Banu Şen Tarih ve doğal güzelliklerin buluştuğu kadim şehir: Sivas
HABERİ PAYLAŞ

Tarih ve doğal güzelliklerin buluştuğu kadim şehir: Sivas

Sivas; binlerce yıllık geçmişiyle açık hava müzesi gibi... Her sokağında geçmişin ve bugünün harmanlandığı atmosfer hissediliyor. Ticaret yolları üzerinde olduğu için Selçuklu Hanedanı döneminde tüccarların ziyaret ettiği bir merkez haline gelmiş. Türkiye’de Konya’dan sonra en çok Selçuklu eserinin bulunduğu Sivas’ta 13. yüzyıla ait Gök Medrese, Çifte Minareli Medrese ve Mavi Medrese, önemli yerleri arasında. Ayrıca, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve 12. yüzyılda inşa edilen Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası da İslam sanatının en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilir. Tarihi boyunca Selçuklu, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarına başkentlik yapmış olan Sivas, bu farklı kültürlerin izlerini barındırıyor.

Haberin Devamı

Tarih ve doğal güzelliklerin buluştuğu kadim şehir: Sivas

DİNAMİK EKONOMİSİ

Başlıca tarım ürünleri arasındaki buğday, patates, kimyon, arpa, mercimek, nohut, ayçiçeği, soğan, şeker pancarı bölge üretiminde en fazla payı alan ürünler. Küçükbaş ve büyükbaş hayvan varlığı ile arı kovanı sayısı bakımından da önemli paya sahip Sivas ekonomisinin belirgin bir parçasını da sanayi oluşturuyor. Özellikle demir ve demirciliğe dayalı sanayi lokomotif sektör olarak öne çıkıyor. Turizm de büyüyen bir sektör. Tarihi ve doğal güzellikleri ile 4 mevsim turistleri kendine çeken bu kadim şehir; yaylaları, dağları ve gölleri ile doğa severlerin gözdesi. Sivas’a özgü lezzetler arasında Sivas köftesi, mıhlaması, Divriği pilavı, Pezik turşusu, katmeri, keşkeği, madımak yemeği gibi yöresel tatları var. 21 coğrafi işaretli ürünü bulunan Sivas’ın halı dokumacılığı da ruhunu yansıtıyor.

ALTERNATİF TURİZM SEÇENEKLERİ

Kışın, kayak tutkunlarının destinasyonu olan Yıldız Dağları, doğa yürüyüşleri ve tırmanış için de alanlar sunuyor. Termal, sağlık ve doğa turizmi açısından ise Sıcak Çermik Kaplıcası, özel sektör yatırımları ve belediye tarafından inşa edilen sosyal donatılar sayesinde tatilciler için cazibe merkezi haline gelmiş durumda. Altın Kale Projesi kapsamında bölgenin termal turizm potansiyelinin artması ve Sivas’ın termal kaynaklarının daha fazla kişiye ulaşması hedefleniyor. Bungalov evler ve nostaljik çadırlar gibi konaklama seçenekleri de turistlere farklı tatil imkanları sunuyor. Son yıllarda geliştirdiği ekonomik projeleri ile dikkat çeken Sivas, çöpten çıkardığı enerjiyle, sürdürülebilir turizm projeleriyle büyümeye devam ediyor. Sivas, ekonomisini geliştiriyor ve turistler için çekici bir destinasyon haline geliyor. “Sivas’ı çevre dostu ve turistik bir şehir haline getirmek için projelerimizi hayata geçiriyoruz” diyen Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ile projelerini konuşuyoruz.

Haberin Devamı

ÇÖPTEN ÇIKAN ENERJİYLE 2 BİN TON DOMATES YETİŞECEK

Özel sektör iş birliğiyle Katı Atık Depolama Sahası’nda 50 dönüm alan üzerine modern topraksız cam sera inşa ettiklerini söyleyen Bilgin, “Serada yıllık 2 bin ton salkım domates yetiştireceğiz. Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan bu tesiste Sivas’ın çöpü bertaraf edilirken, elektrik enerjisi üretiliyor. Elektrikten ortaya çıkan ısının da boşa gitmemesi için Cam Sera Projemizi hayata geçirdik. Tesisin ısısını domates yetiştirmek için kullanacağız. 110 bin fidenin dikimini gerçekleştirdik. Serada ilk etapta 60 kadın işçi istihdam edilecek. Önümüzdeki süreçte şehrimizin ve 16 ilçemizin çöplerini tek bir alanda toplamak adına Katı Atık Birliğimizi genişletiyoruz. Yenilikçi ve sürdürülebilir projelerle Sivas’ı kalkındırmak için çalışıyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarını etkili şekilde kullanabilmek için ise Güneş Enerji Santrali (GES) projelerimizi hayata geçiriyoruz. Amacımızdan birincisi enerji giderlerinde tasarruf yapmak, ikincisi ise bu enerjiyi yenilenebilir kaynaklarla üreterek ülke ekonomimize katkı sağlamak. Son hedefimiz ise tüm enerjisini kendisi üreten bir belediye olabilmek” diyor.

Haberin Devamı

Tarih ve doğal güzelliklerin buluştuğu kadim şehir: Sivas

TERMAL TURİZMİN YÜKSELEN YILDIZI ‘SICAK ÇERMİK’

Sıcak Çermik Kaplıcası’nda belediye ve Özel İdare tarafından hayata geçirilen Altın Kale Projesi’nin tamamlanarak hizmete açıldığını kaydeden Bilgin, şöyle anlatıyor: “Pamukkale’nin kardeşi olarak adlandırılan alan, yer altından çıkan kükürtlü termal suyun bıraktığı altın renkli travertenlerden oluşuyor. Birçok kişi fotoğraf çektirmek için bölgeyi tercih ederken, ziyaretçiler suya girip hem eğleniyor hem şifa buluyor hem de manzaranın tadını çıkartıyor. Şehrin termal turizm potansiyelinin açığa çıkarılmasına katkı sağlayacak ve bölgeye büyük canlılık katacak olan ‘Altın Kale Projesi’ alanının İşletmesini iştirak şirketimiz olan Sivas Jeotermal Turizm (SİVJET) A.Ş. tarafından yapılacak. Özgün mimarisiyle ilimize değer katarak şehir turizmine katkı sağlayacak, ayrıca misafirlerimize alternatif bir tatil imkânı sunacak olan Bungalov Evleri’miz hizmete açıldı. İlk etapta 22 bungalov tipi evimizin yapımını tamamladık. Evlerde termal suyun bulunduğu banyo, havuz ve yaşam alanları yer alıyor. Sivas halkı tarafından sıkça dillendirilen Sıcak Çermik’e yeniden çadır kurulması talebini de yerine getirdik. Sefa Oteli yanındaki arazi üzerinde kurulan çadırlar, 1+1 şeklinde hizmet veriyor.”

Tarih ve doğal güzelliklerin buluştuğu kadim şehir: Sivas

KALE PROJESİ 2024’TE BİTİYOR

Şehrin geleneksel mimari dokusunu canlandırıp bölgedeki turizm potansiyelini artırmak için başlattıkları Tarihi Kale Projesi’nin ikinci etabının bitmek üzere olduğunun bilgisini veren Bilgin, “Devam eden kazı çalışmalarında Tunç Çağı’na kadar uzanan tarihsel buluntuların yanı sıra kilise ve Selçuklu sarayının izlerine rastlandı. Ayrıca çoğu Selçuklu ve Bizans dönemine ait 120 bine yakın tarihi obje bulundu. Ulu Cami ve Gök Medrese’yi bütünleştirecek olan proje içerisinde, el sanatları çarşısı, bedestenler, butik oteller ve hamam bulunuyor. Konak mimarisi şeklinde inşa edilen yapılarla bir Sivas Mahallesi oluşturulacak ve proje, şehrin turizmine büyük katkı sağlayacak. Projeyi 2024’te tamamlamayı hedefliyoruz” diye konuşuyor.

Tarih ve doğal güzelliklerin buluştuğu kadim şehir: Sivas

‘TARİHİ KENT MEYDANI DÜNYAYA ÖRNEK’

Başkan Hilmi Bilgin, şöyle devam ediyor: “Tarihi eserlerin etrafındaki yapı yoğunluğunu azaltarak şehre nefes aldıracak yeni meydanlar oluşturmayı hedefliyoruz. Sivas Tarihi Kent Meydanı, dünyaya örnek bir meydan haline geldi. Bölgeye inşa ettiğimiz 4 Eylül Meydanı, 20 bin metrekarelik yerleşke üzerine kuruluyor. Tarihi Kent Meydanı’na daha da anlam katacak bir proje oldu. Öncelikle yeşil dokuyu korumak adına nitelikli ağaçları muhafaza ederek proje hazırladık. Projede hem Kurtuluş Savaşı’ndaki mücadeleyi hem de Atatürk’ün Sivas’ta geçirdiği 108 günü anlatan Kongre Binası ile bütünleşecek müzemiz yer alıyor. Kurtuluş Savaşı’nı ve Sivas Kongresi’ni anlatacak rölyeflerin yer aldığı tarih duvar ve yürüyüş yolumuz var. Üç medeniyetin bir arada olduğu Tarihi Kent Meydanı’nı çevreleyen binaların dış cephesini de tarihi eserlere uygun hale getirdik. Açık hava müzesini andıran meydan çevresindeki yapılar tek tip olarak düzenlendi.”

KIZILIRMAK CANLANACAK

Bilgin, “Ayrıca, Kızılırmak’ın şehrin sosyal hayatı ve turizme kazandırılması adına başlattığımız proje kapsamında da 32 kilometre uzunluğundaki sağ ve sol kollektör hattının yapımı tamamlandı. Aksu’nun Kızılırmak’a bağlanmasıyla proje uygulanabilir hale getirildi. Irmak kenarına etaplar halinde, yeşil alanlar, spor ve dinlenme alanları, yürüyüş yolları ve alışveriş mekânları gibi sosyal donatılar kazandıracağız” diyor.

Tarih ve doğal güzelliklerin buluştuğu kadim şehir: Sivas

TARİHE AÇILACAK KORİDOR NİTELİĞİNDE

Başkan Bilgin, “Eski 4 Eylül Stadyumu yerine 53 bin 126 metrekarelik Millet Bahçesi inşa ettik. Anadolu’nun en büyük millet bahçesi olarak nitelendirilen proje içinde 36 çeşit 1029 ağaç, spor ve egzersiz aleti, koşu ve yürüyüş parkuru, bisiklet yolu, parklar ve sosyal donatılar yer alıyor. Millet Bahçesi projesinin ikincisi ise yüzde 80 oranında tamamlandı. Tarihe açılacak devasa bir koridor niteliğinde millet bahçesi inşa ediyoruz. Tarihi eserlerimizi çevreleyen yeni bir yaşam alanını şehrimize kazandıracağız. 27 Haziran Parkı’ndaki kısmın yeşil dokusunu ve bölgedeki ağaçları koruyoruz. Betonlaşma olmayacak, hiçbir ağaca dokunmadan güzel bir nefes alma alanını Sivas’ımıza kazandırmış olacağız” diye anlatıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder