Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Doktor seçimi meselesi
HABERİ PAYLAŞ

Doktor seçimi meselesi

Doktor seçiminiz, eğer böyle bir şansınız varsa iyi iletişim kurup güvende hissedeceğiniz biçimde olabilir, evet. Ancak böyle bir seçim hakkınız yoksa sağlığınızı ihmal etmenize yol açması kabul edilemez. Doktorun cinsiyeti, dili, dini yoktur. Onlar, insanlığın cevherleridir.

KADIN DOKTOR İSTİYORUM

SORU: Hocam, doktor seçimiyle ilgili olarak tıp okuyan ağabeyimle hep ayrı fikirlerdeyiz. Ben kadın doktora muayene olmak isteyebileceğimi söylüyorum ve abim buna sinirleniyor. Doktor seçmek, cinsiyet ayırmak ne demek diye. Ama siz buna sıcak bakıyorsunuz, siz de bir tıp doktorusunuz. Aranızdaki fark ne?

Haberin Devamı

CEVAP: Aramızdaki fark sadece ağabeyinizin genç ve de bana ümit veren bir meslektaşım olması. Benim sıcak baktığım konu; eğer seçme şansınız varsa, kendinizi daha rahat, mutlu ve güvende hissettiğiniz herhangi bir doktoru seçmeniz. Yani o güven sizde görünümledir, bir başkasında tecrübe yılıyla. Bunu siz kendinize göre değerlendirirsiniz. Önemli olan, hissettiğiniz. Kadın doktorla daha rahat eden kadar erkek doktorda daha rahat eden de var. Onların seçimi, alınganlık yapmama neden olmuyor; anlattığım bu aslında. Hep diyorum ya hakem görüşü alın, bu da meslektaşlarım için doğaldır. Seçme şansınız olmayan yerlerde zaten görevli hekime hiç düşünmeden muayene olabilirsiniz. Bir doktor, sizin bedeninizi yalnızca yaşamsal bir form olarak görür ve mesleğini icra eder. Hepimiz aynı eğitimden geçtik, yaklaşım farklarımız, mizacımızdaki farklar mesleki olarak bizi birbirimizden ayrı düşürmüyor.

EŞİM İZİN VERMİYOR

SORU: Hocam, yaşadığımız ilçede kadın doğum doktoru bir tane var ve erkek. Hamileyim ama eşim muayene olmama izin vermediği için doktora gidemiyorum. Doğum için kadın doktor olan başka bir hastaneye gideceğiz. Hiçbir şikayetim yok ama bir yandan da bir sorun var mıdır diye içim içimi yiyor. Hamileyken kontrole gitmemek bebeği tehlikeye atar mı?

CEVAP: Dünyaya bir bebek getirmek, yalnızca anne baba olmamız anlamına gelmez. Bir bebeğin dünyaya gelmesine de ona sormadan karar vermiş oluyoruz. Dolayısıyla onun için elimizdeki en iyi şartları sağlamamız gerekir. Sağlık takibinin yani gebeliğinizin takibinin yapılması şarttır. Gelişimi normal ilerliyor mu, herhangi bir risk var mı görmek için doktora gitmelisiniz. Yapılacak testler, değerlendirmeler var. Belki vajinal doğuma uygun olmayacaksınız da sezaryen gerekecek. Siz bir doktor için bir kadın bedeni değilsiniz, bir hasta bedenisiniz. Herhangi bir erkeğin bir kadında gördüğü şeyi, yalnızca görevi dışında görür bir doktor. Eşinizin bu bilinci kavramakta zorlanmasını anlıyorum dersem yalan olur. Çünkü böyle şahsi hassasiyetler geliştirirken sizi de bebeği de riske atması kabul edilemez. İlle de bu fikirde sabitlenecekse sizi alıp kadın hekim olan hastaneye götürecek. Lütfen stres olmayın ancak bu mesajımı da okutun. En yakın zamanda sağlık kontrolüne!

Haberin Devamı

SORU SORMAYA KORKUYORUM

SORU: Hocam ben idrar kaçırma ameliyatı olacağım ama devlet hastanesinde yapılacak. Çünkü 6 çocuklu bir kadınım ve çok istesem de özele imkanım yok. Ama muayenede soru bile soramıyor insan, yarım yamalak anladım da çıktım. Size muayene olmakla aynı şey değil. Buna üzüldüğüm için de moralim bozuk gireceğim ameliyata. Korkmam gerekir mi, iyi geçecek mi; hiç bilmiyorum.

Haberin Devamı

CEVAP: Size gönül rahatlığıyla şunu söylemek isterim; Türkiye sağlık sistemi dünyanın çok ilerisinde ve Türk hekimleri gerçekten iyi bir eğitim ve sonrasında da devam eğitimleriyle bu yola revan oluyorlar. Ben de bir devlet üniversitesinden ve görevimde de devlet hastanesinden geliyorum. Ne kadar yoğun çalıştıklarını, doktor başına düşen hasta sayısını, özveriyi bir bilseniz... Bu aynı zamanda tecrübe demek. Buna rağmen uğradıkları şiddetten, haksızlıktan, çalışma koşullarından söz etmiyorum bile. Sorularınızı sorun, anlamaya çalışın cevapları. Ayrıca Türkiye’de özel/devlet ayırmadan her alanda iyi hizmet alamadığınızı düşündüğünüz tüm sektörlerle ilgili dilek/şikayet oluşturabileceğiniz mekanizmalar var. Çözüm asla şiddet olmamalı. Bazen bazı şeylerin iç yüzünü bilemiyor insan. Zamansızlığa yenik düşen sorularınız için ben buradayım ama ameliyatınızın en iyi biçimde yapılacağından hiç şüphem yok. Sakın moralinizi bozmayın. Korkmayın ve kendinize iyi bakın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder