Doç. Dr. Gökçen Erdoğan İdrar kaçırmaya son verelim
HABERİ PAYLAŞ

İdrar kaçırmaya son verelim

Ayıp olduğundan değil. Komik olduğundan değil. Dayanılmaz olduğundan değil. Olağan işleyişe aykırı olduğundan. Yaşam kalitenizi düşürdüğünden. Psikolojinizi bozduğundan. En iyiyi hak ettiğinizden! Muayene olun, söz verin bana; o doktora gidilecek!

İdrar kaçırmaya son verelim

ANİDEN ÇOK SIKIŞIYORUM

SORU: Hocam, idrar kaçırma nedeniyle 2 yılı aşkın süredir mesane pedi kullanıyorum. Çünkü çalışıyorum ve kaçırdığımda miktar, çamaşırımla sınırlı kalmadığı, dışarıdan görünecek kadar olduğu için pede mecburum ama mutsuzum. Sıkışmam şöyle oluyor; birden ve çok sıkışıyorum, tuvalete yetişemiyorum. Ama o kadar bıktım ki artık yetişmeye çalışmıyorum ve pedin rahatlığına alıştım. Bu hijyen açısından sorun mudur?

Haberin Devamı

CEVAP: 2 yılı aşkın süredir, bu şartlar altında ped kullanan birinin doktora başvurmaması beni gerçekten üzüyor. Çare orada ve uzanıp almıyorsunuz! Pedin rahatlığına alışmak da kötü bir fikir. Çünkü idrarınızı normal işleyişte yapmanızın yolu varken kaslarınızı iyice tembelliğe itiyorsunuz. Yaşadığınız şey, taşma tipi idrar kaçırmanın da içinde bulunduğu karma tip bir idrar kaçırma gibi duruyor. Bu noktada detaylı biçimde bakılmalı. Kaslarınız, rahminiz, bağırsaklarınız, idrar torbanız kontrol edilmeli. İlaç tedavisi, fizik tedavi ya da cerrahi operasyon gerekebilir ama bu korkulacak bir operasyon değil. Bütün bu organların, işlevlerini tam olarak yerine getirebilecekleri doğru yerlere asılması gibi düşünün. Pedin hijyen sorunu, sık değiştirilince olmaz. Ama ped neden olsun ki çözüm varken? Vedalaşmaya hızlıca niyetlenin derim.

İdrar kaçırmaya son verelim

AMELİYAT GEREKİR Mİ?

SORU: Hocam, sürekli az az idrar kaçırıyorum. Yani daha sıkışmadan ya da öksürüp hapşırmadan. Sık sık ve az miktarlarda. Bunun için de ameliyat gerekir mi? Çünkü ben kistimin patlaması nedeniyle üst üste iki kez ameliyat oldum ve ameliyat olmak istemiyorum artık. Başka tedavisi var mı?

İdrar kaçırmaya son verelim

CEVAP: Öncelikle geçmiş olsun. Birçok sebep olabilir; anatomik sorunlar, sarkmalar, düşmeler... Biliyor musunuz sık geçirilen cerrahi müdahalelerden kaynaklı olarak, idrar yolları ile genital sistem arasında oluşan anatomik fistüller dahi idrar kaçırmaya neden olabiliyor. Ancak bu sizi muayene etmeden kesin olarak koyabileceğim bir tanı değil. İdrar kaçırmada fizik tedavi, egzersizler de tedavide var olan yollar ama size en uygun tedavi neyse onu ihmal etmeden yaptırmalısınız. Psikolojik olarak de anatomik olarak da hazır olduğunuzda operasyonu yapar doktorunuz ama mutlaka muayene olun, durumunuzu öğrenin. Sonrasına sonra karar verirsiniz.

Haberin Devamı

İdrar kaçırmaya son verelim

28 YAŞINDAYIM KAÇIRIYORUM

SORU: Hocam, ben 28 yaşındayım ve yaklaşık iki senedir idrar kaçırıyorum. Çişimin geldiğini fark ettiğim an kaçırıyorum yani sıkıştım, yetişemedim gibi olmuyor. Ama bu sanırım daha çok ileri yaşlarda olurmuş. Bende olmasının sebebi ne olabilir?

CEVAP: İdrar kaçırma konusunda yaş, sorunu olumsuz manada geliştiriyor evet ama yalnızca yaşa bağlı gelişen bir şey değil. İki tahminim var. Birincisi; idrar torbanızla dış idrar deliğiniz arasındaki anatomik açının kaybolması ki bu, idrar kaçırma sorunlarında sık gördüğümüz bir şeydir. Bir diğer neden ise idrar torbası, bağırsak ve rahim sarkması sorunlarının en az birinin ya da birden fazlasının meydana gelmiş olması. Buna da sık rastlıyoruz maalesef. Hep anlattığım üzere; muayene olmadan bu tahminler havada kalır. Bugün öngöremediğimiz çok daha spesifik bir sorun da tespit edilebilir muayenede. Tetkikleriniz sonrası tedaviniz düzenlenir. Eğer sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçiriyorsanız bunu da doktorunuza belirtmenizi isterim. Merak etmeyin, yaş kaç olursa olsun tedavisi var. Erteleyip yaşam kalitenizi düşürmeyin yeter.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder