Banu Şen Yaşayan tarih Beypazarı
HABERİ PAYLAŞ

Yaşayan tarih Beypazarı

Yasayan tarih. Ankara’nın Beypazarı ilçesi; Türk kültürünün birçok yönüyle korunarak yaşatıldığı bozulmamış tarihi dokusu, 200 yıldan fazla süredir faaliyetine devam eden çarşısı, kültürel miras olarak kabul edilen ahşap evleri, tadı damağımızda kalacak yöresel lezzetleri, giyim kuşamı, el işçilikleri ve doğal güzellikleri ile dört mevsim ziyaret edebileceğimiz bir açık hava müzesi… Tarihi ve turistik güzellikleriyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne giren kültür mozaiği Beypazarı; tarih, kültür, turizm ve tarımda göz dolduruyor.

Haberin Devamı

Yaşayan tarih Beypazarı

ZAMANIN DURDUĞU ŞEHİR

İç Anadolu’nun bu küçük ve şirin ilçesine geldiğinizde tüm değerlerimizi; Osmanlı mimarisini yansıtan camileri, konakları, hanları, müzeleri görebilirsiniz. Beypazarı güveci, Beypazarı kurusu, havuç lokumu, yaprak dolması, höşmerimi, 80 katlı baklavası, kapaması ile dillere destan Beypazarı mutfağını deneyimleyebilir; telkârisi, bakırcılığı, demirciliği ile yüzlerce yıllık geleneği yaşatan el sanatlarını görebilirsiniz. Beypazarı’nda ekonomi; tarım, ticaret, hayvancılık, sanayi ve el sanatlarına dayanıyor. Tarihte Beypazarı, bütün çevre kasaba ve köylerin alışveriş için geldikleri ve Ankara esnafının mal alıp sattığı bir ticaret merkezi durumundaydı. İlçenin ekonomisinde son yıllarda ilçe nüfusunun artması, küçük esnaf ve sanayinin kalkınması, tavukçuluk, sebzecilik, arıcılık, sütçülük ve ticaretteki gelişimle birlikte gözle görülür bir ilerleme yaşanmış. İlçe nüfusunun yüzde 67’si tarımla uğraşırken, küçük sanayi ve el sanatları da halkın geçim kaynağı haline gelmiş.

Yaşayan tarih Beypazarı

ŞEHİR HAYATINDAN UZAK

Turizmin cazibe merkezlerinden ve kültür turizminin önemli duraklarından biri haline gelen Beypazarı’nın Belediye Başkanı Tuncer Kaplan ile projelerini ve ilçenin geleceğini konuşuyoruz. Beypazarı’nda tarihi yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için çaba harcadıklarını belirten Başkan Kaplan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmek için ilk adımın atıldığıını belirterek; bu süreci en güzel şekilde tamamlayacaklarını söylüyor. Geçmişin tüm güzelliklerini bir masal tadında yaşamak ve şehir hayatının stresinden kurtulmak isteyenleri Beypazarı’na davet eden Başkan Tuncer Kaplan, “Sizleri Yaşayan Tarih Beypazarı’mıza bekliyoruz” diyor.

Haberin Devamı

YEŞİL ALANLARA ÖNEM VERİYORUZ

Başkan Kaplan, şunları paylaşıyor: “Yeşil alan ve park çalışmalarımız hız kesmiyor. 2014 yılında göreve geldiğimiz günden bu yana toplam 16 adet yeni park yaparak 48 bin 727 metrekare yeşil alanı ilçemize kazandırdık. Yeni parklar ile her yaştan mahalle sakininin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak alanlar oluşturduk. Vatandaşlarımızın istekleri bizim için her şeyden önemli; 7’den 77’ye her yaştan mahalle sakininin keyifle vakit geçireceği, çocukların neşe içinde koşup oynayabileceği, yeşil alanları ve parkları hayata geçiriyoruz.”

ÜRETİCİNİN YANINDAYIZ

Başkan Kaplan, “Türkiye‘de tarım denilince akla gelen ilk ilçelerden biri olan Beypazarı’nda tarımsal ürün çeşitliliğini artırmak, meyve yetiştiriciliğini ve yerli ata tohumunu yaygınlaştırmak için çalışıyoruz. Çiftçilerimizin uygulamalı olarak bilgi edinmeleri ve üretim maliyetlerini düşürmenin yanı sıra kazanç ve istihdamı artırmak amacıyla Kuyucak’ta 120 dönüm alanda dev kompleks kurduk. Meyve bahçesi, tohum eleme tesisi ve serası bulunan kompleksimizde; üzümden çileğe, gojibery’den armuta, elmadan şeftaliye, zeytinden kestaneye 41 çeşitten oluşan 3 bin meyve ağacı bulunuyor. Yetiştirip hasat ettiğimiz 300 tondan fazla meyveyi de sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde hem ihtiyaç sahibi vatandaşlara ve Beypazarı’ndaki öğrencilere dağıtıyor hem de ziyaretçilere ikram ediyoruz. Örnek Meyve Bahçesi ve Sera Kompleksi’nde oluşturulan Mısır Labirenti de (Corn Maze) ilgi odağı oluyor” diyor.

Haberin Devamı

EMEĞE VE ÜRETİME DESTEK

Kaplan, şu bilgileri veriyor: “Komplekste bulunan 7 bin metrekare kapalı sera alanında ürettiğimiz 1 buçuk milyon adetten fazla fideyi ilçe halkına yüzde 50 hibe ile dağıttık. Seralarda ayrıca her mevsim kullanılabilecek salon bitkileri, mevsimlik çiçek ve peyzaj ürünleri de yetiştiriliyor. Yine komplekste yer alan Tohum Eleme Tesisi’nde ise çiftçilerimiz tohumlarını eleterek bir sonraki yılın tohum ihtiyacını karşılıyor. Emeğin, alın terinin ve üretimin önemini biliyor; çiftçinin verimliliği ve karlılığını artırmak için çalışıyoruz. Beypazarı’nın kalkınması ve gelişmesindeki en büyük etken tarım sektöründeki çeşitlilik ve üretimdir. Tarımsal üretim noktasında Türkiye ölçeğinde önemli bir paya sahip olan Beypazarı, artık kendini meyve yetiştiriciliği alanında da gösteriyor.”

KARAGÖL YENİ CAZİBE MERKEZİ

Kaplan, “Tarih ve kültür turizmi ile sınırlı kalan ilçemizde, ilçe turizminin gelişmesi açısından doğa ve alternatif turizmi canlandırmayı hedefliyoruz. Ziyaretçilerin ilçemizde verimli ve daha fazla vakit geçirmelerini sağlamak amacıyla bir doğa harikası olan Karagöl Tabiat Park’ını turizm alanlarımız içine entegre ettik. Doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, offroad, bisiklet turu, astrofotoğrafçılık, çadır ve karavan kampçılığı gibi etkinlikler için uygun olan ve konaklama imkanı da sunan Karagöl Tabiat Parkı, büyük ilgi görüyor. İlçemiz; tarihi, kültürü ve ulaşım imkanlarının kolaylığından dolayı tercih ediliyor. Biz de ziyaretçilerimizin daha kaliteli zaman geçirmelerini sağlamak amacıyla projeler geliştiriyoruz. Bu anlamda Karagöl’ün doğal güzellikleri ile de ziyaretçilerimizin beğenisini kazanmayı hedefliyoruz. Yaptığımız çalışmalarla birlikte ilçemiz tarih ve kültürüyle olduğu gibi doğasıyla da bir cazibe merkezi konumunda. Öte yandan turistlerin rehberlerce ilk olarak götürüldüğü 72 bin metrekare alan üzerine Hıdırlıktepe Millet Bahçesi kurduk. Vatandaşların yoğun olarak ziyaret ettiği tesiste; seyir terasları, amfi tiyatro, piknik alanları, yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları, yöresel gıda satış tezgahları, kafe, otel, restoran ve otopark gibi bölümler yer alıyor” diye konuşuyor.

Yaşayan tarih Beypazarı

TÜRKİYE’NİN İLK GAZ LAMBASI MÜZESİ

Başkan Tuncer Kaplan, “Beypazarı Halkevi’nde yer alan 600 metrekarelik kapalı alanda hayata geçirdiğimiz Süreyya Özkan Gaz Lambası Müzesi, Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Bulundukları coğrafyaya göre; sosyal olaylara, yaşam tarzına ve kullanıldığı yere göre kimlikleri de değişen gaz lambaları günümüzde de kullanılıyor. Uzun yıllardır farklı coğrafyalardan toplayarak biriktirdiği bin 400 adetten fazla gaz lambasından oluşan koleksiyonunu belediyemize armağan eden Süreyya Özkan’ın müzenin açılmasında katkısı büyük. Müzede ayrıca özel işlemlerle mumyalanmış geyik, ayı, tilki, vaşak gibi hayvan figürleri de misafirlerin ilgisini çekiyor” diyor.

HER YAŞIN FAYDALANABİLECEĞİ SPOR YATIRIMLARI

Kaplan, şöyle devam ediyor: “Spor Toto Teşkilat Başkanlığı iş birliği ile ilçemizde beş farklı noktada toplam 5010 metrekarelik alanda yapımı tamamlanan 5 adet halı saha, 1 adet tenis kortu, 1 adet basketbol ve voleybol sahası ile soyunma kabinlerinden oluşan tesisler, hizmet vermeye başladı. Hacıkara Mahallesi’ne 2 adet, Cumhuriyet Mahallesi, Gazipaşa Mahallesi ve Ayvaşık Mahallesi’ne 1’er adet olmak üzere toplam 5 mahallede yapımı tamamlanan spor alanlarından her yaştan insan faydalanabilecek. Halı sahaları kısa sürede tamamlayarak hizmete açtık. Herkesin kolayca ulaşabileceği, tesisler oluşturduk. Özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin güzel vakit geçirebilecekleri bu tarz spor sahalarını yaygınlaştırmak istiyoruz.”

GELECEĞİN SPORCULARI YETİŞİYOR

Spor Toto Teşkilat Başkanlığı ile imzalanan protokol kapsamında Yarı Olimpik Yüzme Havuzu ve Spor Kompleksi’ni hizmete açmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Başkan Tuncer Kaplan, şu bilgileri veriyor: “Hacıkara Mahallesi’nde bin 275 metrekarelik alanda yapımı tamamlanan kompleks içerisinde 305 metrekarelik spor salonu da yer alıyor. Geleceğin teminatı olan çocuklarımızın daha güvenli ve temiz ortamlarda büyümesi ve kendilerini geliştirebilmesi için ilçemize kazandırılan kompleksin içerisinde; yarı olimpik yüzme havuzu, fitness salonları, fuaye alanları, kafeterya, antrenör odası, idari birimler, soyunma ve duş alanları yer alıyor. Çocuklarımızın bu tesiste sporla ilgilenecek olmaları, bizleri geleceğin şampiyonlarının buradan çıkacağı konusunda umutlandırıyor. İlçemizin gençliğini, geleceğini, sosyal hayatını ideal konuma getirmek amacıyla çalışarak sporu bir yaşam biçimi haline gelmesini sağlamak için uğraşıyoruz.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder