Bilal Emin Turan 100 yıldır Türkiye'nin geleceğine enerji katıyor
HABERİ PAYLAŞ

100 yıldır Türkiye'nin geleceğine enerji katıyor

Cumhuriyet’in kurulduğu 1923’ten bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren Shell, tam bir asırlık dönemde önemli yatırımlara ve ilklere imza attı. 1150 istasyon, 68 ülkeye ihracat yapan madeni yağ ve gres üretim tesisi, hidrokarbon arama, elektrik, doğalgaz, havacılık, denizcilik ve kimya alanlarındaki geniş faaliyetleri ile Türkiye’deki ikinci yüzyıla ‘hep ileride’ anlayışıyla kararlılıkla devam edeceklerini ifade eden Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, “100 yıldır ülkemizin gelişiminin bir parçası olmanın, omuz omuza yürümenin gururunu; 100’üncü yılımızı Cumhuriyetimizin 100’üncü yılıyla birlikte kutlamanın heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

100 yıldır Türkiyenin geleceğine enerji katıyor

HER GÜN 1 MİLYON MİSAFİR

Dünya enerji devi Shell, tam 100 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteriyor, üretim yapıyor ve ilkleri devreye alarak sektörüne ilham veriyor. Türkiye’de ürettiği madeni yağ ve gresi 68 ülkeye ihracat eden şirket, istasyon ağını da her geçen yıl artırıyor ve böylece bugün 1150 istasyonunda her gün 1 milyondan fazla misafirine hizmet veriyor. Türkiye’de ilk özel petrol rafinerisi kurulmasında rol alan şirket, ilk LNG istasyonu, taşıt tanıma sistemi, engelsiz hizmet alanı, premium market konsepti gibi uygulamalarla fark yarattı. İlkler arasında en dikkat çekenlerden biri de ‘mesleğin kadını erkeği olmaz’ anlayışıyla istasyonlarda kadın istihdamının sağlanmasıydı.

TÜRKİYE İÇİN ÜRETMEYE DEVAM

100 yıldır Türkiye’nin kalkınmasına ve büyümesine enerji veren Shell Türkiye’nin, ikinci yüzyıla ilişkin hedefleri de büyük. Cumhuriyet’le yaşıt şirketin başarılarını ve gelecek vizyonunu Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem’le detaylıca konuştuk. 1923’ten bugüne Türkiye’nin geleceğine enerji katmak için çalıştıklarını söyleyen Erdem, “Bizler bugün 100 yıldır ülkemizde gelişimin bir parçası olmanın, omuz omuza yürümenin gururunu; 100’üncü yılımızı birlikte kutlamanın heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Gelecek yüzyılda da Türkiye için üretmeye, ülkemizin gelişimine enerji katmaya ve bu yolda ‘hep ileride’ olmaya kararlıyız” dedi.

Haberin Devamı

PERAKENDE DENEYİMİNİ TÜM ŞEHRE YAYIYOR

Shell, tek marka altında faaliyet gösteren dünyanın en büyük perakende şirketi. Bunun Türkiye’deki yansımaları nasıl oldu?

90’lı yıllarda bir ilk olarak başlattığımız perakende dönüşümü bugün Türkiye çapında 800’ü aşkın Shell Select ile devam ediyor. Türkiye’de 1150 istasyonumuzu her gün ziyaret eden 1 milyonu aşkın misafirimizin yolculuklarına keyif katma gayesiyle ilerliyoruz. Ayrıca yine sektörde bir ilk olarak hayata geçirdiğimiz Shell’in patentli markası deli2go da bu dönüşümün önemli bir parçası. Yerel, sağlıklı ve kaliteli ürünlerimize misafirlerimizin ilgisi de bu alandaki başarımızı görünür kılıyor.

SEKTÖRE ÖRNEK UYGULAMALARLA DİKKAT ÇEKİYOR

İlklerle örülü bir geçmişiniz var. Ekonomiye de önemli katkılar sağlayan bu yenilikler neler?

100 yılda yatırım ve hizmetlerimiz ile enerji değer zincirinin hemen hemen tüm halkalarında faaliyette bulunduk ve bu süreçte ülkemizde birçok ilke imza atma imkanını yakaladık. Faaliyetlerimizi özetleyecek olursam;

Haberin Devamı
  • 1930’dan beri faaliyette olan havacılık iş kolumuz bugün 10’u aşkın havalimanında günde 250’den fazla uçağa ikmal yapıyor.

ELEKTRİK DE VERİYOR

  • 2015’te portföyümüze elektrik ticaretini de kattık. Bugün ülkemizde birçok tesise elektrik sağlamanın yanı sıra ihracat da yapıyoruz.
  • Türkiye’nin en önemli LNG tedarikçilerinden biriyiz.
  • Türkiye’nin ilk ‘Taşıt Tanıma Sistemi’ni 25 yıl önce devreye aldık. Bugün 35 binin üzerinde firma ve 550 binin üzerinde araca hizmet veriyoruz. Taşıt Tanıma artık sadece bir yakıt satış sistemi değil, araç takip, HGS vb. hizmetlerle bir filo yönetim sistemine dönüştü.

6 BİN 800’Ü AŞKIN KADINA İSTİHDAM

  • ‘Shell’de Kadın Enerjisi’ ile 4.5 yılda 6 bin 800’ü aşkın kadına istihdam fırsatı yaratarak, sektörümüzde büyük bir dönüşüme liderlik ettik.
  • Türkiye’nin ilk ‘engelsiz hizmet alanları’nı kurduk.

YERLİ PETROL ARAMA FAALİYETİ

  • 1955’te petrol arama ve üretim faaliyetlerini başlattık ve 40 yıl boyunca titizlikle yürüttük. Bu sayede Cumhuriyetimizin 50’nci yılında istasyonlarında yerli petrolden rafine edilmiş akaryakıt satma ayrıcalığına sahip bir şirket olduk. Örneğin 1968’de 1.3 milyon tonun üzerinde yerli ham petrol üretimi gerçekleştirmiştik. Bu; o yıl Türkiye’nin toplam ham petrol üretiminin yüzde 51.8’ine denk geliyordu. 1971’de bu oran yüzde 54’e çıktı.
  • Türkiye’nin ilk özel petrol rafinerisi olan ATAŞ’ın kurucu ortaklarından olduk.
  • 1965’te kurulan gres ve madeni yağ üretim tesisimiz, bugün 68 ülkeye ihracat yapıyor.
  • 2007’de Türkiye’de doğalgaz ticareti yapan ilk uluslararası enerji firması olduk.
  • 1996’da ara verdiğimiz petrol arama ve üretim faaliyetlerimize 2011’de milli petrol firmamız TPAO ile ortaklıklarla tekrar başladık. TPAO’nun çalışmaları ülkemiz açısından çok kıymetli ve biz de iş birliğimizin yeni adımları için görüşmelerimizi sürdürüyoruz.

2050 YILI HEDEFLERİ

Önümüzdeki döneme ilişkin enerjide yol haritanızı belirlerken neleri önceliklendirdiniz?

Gezegenimizin geleceğini kurtarmak için küresel ısınmanın Paris Anlaşması’nda da kabul edildiği üzere 1.5 derecenin altında kalması gerekiyor. Bunun için de başta karbondioksit olmak üzere emisyonların azaltılması, sonunda da net sıfır olması gerekiyor. Bunu yaparken de enerji tüketiminden oluşan salınımların enerji güvenliği ve ulaşılabilirliğini de garanti ederek dikkatle azaltılmasına ihtiyaç var. Shell bu yolda gereken dönüşümde küresel çapta öncü bir rol oynuyor. Bu doğrultuda hedefimiz önleme, azaltma, giderme ve dengeleme adımları ile 2050 yılına kadar net sıfır emisyonlu bir enerji şirketi olmaktır. Bu doğrultuda dünya çapında müşterilerimize kullandıkları enerji ürünlerine düşük ve sıfır karbonlu alternatifler belirleme ve kullanma konusunda yardımcı olmaya ve bu ürünler için talep yaratmaya odaklanıyoruz.

TOGG’LA ŞARJDA İŞBİRLİĞİ

Elektrikli otolar artık hayatımızda. Önümüzdeki dönem daha çok yaygınlaşacak. Yerli otomobil Togg da bu konuda itici güç olacak. Bu dönüşüme hazırlıkta ne aşamadasınız?

Yenilenebilir enerjiden üretilen elektrikle şarj edilen elektrikli araçlar bugün sürdürülebilir bir dünya için en umut verici teknoloji. Elektrikli dönüşümde şarj istasyonlarının güvenli, hızlı, ihtiyaç duyulan yerde ve kullanıma hazır olması büyük önem taşıyor. Bu konuda Togg’un, elektrikli araç şarj çözümleri sunan Trugo şirketiyle işbirliğine imza attık. İşbirliğimiz kapsamında Togg Trugo ve Shell & Turcas olarak, 81 ilde 180 kWs üzeri şarj cihazları ile tüm elektrikli araç kullanıcılarına hizmet vermek için birlikte çalışacağız. 400 lokasyonda 600’den fazla yüksek hızlı şarj cihazı kuracağız. Cihazlarda yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynağı kullanacağız. Türkiye’deki tüm elektrikli araç sahiplerinin erişimine açık olacak yüksek hızlı şarj ağı sayesinde kullanıcıların menzil endişesi de ortadan kalkacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder