Bilal Emin Turan Konutta 2 yıl sabır
HABERİ PAYLAŞ

Konutta 2 yıl sabır

Kredi ve mevduat faizleri artınca yatırım amaçlı konut alımları hız kesti. İlan sitelerinde ise peş peşe fiyatların düştüğüyle ilgili mesajlar geliyor. Acil ihtiyacı dışında konut alan yok. Çünkü ‘nakit’ kral. Sektör temsilcileri gelecek 2 yıl içinde ev alımları yavaşlasa da sonrasında ertelenen taleple konut piyasasının yeniden hareketleneceğini söylüyor.

Mevduat faizlerinin yüzde 50 sınırına dayandığı, konut kredi faizlerinin yükseldiği ve yatırım amaçlı alımlarda konut değerinin beşte biri oranında kredinin çıktığı bir ortamda konut fiyatlarının artması beklenmez. Öyle de oldu. Son dönemde gelen veriler ve ilan sitelerindeki konut fiyatlarının sürekli aşağı doğru güncellenmesi buna destekliyor. Fakat diğer yandan inşaat, işçilik ve arsa maliyetleri artmaya devam ediyor. Konut üretimi de kısıtlı. Çoğu müteahhit böyle bir ortamda yeni konut yatırımına yanaşmıyor.

Haberin Devamı

BALON PATLIYOR MU?

Sürekli dile getirilen söylem ‘konut balonu patlıyor’ şeklinde. Ancak konut arzı sınırlı, ihtiyacın nüfus ve evlenme gibi sebeplerle her geçen gün arttığı bir dönemden geçiyoruz. Bu dönem bize pandemide yaşadıklarımızı da hatırlatıyor. O dönemde talep uzun süre düşük kaldığından fiyatlar geri gitmişti. Sonrasında ise ertelenen talebin patlamasıyla konut fiyatları hızla yükselmişti. Yine benzer bir durum yaşanır mı? Konuttan tekstil ve turizme kadar birçok sektörde faaliyet gösteren Özak Global Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık’a sorduk.

FİYATLARDAKİ KÖPÜK GIDER

“Faizin yükseldiği bir ortamda konutların satılması mümkün değil” diyen Akbalık, şirket olarak bu ortamda geleceğe dönük hazırlık yaptıklarını söyledi. Gelecek döneme konutun talebi ve arzını hesaplayarak hazırlandıklarını kaydeden Akbalık, şöyle devam etti: “Talep ve arz meselesi enflasyon ve faizle ilintili. Bu koşullarla 2 yıl içinde insanların ev alma oranı düşebilir. Ama fiyatlarda sert düşüş beklemiyoruz. Fiyat artış oranı azalır ve oluşan köpük ortadan kalkar. 2 yıl sonrasında ise ertelenmiş talep, enflasyonist ortamın azalması ile ciddi bir talebe dönüşebilir. Bu öngörüyle biz 4 yıl içinde 3 bin konut üretmeyi planlıyoruz. Konut uzun vadede kaybettirmez.”

Haberin Devamı

Konutta 2 yıl sabır

TEŞVİK MEKANIZMASI MALİYETTE KONTROL SAĞLAR

Konutta yatırımların arsa arzı doğrultusunda yapıldığını söyleyen Akbalık, devletin bu konuda bir yönlendirme yapması gerektiğini söyledi ve şöyle konuştu: “Konutun yapılması gereken bölgeyi belirlemesi, bu bölgeye yönelik altyapı yatırımları ve teşvik mekanizmaları kurgulanması gerekiyor. Bu sayede maliyetler kontrol altına alınacağı için erişebilir konut yapılması mümkün olur.”

PROJELERE HIZ VERIYOR

“Emlak piyasası sürekli böyle durgun gitmez. Bu, geçici bir dönem” diyen Ahmet Akbalık, devreye alınacak projelerle ilgili, “Göktürk’teki ikinci projemiz Özak Doa’da da çok yakında yaşam başlıyor ve üçüncü projemiz Özak Duyu’nun da duyurusunu kısa süre içerisinde yapacağız. Yine aynı dönemde Hayat City Mahmutbey projemizin de ön satışı olacak” dedi. Akbalık, şöyle devam etti: “Halkalı’da Emlak Konut ortaklığı ile yapacağımız göl manzaralı projede Büyükyalı’da olduğu gibi bölgenin katma değerini ve yaşamdan beklenen standartları yükselteceğiz. Diğer projemiz ise Maltepe projesi. Balmumcu’da Özak Palas projesi de devreye alınacak. Son olarak da Topkapı’da yeni aldığımız arsada çalışmalara yeni başladık.”

Haberin Devamı

ERKEN REZERVASYONLAR 2024 İÇİN UMUTLARI ARTIRDI

Türkiye, bu yıl sonuna kadar 60 milyon turist ağırlamayı ve 56 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyor. 2028 hedefi ise 90 milyon turist ve 100 milyar dolar gelir. Bu hedeflerin hızla yakalanacağına dair güzel haberler gelmeye devam ediyor. Deprem felaketinin oluşturduğu algı nedeniyle bu sezonun beklentinin altında kaldığını söyleyen Ahmet Akbalık, “2024 çok daha iyi olacak, şimdiden başta İngiltere olmak üzere birçok ülkeden ciddi rezervasyonlar alıyoruz. Bu sene gelmeyen turist seneye gelir. Türkiye turizmde çok güçlü, işletmelerimiz, otel kalitelerimiz rakiplerimizin (Mısır, Yunanistan, Dubai gibi…) çok üzerinde. Turizm bu ülkenin en önemli kaynaklarından biri, biz de bu alanda yatırımlara devam edeceğiz. Bodrum, Kemer ve Didim için proje süreçlerine başladık. Mevcut yatırımlarla toplam yatak kapasitemiz 3 bin olacak” dedi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder