Bilal Emin Turan Kilosu 24 dolara mobilya ihraç ediyor
HABERİ PAYLAŞ

Kilosu 24 dolara mobilya ihraç ediyor

Toplam ihracatta kilogram birim fiyatı 1.5 dolara takılı kalsa da teknolojinin ve tasarımın daha yoğun kullanılmaya başladığı mobilya sektöründe üretim yapan bazı firmalar bu değeri katlamış durumda. Bu anlamda dikkat çeken Koleksiyon Mobilya, rekabetçi pazarlardaki payını artırıp ihracatını 2 katına çıkarmayı hedefliyor.

Türkiye’nin 2022 yılı ihracatı 254 milyar dolara çıkarken, ihracat kilogram değeri 1.5 dolar sınırında bulunuyor. Mobilyada ise ihracat birim değeri 2.5 dolar seviyesinde. İşin içine teknoloji, katma değer ve kalite girdiğinde firmaların ihracat geliri yükseliyor. 50 yılı geride bırakan, Borsa İstanbul’da hisseleri ‘KLSYN’ koduyla işlem gören Koleksiyon Mobilya, bu anlamda dikkat çekiyor. Faruk Malhan tarafından kurulan firmanın yönetimini ise ailenin ikinci nesli üstleniyor.

Haberin Devamı

Kilosu 24 dolara mobilya ihraç ediyor

REKABETÇİ PAZAR VURGUSU

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Koray Malhan ve Yönetim Kurulu Başkanvekili Doruk Malhan, ikinci 50 yıla ilişkin hedeflerini anlattıkları basın toplantısında, özellikle yurtdışı faaliyetlerine dikkat çekti. İhracatta yakın coğrafyaya değil de rekabetçi pazarlara odaklandıklarını vurgulayan Koray Malhan, “Bu zamana kadar Amerika ve Avrupa’da önemli deneyimler elde ettik. Şimdi de bu deneyimlerimizle beraber yurtdışı pazarlarında daha da büyüyeceğiz” dedi.

HEDEF YURTDIŞI PAYINI YÜZDE 50’YE ÇIKARMAK

Koleksiyon Mobilya’nın satışlarının yüzde 25’inin yurtdışına olduğunu belirten Doruk Malhan da beş yıl içerisinde bu oranı yüzde 50’ye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Doruk Malhan, şöyle devam etti:

“Katma değerli ihracat gerçekleştiriyoruz. Bizim bazı ürünlerimizin ihracat değeri 24 dolara kadar çıkıyor. Ortalama kilogram başına ihracat değeri 10-11 dolar seviyesinde. Amerika’nın ve Avrupa’nın en büyük teknoloji ve finans şirketleri bizim düzenli müşterimiz. Amerika, İngiltere ve Almanya’da bugün Koleksiyon markalı ürünlerimiz satılıyor. Yakın zamanda Toronto’ya açıldık. Eylülde de Dubai ofisini açacağız. Şimdiden Dubai’de Fitch Ratings, Euroclear gibi önemli kurumların projelerini teslim ettik.”

Haberin Devamı

SEKTÖRE YENİ FİKİRLER KAZANDIRACAK

Koleksiyon Mobilya, sektöre değer kazandıracak fikirleri bir araya getirecek girişim sermayesi yatırım fonu kurmak için hazırlıklara başladı. Türkiye’de mobilya sektörü için yeni bir işbirliğine imza attıklarını belirten Doruk Malhan, “SUFİİ (Sustainable Furniture Innovation Investment-Sürdürülebilir Mobilya İnovasyon Yatırım) Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu kurmak için başvuru süreçlerini tamamladık. Bu fonla yeşil ekonomi, yeşil sanayi, yeşil teknoloji, yenilenebilir enerji, biyoteknoloji alanında sürdürülebilir materyal ve hammadde alanlarında yeni bir fikri olan girişimcilere yatırım yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Kilosu 24 dolara mobilya ihraç ediyor

İTHALATI AZALTACAK

Bu yıl içerisinde Koleksiyon’un açık hava mobilya tasarımlarının kullanıcılarla buluştuğunu belirten Doruk Malhan, “Herkesin açık havada daha çok zaman geçirmek istediğini görüyoruz. Türkiye, açık hava mobilyalarında dışarıya bağımlı bir ülkeydi. Açık hava ürünlerinin çoğu Güneydoğu Asya’dan ülkemize geliyordu. Biz burada bir değer yaratmaya karar verdik. Ülkemizin bu alandaki dış ticaret açığının kapatılmasına destek olacak yeni ürünler geliştirdik” dedi.

Haberin Devamı

HER YERE TAŞINABİLEN OFİS

Pandemiden sonra iş-özel hayat dengesinin değişimini doğru okumaya çalıştıklarını belirten Koray Malhan şu bilgileri verdi:

“İnsanların cam açılmayan, güneş girmeyen ofislerde çalışmayı istemediklerini görüyoruz. İleride insanlar ofislerini gittikleri yere taşımak isteyecekler. Bunun nasıl mümkün olacağına ilişkin sürekli düşünüyoruz, yeni tasarımlar geliştiriyor, farklı işbirlikleri gerçekleştiriyoruz. Modacı ve kumaş üstüne çalışmaları olan Arzu Kaprol ve ülkemizin önde gelen mimarlarından Melike Altınışık ile yeni bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bunu ofis çantası olarak kurguladık. Kişiler, sadece tek bir çanta ile bilgisayarlarını, telefonlarını şarj edebilecekler. Aynı zamanda istedikleri zaman o çanta farklı formlarda soğuktan korunabilecek bir alana dönüşecek. Deprem olduğu takdirde de kişilere güvenlik sağlayacak bir unsur olacak. Yakında ilk üretimi gerçekleştireceğiz.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder