Banu Şen Yeni Adana: Çukurova
HABERİ PAYLAŞ

Yeni Adana: Çukurova

Çukurova, Adana’nın 4 merkez ilçesinden biri. 2008’de Seyhan’dan ayrılarak kuruluyor. Adını Türkiye’de verimli topraklarıyla ünlü olan Çukurova Bölgesi’nden almış. Hatta ilçe artık “yeni Adana” diye anılıyor. 240 bin metrekare yüzölçümü bulunan ilçede 27 mahalle yer alırken, nüfusu yaklaşık 400 bin civarında.

Çukurova’nın doğusunda Sarıçam, batısında Tarsus, kuzeyinde Karaisalı, güneyinde ise Seyhan ilçeleri bulunuyor. İlçenin özellikle kuzey kesimleri engebeli ve ormanlık yapısıyla dikkat çekerken, Salbaş köyünden doğuya, Seyhan Baraj Gölü’ne uzanan Çakıt Deresi boyunca tarım yapılıyor. Köyden mahalleye dönüşen yerleşim birimlerinde yaşayan vatandaşlar, tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlıyor.

Haberin Devamı

Yeni Adana: Çukurova

GASTRONOMİDE ZENGİN

Mutfak kültürü ile meşhur olan Çukurova, her ne kadar yeni sayılabilecek bir yerleşim yeri olsa da, gastronomide zengin. Başta kebapçılar olmak üzere sokak lezzetleri yani şırdancıları, fast food restoranları, kokoreççileri, midyecileri, çorbacıları ünlü. Bunun yanında dünya mutfağından yemeklerin sunumunu yapan pek çok mekân da var.

Bunlardan biri de Çukurova Belediyesi’nin açtığı Adana Lezzetleri Çarşısı. Adana’ya özgü tüm lezzetleri bir arada bulabileceğiniz bir kampus burası. Adana’ya özgü her lezzetin üretilip sunulduğu projede dikkat çeken Adana Lezzet Çarşısı’nda Adana Kebabı, şalgam, bici bici, ev yemekleri, ciğer, tatlıcı gibi 14 dükkân bulunuyor. Bu dükkanlarda Adana’nın tüm lezzetlerini en iyi yapan isimler var. Lezzet Çarşısı açılırken bu isimleri Adanalılar belirlemiş. “Bu son zamanlarda yaptığımız kalıcı ve uzun yıllar kentin sembolü olarak anılabilecek bir proje oldu, çok da beğenildi” diyen Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ile ilçeyi ve çalışmalarını konuşuyoruz.

Yeni Adana: Çukurova

ADANA’NIN GELECEĞİNİ PLANLIYORUZ

2014’ten bu yana belediye başkanı olan Soner Çetin, “İnsanlara dokunan, hitap eden, beklentilerini karşılayan projeler neler olabilir diye proje ekibimizle sürekli düşünüyoruz. Adana’nın geleceği Çukurova ilçesi. Biz Adana’nın geleceğini planlıyoruz. Dünyanın bütün gelişmiş şehirlerinde olduğu gibi Adana’nın kaderi de öyle çizilmiş. Şehir, kuzey ve batıya doğru büyüyor” diyor.

Haberin Devamı

Çetin, 6 Şubat’ta yaşanan büyük depremlere de vurgu yaparak şu ifadelere yer veriyor: “Çukurova’nın 1995’ten beri süre gelen imar sorunu vardı ve çözdük. 16 bin hak sahibine tapularını dağıttık. Eğer biz orayı açmasaydık, depremden sonra TOKİ konut yapacak yer bulamayacaktı. Hazineye de orda 700 dönüm konut alanı kazandırdık. Depremden sonra insanlar müstakil ev yapacakları arsa arayışına girdiler, bu kapsamda da 16 bin dönüm alanının da imar sorununu 1-2 aya kadar çözeceğiz. Adanalının beklediği müjdeleri veriyoruz.

Yeni Adana: Çukurova

GÖREVİM GÜVENLİ YAŞAM ALANI OLUŞTURMAK

9 yıllık süreçte aşılamaz denilen birçok sorunu çözmüş durumdayız. Çukurova ile ilgili radikal kararlar aldık, Adana’ya da örnek olsun dedik. Çukurova’da depremden sonra yeni yapılan binalarda sıva çatlağı bile yok. Çukurova’da en sağlam yapı stoğu olduğu ortaya çıktı. Çukurova bu anlamda sınıfı geçti. İnsanlar artık çok katlı binalarda yaşamak istemiyor, yatay mimari tarzını benimseyeceğiz. Çekme ve asma katları yasakladık. Biz imar konusunda titiz ve hassas davranıyoruz. Şu anda 2018’de yayımlanan deprem yönetmeliği yükümlülükte, şimdi yenisi hazırlanıyor. Şu anki mevzuat bile tek başına depreme dayanıklı bina yapma konusunda yeterli. Benim belediye başkanı olarak görevim güvenli yaşam alanı oluşturmak. Kentsel dönüşümle ilgili çalışma yaptığımız bir bölgemiz var. Ben hiçbir zaman halka rağmen bir şey yapmadım. Halka sordum, referandum yaptım. Halk karar versin istiyorum. Ben yaptım oldu anlayışımız yok.”

Haberin Devamı

Yeni Adana: Çukurova

10 YILDA 10 TOPLU AÇILIŞ

2014’te seçimi kazandıktan sonra ilk toplu açılış ve toplu temel atma törenini 7 ay sonra yaptıklarını söyleyen Çetin, “Hiç aksatmadan her yıl bunu yapıyoruz. Bu yıl içinde 9’uncusunu yapacağız. Seçime yakın 10’uncuyu yapıp, 10 yılda 10 toplu açılış ve temel atma töreni gerçekleştirmiş olacağız. Tasarruf tedbirleriyle doğru yerlere kaynakları aktararak, Türkiye’ye örnek projeler hayata geçiriyoruz. Bir yandan da borç ödedik ve belediyeyi düzlüğe çıkardık. Şu an belediyemizin sıfır borcu var. Akılcı yönetimle dürüst, sağlam, tutarlı bir mali yapı kurduk. Belediyenin kaynaklarının israf olmasına izin vermedik. Hizmetten ve projelerimizden kısmadık, boş yere yapılan harcamaları kestiğimiz için bir kaynak yaratmış olduk. Geliri de artırınca bu mucizeyi gerçekleştirdik. İnsanlar önceden belediyeye iş yapmak istemiyordu, şimdi sıraya giriyorlar. Belediyenin itibarını da yukarı çektik” şeklinde konuşuyor.

Yeni Adana: Çukurova

KÜLTÜR VE SANATLA ÖNE ÇIKIYOR

Başkan Soner Çetin, Çukurova’nın Türkiye’nin en güzel ilçesi olduğunu belirtip şunları kaydediyor:

Yeni Adana: Çukurova

“Çukurova’da olmayan bir şey yok, burası cennet. ‘Yeni Adana’ denilen bölge 2008’de ilçe statüsü kazandı ve Seyhan’dan ayrıldı. Çukurova Türkiye’nin en gözde ilçesi. Yeşil alanlarımız, gölümüz ayrı bir güzellik katıyor. Çukurova’yı Türkiye’nin en yeşil ilçelerinden birine dönüştürdük. Yeşil alan miktarımızı çok artırdık. 170 yeni park yaptık. Çanakkale ve Adana Şehitleri Parkı, Satranç ve Masal Park, Bülent Ecevit Kültür Sanat Parkı, Mangal Park gibi çoğunluğu temalı parklardan oluşuyor. Sosyal belediyeciliğin örneklerinden kurduğumuz Gıda Bankası ile her ay 5 bin aileye gıda yardımı yaparken, Hayır Çarşısı ile de ihtiyaç sahibi ailelerin yanında yer alıyoruz.

Yeni Adana: Çukurova

TARİHİNDE İLK

‘Nefes alınabilir, yaşanabilir, çağdaş bir şehir nasıl olur?’ gelip Çukurova Belediyesi’ni incelesinler. Çukurova Edebiyat Festivali, Uluslararası Çukurova Karikatür Festivali, tiyatro ve halkoyunları şenlikleri, Jakaranda Kültür ve Sanat Festivali gibi düzenlediğimiz etkinliklerle anılan kent haline geldik. Adana tarihinde ilk defa Sultanlar Ligi’nde kadın voleybol takımımız var. Bu bizim için şeref madalyası, bunu çok önemsiyorum. Çukurova Belediyesi Kadın Voleybol Takımı kıl payı Avrupa şansını kaçırdı ama seneye daha iddialıyız. Önümüzdeki yıl yine Sultanlar Liginde Adana’mızı en iyi şekilde temsil edeceğiz. Dünya tanıyor şimdi Adana’yı. Avrupa’da da iddia ortaya koyan bir takım yaratacağız. Demek istediğim, belediyecilik sadece alt yapı, yol, temizlik yapmak değil.”

Yeni Adana: Çukurova

MESLEK KURSLARI 50 BİNDEN FAZLA KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLADI

Çetin, “Çukurova ilçesi aslında bir tarım bölgesi değil. Zemini sağlam, kayalık, taşlık, sert olmasından dolayı tarıma çok elverişli değil. Bu sebeple yeni yerleşim yerleri buraya yapılıyor ve Adana buraya doğru büyüyecek. Bu yüzden yeni Adana burasıdır. Tarım ile ilgili çok fazla bir şey olmamasına rağmen bölgemizde yetişen Karaisalı biberi var. Salçalık biberdir, Türkiye’de isim yapmış bir markadır. Bu konuda çiftçilerimize gereken desteği veriyoruz. Yem, tohum, gübre desteklerimizi aksatmıyoruz. Asıl ve daha önemlisi Çukurova halkının başka beklentileri var. İstihdama yönelik 67 branşta meslek kursumuz var. Bugüne kadar istihdam birimimiz vasıtasıyla 50 binden fazla kişiyi işe yerleştirmişizdir” diye ekliyor.

Çukurova, 2008’de merkez ilçe olan Seyhan’dan ayrılarak ilçe statüsüne kavuştu. İlçe Seyhan Baraj Gölü’nün çevresini sarıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder