Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Enfeksiyon linki vermek
HABERİ PAYLAŞ

Enfeksiyon linki vermek

Sosyal medyayla ilgili daha önce de söylemiştim; yarara da zarara da kullanabilirsiniz. Görüyorum ki maddi fayda sağlayacak biçimde toplum zararına kullananlar her geçen gün artıyor. Ama vajinaya bir şeyler sokmak mı; işte orada durun! Linklenen her şeye rağbet etmeyin.

VAJİNİSMUSA BUHAR BANYOSU

SORU: Hocam, ben 7 ay önce doğum yaptım ve kesinlikle ilişkiye giremiyorum. Ağrım, acım oluyor; kendimi geri çekiyorum. Annemle bir uzmana gittim tavsiye üzerine. Ve buhar banyosu önerdi, içine katmam için de bazı uçucu yağlar yazdı. Ama ben korkuyorum, ya zarar verirse diye. Siz de vajinismusta buhar banyosu tavsiye ediyor musunuz?

Haberin Devamı

CEVAP: Uzman sözcüğünün içi bu kadar boşaltılmamışken biri bana bir sağlık sorunu için uzmana başvurduğunu söylediğinde doktora gittiğini anlıyordum. Ama yıllar bana öğretti ki herkes kendine uzman diyor ve geri kalan herkes de buna inanıyor. Bu seansa iyi de bir ücret ödüyormuşsunuz, duydum. Ben bir doktor olarak; vajinismus tedavisinde buhar banyosu yaptırmadım, yaptıranı da duymadım. İçine eklenen uçucu yağların adını siz yazdığınız halde ben yazmıyorum, bu yanlış bilgiyi yaymaya yardımcı olmayalım. Bir kere vajinismus musunuz, başka fiziksel bir sorun mu var, anomali mi oluştu, bunları bilmek için de doktor olmak gerekiyor. Size tavsiyem; annenizi, mahalleliyi, sosyal medyada gördüklerinizi bir kenara bırakın ve vajinismus tedavisi yapan bir jinekologdan randevu alın ve önce muayene olun. O sizi yönlendirecektir.

BAHARATLI KARIŞIM İ ŞE YARAR MI?

SORU: Hocam, ben çok ciddi boyutta vajinal kuruluk yaşıyorum ve sosyal medyadan bulduğum biri, içinde 6 baharatın olduğu bir karışım hazırlıyor, vajinanıza yerleştiriyorsunuz. 3 gün vajina içinde kalıyor ve hem kuruluk sorununu hem de ilişkideki yanma hissini alıyormuş. Bu 3 gün boyunca ilişkiye girmek yok, tek şart bu. Gerçekliği nedir acaba?

CEVAP: Yoldan bir erkek çevirin, bırakın penisine sarmayı, kıyıp da arabasına bile koydurtmaz bu saçmalıkları. Biz neden bedenimize hiç kıymet vermiyoruz, anlayamıyorum. Çare aramak, bedene kıymet vermek değildir. Onu gerçek bir uzmana emanet etmek, kıymet vermektir. Vajinanın içine hiçbir şey yerleştirilemez. Tamponun dahi kullanım şartları vardır ve hassasiyet gerektirir. Fitil yazdığım hastalarımın bir kısmı alternatif soruyor ki o bambaşka bir şey. Ama bir bakıyorum böyle tehlikeli karışımlar almış başını gitmiş. Vajinada enfeksiyona yol açabilecek şeyler bunlar, PH’ını, florasını bozabilecek şeyler. Bu enfeksiyonun yukarı çıkması, rahme ve tüplere ulaşması yapışıklık yaratıp doğurganlığa kast edebilir ve hatta canınıza. Kuruluğun, yanmanın nedenlerini doktorunuz bilebilir ve gerekli tedaviyi de sadece o düzenleyebilir. Böyle para tuzaklarına düşmeyin çünkü tek kaybınız paranız olmaz.

Haberin Devamı

VAJİNA VE RAHMİ TOPARLIYORMUŞ

SORU: Hocam, sosyal medyada bir inci türü satılıyor. Çin’in mucizevi tedavisiymiş. Vajina içine yerleştiriliyor ve sarkmış vajinayı, rahmi toparlıyor, sıkılaştırıyormuş, görünüm olarak da küçültüyormuş. Kız kardeşim satın almış ancak ben tereddüt ettim. Bu ürünün gerçekten faydası var mı, kullanıyor musunuz?

Haberin Devamı

CEVAP: Maalesef biz bu kadar akıllı olmadığımız ve Çin üzerinden topluca alınan ucuz ürünleri başka ülkelerde ‘mucize’ masallarıyla pahalıya satmak yerine tıp okuyup yıllarca kendimizi geliştirmekle uğraştığımız için ürünü kullanmıyor, kullandırtmıyoruz. Canlarım ne olur biraz mantık; vajina sarkabilir; yıllara, doğumlara, kilo alışverişlere yenilip esnekliğini kaybedebilir, genişlemiş, deri fazlalığı oluşmuş olabilir. Bu noktada yapılan ve yapılması gereken bellidir; fazla parçanın çıkartılması ve daraltma işleminin yapılması. Yıllardır da yaptığımız bir işlem. Ancak cerrahi bir işlem. Bunu yapabilecek bir ürün yok. Bir hekimin elleri şart bunun için. Ameliyat gerektirmeyen bazı durumlarda doktorunuz egzersizler de verebilir ama vajinanıza bir şey sokturan doktor olmaz. Vajinanızı enfeksiyona bile isteye maruz bırakmayın ne olur...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder