Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Evliliğime bir şans
HABERİ PAYLAŞ

Evliliğime bir şans

Evlilikleri kurmak, korumak kolay değil. Boşanmak da kolay değil. İnsana dair süreçlerin hepsi duygu barındırıyor, elbette zorlukları var. Ama zorlukları var diye geri adım atacak değiliz. Her zaman sağlıklı çözümlerin peşinde olacak ve kendimizi de unutmayacağız.

ÇOK BÜYÜK DUYGUSAL AÇLIK YAŞIYORUM EVLİLİĞİMİZ İŞ BİRLİĞİNE DÖNDÜ

SORU: Hocam, evliliğimde çok büyük duygusal açlık yaşıyorum. Eşimi aldatmayı aklımdan bile geçirmedim. Ama evliliğimin artık evlilik olmaktan çıktığını, bazı görevlere sadık kaldığımız bir iş birliğine döndüğünü hissediyorum. 3 çocuğumuz var. Bu evliliğin yeniden düzelme şansı var mı, varsa nasıl?

Haberin Devamı

CEVAP: Eşinizin ilgisizliğinden, sevildiğinizi bilseniz dahi bunun size hissettirilmemesinden, istediğiniz hassasiyeti görememektense şikayetiniz, bunlar kesinlikle üzerine konuşulması ve çalışılması gereken konular. Tabii ki çok sık rastlıyoruz. Çocuklar da varsa yaşam gailesi, eşlere partner olma duygu ve sorumluluklarını unutturabiliyor. Yaşayıp gidiyoruz işte hali de bir tür yorgunluk, yılgınlık hali. Ama çözülebilir, neden çözülmesin. Ben her şeyden önce şeffaf iletişimden yanayım. Ancak iki kişi konuşarak yol alamıyorsa hemen uzman desteği. Bu maçlar nerelerden dönüyor bir bilseniz...

ESKİ EŞİM ÇOK DEĞİŞMİŞ YENİDEN DENEMEK İSTİYORUM AMA HİÇ ORALI DEĞİL

SORU: Hocam, 2 yıl önce ayrıldım. Eşim o arada terapi almış ve şikayet ettiğim ne varsa kurtulmuş, hali tavrı tersine dönmüş. Şimdi yeniden birleşmek istiyorum. Ama onun böyle bir talebi olmuyor. ‘Her şeye yeniden başladım’ diyor. Bu şu anlama mı geliyor; hayatımın önceki kısmındaki hiçbir şeyin yeni hayatımda yeri yok? Sizce kaçan kovalanır mı, ne yapayım nasıl davranayım?

CEVAP: Bazı çiftler kovalanmak için öyle kaçıyor ki birbirinden, sonra görünmez oluyorlar, öyle uzağa gitmişler. Böyle taktiklere gerek yok. Ve bilin bakalım bana sorduğunuz soruyu kime sormanız gerek? Tabii ki eski eşinize. İletişiminiz hâlâ sürüyor anladığım kadarıyla. Ortada çocuk yoksa ve kendinizle ilgili olarak görüşüyorsanız hâlâ konuşabileceğiniz, paylaşabileceğiniz bir şeyler de vardır. Oturun açık açık söyleyin duygularınızı. Öyle bir niyeti yoksa da ısrar etmek yerine kendinize şunu sorun; konfor alanımda kalmak, yeni birini tanımayla uğraşmak ve yalnız kalmak istemediğim için mi onun yeni versiyonuna talibim? Yoksa gerçekten hâlâ hayatımı onunla geçirmek mi istiyorum? Cevabınıza göre bir yol tutturun. Gerçekten istiyorsanız almayı da deneyin elbette.

Haberin Devamı

KAYINVALİDEM HASTA OLDUĞU İÇİN BOŞANAMIYORUM

SORU: Sevgili hocam, ben ayrılmak istiyorum ve kelimenin tam anlamıyla duygu sömürüsüyle tutuluyorum. Üstelik sadece eşim tarafından değil, bütün ailesi tarafından. Annesi hasta ve ‘boşanırsak ölür’ diyor. Kardeşleri de aynı şekilde baskı yapıyor. Annesi çok iyi biri ve her zaman sağlıkla yaşamasını isterim. Onun için 1.5 yıldır dayanıyorum. Ama mutsuzum. Vicdan azabı duymaktan da çok korkuyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP: Üzüntüler, bazı hastalıkları kötüleştirebilir, psikolojik etkileri olabilir tabii. Ama bu, ölümün ne zaman kime geleceğini bilebileceğimiz anlamına gelmez. Herkes dünyaya bir kez geliyor. Herkesin tek bir yaşam hakkı var. Onda mutlu olmayı da herkes hak eder. Eşiniz sizi kazanmak için uğraşsa, gel terapiye gidelim yeniden birlikte yapabilir miyiz bakalım dese anlayacağım. Ama annesinin hayatı, sizin evliliğinizden bağımsız. Bu tür baskıları çok sağlıksız buluyor ve istismar olarak değerlendiriyorum. Zira psikolojik baskının hoş görülecek bir tarafı yok. Kararınızı iki kişilik değerlendirin ve verin. Merak etmeyin herkesin hayatı kendine ve inandığı Yaradan’a bağlıdır. Kimse siz boşandınız diye ölmez.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder