Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Erkeni de mi var?
HABERİ PAYLAŞ

Size gül bahçesi vadetmiyorum. Ama tek çiçek gül değil, bunu da benden duyun. Elbette menopoz hayatınızın bir döneminin sona erişi demek. Ama yeni döneminin de açılışı demek aynı zamanda. Doğurganlığınız bitiyor ama seks bitmiyor. Korunmasız sevişecek ve belki bazı kaygılardan arınmış olacaksınız. Eskisi gibi hissetmeyeceksiniz ama yeni hisleriniz kötü olmak zorunda değil.

Erkeni de mi var

Üstelik alışmak diye bir şey var. Her yeni şeye alışmak ve ondaki güzelliği bulmak. Menopozda cinsel hayatı yarına bırakıyor ve daha önemli bir konuya geliyorum; erken menopoz. Erken menopozda durum biraz daha farklı. Ötelemek için uğraşırız, vakitli gelsin isteriz. Ama inanın ne yaşarsanız yaşayın dünyanın ve yaşamın sonu değil. Hâlâ kadın ve hâlâ özelsiniz.

Haberin Devamı

Erkeni de mi var

ÇOK TERLİYORUM REGL OLMADIM

SORU: Hocam, 34 yaşımdayım ve 2 ay önce her zamankinden çok terliyorum gibi gelmişti. Yaz aylarında olmamız sebebiyle aklıma kötü bir şey gelmedi. Ama sonra regl olmadığımı fark ettim. İlk ay bölük pörçük regl olmuştum ama deniz için geciktirici ilaç kullanmıştım, onun etkisi sandım. Fakat son ay da regl olmadım ve terlemelerim devam ediyor. Erken menopoz olabilir mi?

CEVAP: Adet geciktirici ilaçlar, kimi insanda regl düzensizliği yapabiliyor. Yani sebebi bu olabilir. Ancak terlemenizi ve düzensiz regl üzerine regl olmamanızı da tabloya eklediğimizde erken menopozunda habercisi olabilir. Biz olasılıkları düşünürüz ki herhangi bir şeyi atlamamış olalım. Yani size kesin yanıt verecek olan şey jinekolojik muayenedir. Ertelemeden gitmenizi öneririm. Doktorunuz bu şüphenizin doğru olduğunu söylese dahi moral bozmak yok. Özetle östrojen hormonunuzu yükselten tedavilerle erken menopozun önüne geçmek mümkün olabiliyor. Yeter ki gecikmeyin, sağlığınızın takipçisi olun.

Erkeni de mi var

HAMİLE KALABİLİR MİYİM?

SORU: Hocam, bana 5 ay önce erken menopoz teşhisi kondu. O günden beri kısa süreli, koyu renk akıntılar dışında regl olmadım. Korunmayı da bırakmıştım. Ancak bedenimde fark ettiğim bazı değişiklikler ve aslında hisler sonrası gebelik testi yaptım. İki ayrı test de belirgin çift çizgi verdi. Ablalarım ve arkadaşlarım testin sonucunun yanlış olduğunu, menopozda hamile kalınamayacağını söylediler. Ama henüz kan testi yaptırmadım. Menopozda testin yanılma olasılığı artar mı?

Haberin Devamı

CEVAP: Menopoz bir süreçtir, iki günde olup bitmez. Süreç yıllar sürebilir. Kişiden kişiye değişir elbette ama takibi önemlidir. Ve çok düşük de olsa menopoza tamamen girmediyseniz gebe kalma olasılığınız vardır. Adetiniz 1,5 yıl olmadı, bu 1,5 sene boyunca da korunmalısınız. Sonrasında korunmayı bırakabilirsiniz. Hormonal değişimlerinizin sürdüğü premenopoz döneminde zaten korunmalısınız. Bebeği istiyorsanız ne âlâ ama istemiyorsanız da yol haritanızı doktorunuzla çıkarmalısınız. Adres ablalar ve arkadaşlar değil yani. Ama isterlerse size refakat edip onlar da bilgilenebilir, elinizi tutabilirler.

Erkeni de mi var

ERKEN MENOPOZ KADERİM Mİ?

SORU: Hocam, anneannem, annem ve iki teyzem erken menopoza girmişler. Ancak onlar çocuk sahibi olduktan sonra girdikleri ve kırsalda yaşadıkları için adını bile bilmemiş, doktora dahi gitmemişler. Ama ben 36 yaşımdayım ve bekarım. Çocuk sahibi olmayı çok istiyorum. Erken menopoz benim de kaderim mi olacak?

Haberin Devamı

CEVAP: Erken menopozda etkili faktörlerden birinin genetik olduğunu sizden saklayacak değilim. Gerçekler bizi vakitli önlemlere götürür. Elbette bunun bir kesinliği yok. Ancak rutin jinekolojik muayenenizi aksatmamanızı rica ediyorum. Anne olmayı istediğinizi söylemişsiniz. Bunun için çok önemli bir imkan var. Erken menopoz risk grubunda gördüğümüz kadınlar için yumurta dondurmak hayallerin yarım kalmaması için güzel bir yol. Elbette doktorunuzla birlikte menopoza girmenizi geciktirecek tedaviyi planlarsınız ama yumurta dondurma seçeneğini de ertelemeyin derim. Hatta her 35 yaş ve üzeri, gebelik isteyenlerin AMH testinin yapılıp yumurta rezervinin değerlendirilmesi ve bununla bir yol haritası çizilmesini öneririm. Sadece erken menopozda değil; ileri yaş annelikleri olasılık dahilinde olduğunda da öneririz. Biyolojik saatimizin önüne geçmek için bilimin bu nimetinden neden faydalanmayalım?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder