Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Hamilelik sorunları
HABERİ PAYLAŞ

Hamilelik sorunları

Test yaptınız, pozitif çıktı. Havalara uçtunuz, ne mutlu. Ama süreç öylece tamamlanmıyor bazen. Düzenli kontrol ve gebelik takibi işte bu yüzden hayati. 9 aylık bir süreçten bahsediyoruz. Her zaman her şey istediğimiz gibi olmalı ve olmadığında da kontrol altında olmalı.

6 HAFTALIK HAMİLEYİM, BUGÜNÜ ÇOK BEKLEDİM AMA KİMYASAL GEBELİK ŞÜPHESİ VAR

SORU: Hocam, 6 haftalık hamileyim ve bugünü çok bekledim. Ama doktorum kimyasal gebelikten şüpheleniyor. Yarın muayeneye gideceğim. Ama ben regl olamadım ve test yaptım, birden fazla kez pozitif çıktı. Ama dünkü testim negatif çıktı. Kimyasal gebelik şüphesi neye göre oluşuyor?

Haberin Devamı

CEVAP: Kimyasal gebelikte tüm veriler, gebeliğin oluştuğunu gösterir. Beta HCG seviyesi, testlerde pozitif görülecek kadar yükselir ve çift çizgiyi görürsünüz, kanda da pozitif sonucu verir. Ancak gebelik kesesi oluşmaz maalesef. Fetüsün normal biçimde gelişmesini engelleyen kromozol anomaliler nedeniyle bir tür düşük yaşanır. Adet periyodunuzun bitiminden sonraki hafta görülen kanamayla gebelik sona erer. Testinizin negatife dönmesi doktorunuz için bir belirtidir. Ancak yine de ultrasonla bakarak emin olur. Kimyasal gebelikte hamilelik o kadar erken sona erer ki düşük yapıldığı fark edilmeyebilir bile. Sizin sürecinizde neler olmuş, yarın muayenede öğreneceksiniz.

HERKES ZAYIF OLDUĞUM İÇİN BEBEĞİN TUTUNAMADIĞINI SÖYLÜYOR

SORU: Hocam, bir kimyasal gebelik, iki de 9. hafta düşüğüm var. Yeniden hamile kalmayı deniyorum. Ama psikolojim çok bozuk. Çok zayıf olduğum için bebeğimin tutunamadığını söylüyor herkes. Sizce ilgisi olabilir mi? Hamile kalıp doğurabilecek miyim?

CEVAP: Herkes! Biliyorsunuz, bol keseden atma durumlarında onların ortaya çıkmalarını beklerim. İlla ki çıkarlar çünkü. Zayıflık kime göre neye göredir her şeyden önce. Aradığımız şey sağlıklı kilodur. Yani çok şişman ya da çok zayıf birinde düşük dahil pek çok sağlık sorunu olabilir. Sağlıklı kiloda olmak önemli ama tekrarlayan düşüklerin sebebinin zayıflık olduğuna hiç rastlamadım. Tiroid hastalıkları, diyabet, enfeksiyon, kullanılan ilaçlar, kimyasallar, radyasyona maruz kalma ve tabii ki rahim anomalileri, kistler taranır. Bunların hepsi düşük sebebi olabilir. Ben ilk olarak sağlıklı beslenme ve uyku düzenini sorar, sonra bütün tetkikleri yapar, eğer önceki düşük materyalinin incelenme şansı olduysa sonuçları görmek isterim. Gideceğiniz doktor da bunu yapacaktır. Uzaktan muayene imkansız. Lütfen bir an önce sürecinizi gözden geçirmesi için bir doktora gidin. Bu, sizin çözebileceğiniz bir sorun değil.

Haberin Devamı

KANIMDA PIHTILAŞMA SORUNU VAR AMA İLAÇ KULLANMAYA KORKUYORUM

SORU: Hocam, hamileyim ve kanımda pıhtılaşma var. İlaç kullanmaktan korkuyorum düşük yapabilir diye. Pıhtılaşmanın iyileşmesinin başka doğal bir yolu yok mu acaba?

CEVAP: Gebelikte pıhtılaşmayı önleriz ki hem sizi koruyalım hem de bebeğin kan dolaşım sorunları olmasını. Gebelik dışındaki pıhtılaşma için de tedavi uygulanır zaten. Kaderine terk edip akışına bırakabileceğimiz bir sorun değildir bu. Kan, yaşamsal bir sıvı. En basit haliyle düşünürseniz onun bedendeki olağan dolaşımını korumamız gerekliliğini kavrarsınız. Hele de hamileyseniz hassasiyet çarpı iki olur. İlaç ya da günlük iğne tedavisi; durumunuza göre doktorunuzun karar vereceği ve sizin de kesinlikle riayet etmeniz gereken tedavilerdir uygulananlar. Beslenmenize, uykunuza, giydiğiniz giysilere, ayakkabılara dikkat etmeniz gereken bir dönemde kanın pıhtılaşmasını göz ardı edemeyiz ve etraftan duyulan koca karı ilaçlarıyla tedavi deneyip süreci riske atamayız. Doktorunuz ne dediyse o. Gebelikte verilen ilaçlar gebelikte kullanımı sorun yaratmayan ilaçlardır zaten.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder