Can Kantar BES’te daha fazla devlet katkısı almak sizin elinizde
HABERİ PAYLAŞ

BES’te daha fazla devlet katkısı almak sizin elinizde

Katılımcıların ‘Gönüllü BES’te bu yıl daha fazla devlet katkısı elde etmesi mümkün. Bunun için 2023 yılı sonuna kadar toplam 140 bin 535 TL katkı payı yatıran BES katılımcıları 42 bin 160,5 TL devlet katkısı alabilecek.

20’nci yaşına basan gönüllü Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) katılımcı sayısı da fon büyüklüğü de artıyor. Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) 23 Kasım tarihli verilerine göre, sistemde katılımcı sayısı 8 milyon 571 bin 110 kişiye yükselirken, katılımcıların fon tutarı ise 586 milyar 750,3 milyon TL’ye ulaştı. 27 Ekim’de 20’inci yılını tamamlayan BES’in 2’nci 10 yılda hızlı büyümesinde 2003 yılında yüzde 25 oranında başlayan ‘devlet katkısı’ uygulaması oldukça etkili oldu. 2022 yılında yüzde 30’a yükseltilen devlet katkısı, uzun vadeli bir tasarruf aracı olarak BES’e diğer yatırım araçlarına göre büyük avantaj sağlıyor. Bununla birlikte devlet katkısının da bir üst limiti var. Bu limit de ‘yıllık toplam brüt asgari ücret tutarının yüzde 30’u’ kadar. Diğer bir deyişle katılımcılar, 140 bin 535 TL olan yıllık toplam brüt asgari ücret tutarı kadar katkı payı yatırdıklarında bunun, yüzde 30’unu yani, 42 bin 160,5 TL’yi devlet katkısı olarak alabiliyor. Burada küçük bir hatırlatma yapmakta fayda var: 2022 yılında fazladan yatırılan katkı payları da 2023 yılı devlet katkısı hesaplamasında dikkate alınacak.

Haberin Devamı

Yüksek gelir elde etmek isteyen bu fırsatı kaçırmasın!

Katılımcılara çağrı yapan emeklilik şirketi yöneticileri de imkânı olan ve tasarruf yapabilen katılımcıların daha yüksek gelir elde etmek için fırsatı kaçırmamaları ve eksik katkı paylarını tamamlamaları gerektiğine dikkat çekiyor. Sistemde, devlet katkısı fon tutarı da yıllar itibarıyla artıyor. 2022 yılı sonunda 48,6 milyar TL olan devlet katkısı fon tutarı yılbaşına göre 27 milyar TL artışla 16 Kasım itibarıyla 75,6 milyar TL’ye ulaştı.

İMKANI OLAN BU AVANTAJDAN YARARLANSIN

Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, katılımcılar için yüzde 30 devlet katkısından maksimum yararlanma fırsatının yılsonuna kadar sürdüğünü hatırlattı. Her yılın devlet katkısı hakkının ilgili takvim yılıyla sınırlı olduğunu belirten Sincek, “İmkânı olanlara, yüzde 30 devlet katkısından maksimum yararlanabilmeleri için aradaki katkı payı farkını, yılsonuna kadar yatırmalarını öneriyoruz. 2023 yılı içinde bireysel emeklilik ödemeleri yıllık minimum 140 bin 535 TL’ye tamamladığında, yüzde 30 devlet katkısından en yüksek tutardan yani 42 bin 160,50 TL’ye varan katkı payından yararlanılabilir” dedi.

Haberin Devamı

BES’te daha fazla devlet katkısı almak sizin elinizde

Tarih                          Katılımcı                    Fon tutarı            DK fon tutarı
                                    sayısı                      (milyar TL)             (milyar TL)
31.12.2018............... 6.878.224.................. 76,9.......................11,6
30.12.2019............... 6.871.131.................. 101,8.......................17,2
31.12.2020............... 6.900.579.................. 137,0.......................21,2
30.12.2021............... 7.092.020.................. 205,5.......................22,3
30.12.2022............... 7.801.305.................. 351,4.......................48,6
16.11.2023............... 8.571.110.................. 586,7.......................75,6
Kaynak: EGM.

Haberin Devamı

TÜRKİYE SİGORTA’DAN EMEKLİLİK MÜŞTERİLERİNE ÖZEL KAMPANYA

Türkiye Sigorta, Türkiye Hayat Emeklilik’ten Bireysel Emeklilik Sözleşmesi bulunan müşterilerine uygun koşullarda sigorta yaptırabilecekleri bir indirim kampanyası başlattı. Türkiye Hayat Emeklilik’i tercih edenler belirtilen tarihler arasında Türkiye Sigorta’nın kasko, konut ve tamamlayıcı sağlık sigortası ürünlerinde cazip indirim fırsatlarıyla sigorta yaptırmanın keyfini yaşıyor. Türkiye Sigorta’nın her ihtiyaca göre hazırlanmış geniş teminat kapsamı ile sunduğu kasko, konut ve tamamlayıcı sağlık sigortası ürünlerinden kendileri için en uygun olanı seçen Türkiye Hayat Emeklilik müşterileri, kampanya kapsamındaki ürünlerde geçerli olacak yüzde 10 indirim imkânından yararlanabiliyor.

BES’te daha fazla devlet katkısı almak sizin elinizde

AHE, ‘BİREYSEL EMEKLİLİK’ KATEGORİSİNDE BİRİNCİ OLDU

Anadolu Hayat Emeklilik, Capital Dergisi’nin 24 yıldır geleneksel olarak düzenlediği “İş Dünyasının En Beğenilen Şirketleri” araştırmasında, “Bireysel Emeklilik” kategorisinin birincisi seçildi. Anadolu Hayat Emeklilik, geçtiğimiz yıllarda söz konusu araştırmada kendi sektöründe en beğenilenler arasında yer alırken bu yıl çıtasını bir üst seviyeye taşıyarak zirveye yerleşti. Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Murat Atalay, “Şirketimizin finansal performansını her geçen yıl artırmaya devam ederken, marka itibarımızı da güçlendirmek bizim için oldukça önem taşıyor. Global ve ulusal ölçekte aldığımız ödüller, başarılarımızın kıymetli bir tescilini oluşturuyor” dedi.

SEKTÖRE GÜVEN DEVAM EDİYOR

Ekonomik çalkantılar birçok sektörü etkilediği gibi sigorta sektörünü de etkiledi. Geçtiğimiz haftalarda sigorta sektöründe iki şirketin yönetimine SEDDK yönetici atadı. Özetle duruma el koydu. Bu durum aslında şirketin yükümlülüklerini yerine getiremeyecek endişesinden kaynaklandı. Yani SEDDK, sigortalıların mağdur olmaması için hızla bir karar aldı. Geçtiğimiz yıllarda da iki şirkete el konulmuştu. O şirketlerin zorunlu sigorta ruhsatları da olduğu için sigortalı sayısı çok daha fazlaydı. Sigorta sektöründe bu tip durumlarda sigortalıların mağdur olmaması için tüm şirketlerin kestikleri poliçelerden bir pay vererek oluşturulan ‘Güvence Hesabı’ devreye giriyor. Bu sayede Zorunlu Sigorta yaptıran sigortalıların mağduriyetlerinin önüne geçilmişti. Bu tip durumlarda fondan sigortalıların parası ödenirken, diğer taraftan mağduriyeti oluşturan sigorta şirketi sahiplerinden bu paralar hukuki yollardan geri alınıyor. O dönemde elbette bazı tüketicilerin ve sektörün temel direği olan acentelerin bir takım komisyonları içerde kalmıştı.

KONTROL ALTINDA

İki şirkette yaşanan bu durum aslında göstere göstere gerçekleşti. İki şirket zaten SEDDK takibindeydi. Hatta bu iki şirketin sermaye gücü olan bir takım yatırımcılar tarafından satın alınması ve yüzdürülmesi için büyük çaba sarf edildi. Bu beklentiler gerçekleşmeyince de şirketlerin yönetimine el konuldu. Zorunlu Sigorta ruhsatı olmadığı için burada tahribat tabii ki az. Sonrasında ise SEDDK ve TSB bir araya gelip işin normale döndürülmesi ve tasfiyesi için planlar yapıyor. Öncelik elbet ki sigortalıların mağduriyetinin engellenmesi. Şu anda bir belirsizlik var. Eleştirilecek konu ise el koymaların ardından bu planların hızlıca devreye girmesiydi ki bu olmadı. Bir diğer eleştirilecek konu ise madem böyle bir plan tam hazır değildi, neden şirketlere hızlıca el konuldu? Bunun cevabı ise kara deliğin büyümemesiydi. Burada SEDDK, TSB ve sigorta acenteleri birlikte sorunun çözülebilmesi için çalışmalı. Acentelerin ve çalışanların mağduriyetleri için bir planlarının olup olmadığı ise bir başka belirsizlik. Bunu da diğer yazılarımızda ele alacağız. Şimdilik sektör güçlü sermayeli çoğunluk şirketleri ile sigortalılara hizmet vermeye devam ediyor. Sektöre güven sürüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder