Bilal Emin Turan Maaş zamları kredi kartı limitlerine nasıl yansır?
HABERİ PAYLAŞ

Maaş zamları kredi kartı limitlerine nasıl yansır?

1 Ocak itibarıyla milyonlarca çalışanın, emekli ve memurun maaşında artış meydana geldi. Kredi kartı sahipleri artan gelirlerine paralel kredi kartı limitlerini güncelleyebilir. Maaş dışında ek geliri olanlar da kart limitlerini artırabilir. İşte merak edilen tüm detaylar...

Kredi kartı amacına uygun kullanıldığında çok önemli kolaylıklar sağlıyor. Özellikle ödemelerin taksitle yapılabilmesi önemli bir avantaj. Bunun yanında harcama yapılan günle dönem sonu borcunun ödeneceği tarih arasında 40 güne yakın bir vade oluşuyor. Yani bankadan faizsiz 40 gün vadeli para kullanmış oluyorsunuz. Yasal sınırlara ve kurallara uyanlar kredi kartının nimetlerinden sonuna kadar yararlanabiliyor. Fakat son dönemde artan harcamalar limitleri zorlamaya başladı. Kart limitlerinin bir sınırı var. Yetersiz bakiye ise en büyük dert.

Haberin Devamı

ZAMLARA PARALEL REVİZYON

Kredi kartı limiti sorunu yaşayan bireyler yoğun bir şekilde kredi kartı limitini nasıl yükseltebileceklerini ve kredi kartı limitinin nasıl belirlendiğini araştırıyor. Biz de bu haftaki köşemizi bu konuya ayırdık. Bankalar, kart limiti belirlerken çeşitli kriterleri dikkate alıyor. Limitte temel gösterge ise gelir. Dolayısıyla düzenli aylık gelirin artması kredi kartı limitinin de yükselmesini sağlıyor. Bir başka deyişle 1 Ocak itibarıyla yüzde 49 zamlanan asgari ücret, yüzde 50’ye yakın zamlanan memur ve emekli maaşı, özel sektör zamları kart limitinin artmasını sağlayacak.

ASGARİ ÜCRETLİYE YENİ TARİFE

İlk defa kredi kartı alana ilk yıl için sağlanan toplam limit, belgeli gelirin en fazla 2 katı oluyor. Örneğin; 17 bin 2 liralık yeni asgari ücretle çalışana en fazla 34 bin liralık limit hakkı tanınıyor. Takip eden yıllarda ve daha önce kredi kartı sahibi olan kişiler için kart limiti mevzuat gereği aylık net belgeli gelirlerinin en fazla 4 katı olabiliyor. Bu durumda gelir 17 bin liralık asgari ücret ise limit de 68 bin liraya çıkabiliyor. Asgari ücretlinin kayıtlı ek gelirleri (tapu, kira, araç ruhsatı gibi) varsa bu gelirler de kredi kart limiti hesaplamasında dikkate alınıyor.

Haberin Devamı

23 BİN LİRA DAHA EKLENEBİLİR

Ocaktan önce asgari ücret net 11 bin 402 liraydı. Yani asgari ücretlinin kart limiti en fazla 45 bin 600 lira olabiliyordu. Yeni yılla birlikte 23 bin liralık ek limitin yolu açıldı. Yine en düşük memur maaşı zamla birlikte 22 bin 17 liradan 32 bin 860 liraya çıktı. Böylece daha önce gelirin 4 katı yani 88 bin lira olan kredi kartı limiti, bankanın onaylaması halinde 131 bin liraya kadar çıkabilecek. Bu durumda yaklaşık 43 bin liralık ek limit imkanı oluşacak. İşçi, esnaf ve tarım emeklisi de aynı şekilde limitlerini yüzde 40 civarında artırabilecek.

NOT GELİR KADAR ETKİLİ

Eğer kart limiti, aylık gelirin 4 katından azsa bankaya başvuru yaparak talepte bulunmak mümkün. Bazı bankalar limitleri otomatik artırabiliyor. Peki her isteyenin limiti yükselir mi? Bu noktada ‘kredi notu’ devreye giriyor. Gelir, kredi kartı limiti için ilk bakılan gösterge olsa da kredi kartı limitinin belirlenmesinde kredi notunun da en az gelir kadar etkisi var. Kredi notu incelenirken kişilerin önceki borçları, borçlar yüzünden açılan kanuni takipler, ödeme alışkanlıkları, güncel bir kredilerinin olup olmadığı ve risk durumu dikkate alınıyor. İnceleme yapıldıktan sonra bankalar kart için limit belirliyor. Her bankanın belirleyeceği kart limiti değişebiliyor.

Haberin Devamı

Maaş zamları kredi kartı limitlerine nasıl yansır

HANGİ DURUMLARDA ARTMAZ?

Kart limitiniz aylık toplam gelirinizin 4 katına ulaşmışsa ek limit artışı yapılamaz. Yine farklı bankalardan kredi kartınız varsa ve bu limitlerin toplamı, gelirinizin 4 katına ulaşmışsa kart limitinizi artıramazsınız. Bu durumda, tek bir kredi kartını yoğun kullanıyorsanız diğer bankalardaki kartınızı iptal ettirip en sık kullandığınız kart limitini yükseltebilirsiniz. Çok fazla krediniz varsa ve aylık geliriniz bu kredi taksitini ödemeye yetmiyorsa kart limitiniz artmayabilir.

MEVCUT BANKA ONAYLAMIYORSA NE YAPMALI?

Bankaların kredi kartı değerlendirme kriteri değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden bir bankanın onaylamadığı kredi kartı limiti farklı bir banka tarafından gelirin 4 katı geçmemek şartıyla onaylanabilir. Bunun için alternatif bankalarla görüşülerek farklı bir kredi kartı edinip, limit arttırma yoluna gidebilirsiniz.

SGK KAYITLARI, MEVDUATLAR KİRA SÖZLEŞMELERİ...

Gelir tespitinde öncelikle SGK kayıtlarına bakılıyor. Yani sigortalı bir işte kaç yıl çalıştığınız, hangi ücreti aldığınız kontrol ediliyor. Yine banka üzerinden yapılan işlemlere göre gelir tespiti söz konusu olabiliyor. Örneğin hesabınıza gelen düzenli havale ve ödemeler, hesap hareketleriniz, ödeme alışkanlıklarınız önemli gösterge oluyor. Yine kira, faiz (mevduat) geliri, hisse senedi kazançları, fon getirileri gelir anlamında dikkate alınıyor. Gelir rakamları her ay farklı olsa da bunun yıllık hesabı yapılıp aritmetik ortalaması alınıyor yani 12’ye bölünerek aylık gelir hesabına dahil ediliyor. SGK’ya kayıtlı gelir dışında belgelendirilebilecek başka gelir varsa bankaya bildirmek de kredi kartı limitinin artmasını sağlayabilir. Gelirinizi artıramıyorsanız kredi notunuzu artırmaya çalışın.

REHİN SÖZLEŞMESİYLE TANINAN DİĞER HAKLAR

Kredi notu riskli seviyede (1099’un altında) yer alanlar kart başvurularında olumsuz yanıt alabilir. Eğer kredi notu riskli seviyede ise veya kayıtlı gelir beyan edemiyorsanız bu kez devreye ‘rehin sözleşmesi’ giriyor. Bunun için banka şubesinden başvuru yaparak TL, döviz veya altın hesabı açtıracaksınız. Bu varlıkları vadeli mevduat hesabına da yatırabilirsiniz. Açılan hesaptaki varlıklara bloke konulmasını kabul ederek yani onları teminat göstererek kredi kartı talep edebilirsiniz. Limit, bloke tutarı yani rehin sözleşmesine konu tutar kadar olabiliyor. Eğer 20 bin liralık bir hesap açtırdıysanız banka, 10-15 bin liralık limitli kart verebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder