Bilal Emin Turan Paranız 1 gün dahi boşta kalmasın
HABERİ PAYLAŞ

Paranız 1 gün dahi boşta kalmasın

Çoğu kişi vadesiz hesabındaki mevduatı kullanacağı güne kadar boşta tutuyor. Ancak nakdin ve her liranın kıymetli olduğu bugünlerde parayı, 1 gün dahi boşta bırakma lüksümüz yok. Bankaların bu anlamda sunduğu günlük, gecelik mevduat fırsatları ve bu mevduatların faiz getirileri azımsanacak gibi değil. Günlük vadeli hesabı vadesiz hesap gibi kullanıp vadeli hesabın avantajlarından yararlanmak mümkün. ‘1’ her zaman sıfırdan iyidir. İşte cebinize yarayacak detaylar...

3.9 TRİLYON BOŞTA YATIYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre; 9 Haziran haftasında bankalardaki 1 trilyon 77 milyon lira ile 2.8 trilyon liraya denk gelen döviz yani yaklaşık 3.9 trilyon lira vadesiz hesaplarda tutuluyor. Paranın kıymeti her ne kadar bilinse de onu kullanma ve değerini koruma konusunda gereken hassasiyet maalesef gösterilmiyor. Oysa 1 gün dahi olsa parayı işletmek ve ondan az da olsa gelir sağlamak mümkün. Bu imkan, banka hesaplarındaki TL için de döviz için de geçerli.

Haberin Devamı

24 SAATLİK RİSKSİZ KAZANÇ

Genelde kısa süre sonra kullanılacak olan paralar vadesiz hesaplarda bırakılıyor. Örneğin; 10 gün sonra kredi kartı veya taksit ödemesi varsa, kira ödenecekse, birisine para gönderilecekse bu paralar vadesiz hesapta boş boş yatıyor. Bu parayı risksiz bir şekilde değerlendirmenin en basit yolu ise 24 saat esasına göre gecelik faiz getirisi sunan ‘günlük hesaplar.’ Her bankanın farklı isimler altında sunduğu bu vadeli mevduatlardan mobil bankacılık yoluyla hemen yararlanmaya başlamak mümkün oluyor.

YÜZDE 30’U AŞAN FAİZ FIRSATI

Söz konusu hesaplarda günlük veya gecelik uygulanan faizler hesabın tutarına göre değişiyor. ‘Hoş geldin’ kampanyalarıyla yüzde 30-35 civarında faiz teklifi bulmak mümkün. Yani güncel aylık mevduatla makas epey azalmış durumda. Günlük faiz oranı aylık faiz oranından biraz daha aşağıda tutulsa da vadesiz hesabında az ya da çok mevduat tutan vatandaşlar için oldukça avantajlı bir seçenek olarak duruyor. Paranın günlük vadede tutulması, yatırımcıların stres altında olmadan hareket edebilmesine de imkan tanıyor.

Haberin Devamı

1000 LİRA DAHİ OLSA DEĞERLENDİRİN

1.000 lirayı, 5 bin lirayı veya 1.000 doları, 1.000 Euro’yu dahi günlük faizde değerlendirseniz bir yere para transfer ederken cebinizden çıkacak EFT, Fast ücretinden tasarruf edebilirsiniz. Çok küçük tutarlara dudak bükmeyin, damlaya damlaya göl olur. Elbette hesaptaki tutar ne kadar fazlaysa hesapta beklediğiniz gün sayısına göre geliriniz de o kadar artacaktır.

TATİL GÜNLERİNDE İŞE ÇOK YARIYOR

Nakit akışınızın fazla olduğu dönemlerde günlük vadeli işinize fazlasıyla yarar. Resmi ve idari tatil günlerinde de bu hesabın avantajı büyüktür. Yine cebinizde, evinizde boşta kalan paranızı hesaba yatırarak örneğin Kurban Bayramı’ndaki 9 günlük tatilde değerlendirebilirsiniz.

PEŞİN YERİNE KARTLA ÖDEME

Hesabınızdaki parayı çekip alışveriş yapacağınızı varsayalım. Eğer bu parayı hesabınızda günlük vadeli mevduatta değerlendirir, harcamayı kredi kartıyla yaparsanız, ekstrenin son ödeme tarihine kadar o nakdi işletme fırsatı bulursunuz. Örneğin; peşin ödemeyle almak istediğiniz 15 bin liralık bir çamaşır makinesini kredi kartıyla almış olun. Satın alma işlemiyle kart borcunun son ödeme tarihi arasında 20 gün olsun. 15 bin lirayı 20 gün vadede, yüzde 30 faizle tutarsanız net 273 lira getirisi olur. Bu tutar da 1 kilo tereyağı veya yaklaşık 2 kilo tavuk kanat almanızı sağlar. Eğer 15 bin lirayı taksite böldürür ve vade farkı ödemezseniz kazancınız daha da fazla olacaktır.

Haberin Devamı

Paranız 1 gün dahi boşta kalmasın

NOT: 30 Haziran’a kadar stopaj oranı yüzde 5 olarak uygulanacak. Düzenlemenin uzatılması bekleniyor. Eğer uzatılmazsa stopaj yüzde 15’e çıkabilir.

HANGİ AVANTAJLARI SAĞLIYOR?

DİLEDİĞİN ZAMAN YATIR-ÇEK!

  • Birikimleriniz gecelik faiz oranıyla değerlenirken ihtiyacınız olduğu anda vade kaybı yaşamadan para yatırma, para çekme işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
  • Günlük vadeyi isteğinize göre uzatabilir, dilerseniz hesabınızda bulunan tüm parayı kolaylıkla çekebilirsiniz. Yani günlük hesabı vadesiz hesap gibi kullanabilirsiniz.
  • Yine EFT ve fatura ödeme gibi işlemleri, hesabın vadesi bozulmadan yapabilirsiniz.
  • Aylık vadeli hesapta tutulan mevduatlar, vade gününden önce çekilmek istendiğinde faiz hakkı yanar. Ancak günlük vadelide ise günden güne kazanç sağlamak mümkün olur. Bir başka deyişle vade baskısı olmaz.
  • Günlük vadelide birikimler, vade sonunu beklenmeden daha esnek bir biçimde yönetilebilir. Örneğin; altında fırsat gördüğünüzde nakdinizin bir kısmıyla yatırım hesabınızdan anında alım işlemi yapabilirsiniz.
  • Günlük vadede tutulan anapara zamanından önce çekildiğinde sadece günlük faiz getirisinden vazgeçilmiş olur.
  • Gecelik faiz kazandıran, vadeli mevduat özelliklerine sahip olan bu hesaplarda TL, dolar ve Euro olarak yatırım yapabilirsiniz.

FAİZ SABAH HESAPTA

  • İnternet bankacılığı ve mobil uygulamaları kullanarak internetin olduğu her yerden hesabınıza ulaşabilirsiniz.
  • Vadede tutulan paranın tutarı yükseldikçe elde edilecek günlük kazanç da orantılı bir şekilde artar. Günlük getiri anaparaya eklendiğinde getiri de kademeli yükselir.
  • Resmi tatil ve hafta sonları hariç saat 16.00-17.00’den önce yatan paralar için hemen faiz işlemeye başlar, faiz ertesi sabah hesaba geçer.
  • Para yatırma işlemini ATM’den, şubelerden, mobil bankacılık üzerinden yapabilirsiniz.
  • Bankalar günlük mevduat hizmetini farklı isimler altında sunuyor. Bazıları şöyle:

Serbest Hesap (Akbank), Çalışan Vadeli Hesap (Yapı Kredi), Günlük Vadeli Hesap (Enpara.com), Günlük Vadeli Mevduat Hesabı (ICBC Turkey), Kazandıran Günlük Hesap (QNB Finansbank), Marifetli Hesap (TEB), Arı Hesabı (Vakıfbank), VOV Hesap (Alternatif Bank).

Sıradaki haber yükleniyor...
holder