına her türlü desteği vermeyi sürdüreceğiz” diyor.

SAKIZ AĞAÇLARI TOPRAKLA BULUŞTU

“Bölgenin ihtiyaçlarını bilirkişiler, üreticiler ve sivil toplum örgütlerimiz ile bir araya gelerek belirliyor ve ona göre bir yol haritası geliştiriyoruz” diyen Erkan Özkan, Özdere Çukuraltı Mahallesi’nde okul öğrencileri ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile sakız ağacı dikim etkinliği düzenlediklerini de anlatıyor: “Amacımız öğrencilerimizin toprak ile tanışması ve kendi diktikleri ağaçların büyüme serüvenine ortaklık ederek gelişimlerine katkı sağlamak. Bu yönde verimli ve yerinde çalışmalarımız devam edecek.” Menderes’te sakız ağacı yetiştirme potansiyelinin yüksek olduğunu dile getiren Özkan, “Topraklarımız çok verimli; bu topraklarda mandalina, salatalık, üzüm, narenciye, avokado yetiştiği gibi artık ağaçlardan sakız da damlayacak. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüz bölge şartlarına uygun çalışmalar yapıyor” diye konuşuyor.

DOĞAYI KORUYAN PROJELER

Özel bir geri dönüşüm firmasıyla yaptıkları protokol ile ilçedeki bitkisel atıkları organik gübreye dönüştürüp çiftçiye ve ihtiyacı olan vatandaşlara ücretsiz dağıtacaklarını söyleyen Başkan V. Özkan, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Yapacağımız çalışma ile doğamızı korurken, çiftçilerimize de destek olacağız. Bahçe ve sera atıklarından elde edilecek bitkisel atıkları toplayarak kompost gübreye dönüştüreceğiz. Yaptığımız geri dönüşüm ile yıllık yaklaşık bin ton bitkisel atığı geri dönüştürmüş olacağız. Bu kapsamda doğayı koruyarak üreticimize de destek vereceğiz.”

EFEMÇUKURU ÜZÜMÜ’NE COĞRAFİ İŞARET ALINACAK

İlçeye özgü değerlerden olan Efemçukuru Üzümü’ne coğrafi işaret alınması için çalışmalara başladıkları bilgisini aktaran Özkan, “İlçemizin değerlerini tüm dünyaya tanıtmak ve Menderesimizi marka kent yapmak adına çalışmalarımız devam edecek. Efemçukuru Üzümü’nün diğer üzümlerden farkını ortaya koymak için numunelerimizi bağcılık enstitüsüne teslim ederek çalışmalarımıza başladık. Numunelerin incelenmesinin ardından diğer adımları izleyerek coğrafi işareti alacağız” diye konuşuyor. Gümüldür Mandalinası’nın ardından Efemçukuru Üzümü’nün de coğrafi işaret almasını hedeflediklerini aktaran Özkan, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Birbirinden değerli ve bölgeye özgü değerleri bünyesinde barındıran Menderesimizi, marka kent yapma yolunda çalışmalarımız devam edecek. Bu kapsamda Gümüldür Mandalinası’ndan sonra, Efemçukuru Üzümü’nü de dünyaya tanıtarak, ilçemizin tarımın başkenti olduğunu tüm dünyaya göstermiş olacağız.”

MAVİ BAYRAK SAYISI ARTIYOR

İlçedeki “mavi bayrak” sayısını artıracaklarını da söyleyen Özkan, bu yıl çevre yönetimi, güvenlik ve sağlıkla ilgili temel kriterleri sağlayan 3 halk plajının mavi bayrak almaya hak kazandığını belirtiyor. Özkan, “Türkiye Çevre Eğitim Vakfı, Menderes’teki plajlarda denetimlerini gerçekleştirdi. Bunun sonucunda 3 halk plajımız mavi bayrak almaya hak kazandı. Gümüldür Plajı, Orta Mahalle Plajı ve Çukuraltı Plajı’nın temizliği de böylece tescillendi. İlçe sınırları içerisinde toplam 11 adet mavi bayraklı plajımız oldu. Turizmin cenneti Menderes’imizin sahillerinde gerekli tüm çalışmaları gerçekleştiriyoruz’’ diyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder