Deniz Sarıhanlıoğlu Yaz bayramı
HABERİ PAYLAŞ

Sevgili dünlük, bugün bayramın üçüncü günü. Dönüp baktığımda, ben en çok yaza denk gelen bayramları sevdiğimi fark ettim. Yaz bayramının en güzel yanı; mutfaktan çıkan lezzetler, sabahlara kadar bahçelerde, balkonlarda yapılan sohbetler.

İnceden yakan güneş, serinleten sular, anneler, babalar, çocuklar, kahkahalar, gülmeler, bir araya gelmeler, ayran çırpmalar, çay demlemeler, iki tavla atıp, enişteye yüklenmeler, yoğurtlu kızartmaya ekmek banmalar, uzun oturup gözleri dinlendirmeler, balkon terliğiyle salonda gezdin diye yenilen fırçalar, komşu bahçeden koparılan gülle gönül almalar!.. Hepsinin içinde bolca neşe ve sevgi var. Benim bayramım; sevdiklerimin yanında olmak, iyiliklerini bilmek. Sizin bayramınız nasıl bilmem ama benimki yaz mevsimi gibi, sıcak!

Haberin Devamı

ÇANDARLI

Şehrin en klasik tatilci beldelerinden Dikili’de, Çandarlı Körfezi’nin kıyısına kurulmuş yer olan tatlılar tatlısı Çandarlı’yı ben çok seviyorum. Son yıllarda popülerliği gittikçe arttı tabii. Tertemiz denizi, el değmemiş koyları, yeşil tabiatı ve makul fiyatlı konaklama imkanlarıyla birçok turistin ilgi odağında yer alıyor. Eski adı, kelime olarak “suyu bol” anlamındaki “Pitane”; günümüzde ne kıymetli değil mi su?

Yaz bayramı

İşte ona gözümüz gibi bakmamız için çok iyi bir sebep suyunun bol olması. Bu doğal güzelliğin kökleri ise MÖ. 6. yüzyıla yani Antik Helen Dönemi öncesine kadar uzanıyor. Hatta kesin olmamakla birlikte, bazı kaynaklarda şehrin amazon kadınları tarafından kurulduğu belirtiliyor. Bir dönem Cenevizliler tarafından deniz üssü olarak da kullanılmış.

En büyük kanıtı da tarihi bir Ceneviz Kalesi’ne ev sahipliği yapıyor olması. Tabi bu muhteşem yapının adı, günümüze Çandarlı Kalesi olarak ulaşıyor. Çandarlı, sahip olduğu tarihi zenginlik sebebiyle arkeolojik çalışmalar için değerli bir alan oluşturuyor. Beldede şimdiye kadar yapılan çalışmalarda bulunan birçok tarihi eser, İzmir Arkeoloji Müzesi ve Bergama Müzesi’nde sergileniyor. İzmir’e 98.7 kilometrelik bir mesafede yani Çandarlı’ya ortalama 1 saatte ulaşılabiliyor. Çandarlı’ya gitmişken görülmesi gereken yerlerin birkaçı şöyle:

Haberin Devamı

1-Tarihi Çandarlı Hamamı

2-Tarihi zeytinyağı fabrikası

3-Çandarlı Şadırvanı

4-Denizköy, Saklı Plajı, Bademli Plajı

Çandarlı’ya özgü meşhur sakızlı dondurmanın tadına bakmadan, akşam saatlerinde Çandarlı’nın merkezinde kurulan hediyelik eşya pazarına uğrayıp el yapımı süs eşyalarından almadan, yıldızları izleyip bir çay içmeden dönmeyin derim.

TÜRKMEN ŞELALESİ

Güzeller güzeli Türkmen Şelalesi, diğer adıyla Uçansu Şelalesi; Manisa, Aliağa ve Menemen arasında kalan bölgede yer alıyor. Şelalenin bulunduğu alanın bir bölümü Aliağa’nın, bir bölümüyse Manisa’nın sınırları içinde kalıyor. Şelaleye Aliağa’nın Karakuzu, Menemen’in Çukurköy ve Manisa’nın Türkmen köyünden ulaşılabiliyor. Uçansu’ya giden yolun patika olması, ulaşımı zorlaştırıyor.

Yaz bayramı

Buna rağmen şelale, doğa harikası bir alanda piknik yapmak isteyenlerin vazgeçemediği bir yer. 30 metre yüksekten dökülen şelale, bir doğa harikası. Şelaleye ulaşan iki yol var. Bunlardan biri, Türkmen köyü üzerinden. Bu yol, her türlü araç için uygun. Düzenli yol sayesinde belli bir yere kadar araçla ulaşabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Burada aracınızı park edip 10-15 dakikalık çok zorlu olmayan bir yürüyüşle küçük şelaleye ulaşabilirsiniz. Büyük şelale için biraz daha uzun ve daha zorlu bir yola hazırlıklı olmanız lazım. Her şelale yolunun sonunda olduğu gibi, çekilen zahmete değecektir. Yine de sağlığınız ve kondisyonunuz yeterli değilse, bu yollara girmeyi iki kez düşünün. Doğal güzelliklerin genelinde olduğu gibi, şelale civarında tesis yok. Telefon pek çekmiyor. Tüm bunları bilip giderseniz, keyifle döneceğinizden eminim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder