Doç. Dr. Gökçen Erdoğan İlişkiler başlar ilişkiler biter
HABERİ PAYLAŞ

İlişkiler başlar ilişkiler biter

Doğru başlangıçlar ve doğru bitişler ne kadar önemli, yaşayarak görüyor insan. Destek bulmak, kendini ve ilişkiyi doğru okumak ne kadar önemli, yine yaşayarak anlıyor.

İlişkiler başlar ilişkiler biter

VAJİNİSMUSA HAPSOLDUM

SORU: Hocam, 27 yaşımdayım ve ilk evliliğim vajinismus nedeniyle 3 ay sürdü. Vajinismus tedavisi için başvurduğum uzman eşli olmam gerektiğini söyledi. Bu konuda kötü bir tecrübeye sahibim. Erkekler bu sorunun çözümüyle uğraşmak değil, karşılarında ilişkiye hazır bir eş istiyorlar. Resmen vajinismusa hapsolmuş hissediyorum. Evde tek başıma çözmem için yönlendirmeler yapmanız mümkün mü?

Haberin Devamı

CEVAP: Travma üstüne travma... Vajinismusu böbrek, dalak sorunlarından bu kadar ayırdığımıza inanamıyorum. O da bir sağlık sorunu. Tek fark, altında psikolojik sebepler yatabilmesi. Bunun tespiti için de önce jinekolojik muayene oluruz ve sorun yoksa vajinismusu yaratan nedeni ararız, buluruz, çözeriz. Öncelikle bir evliliğin vajinismus nedeniyle 3 ayda bitmesi, evliliğin doğasına aykırı. Birlikte göğüslenecek, birbirine destekle kolayca aşılacak bir sorun. Ama giden gitmiştir. Önümüze bakalım. Vajinismusun çözümü için gittiğiniz uzmanın uzman olduğundan emin olmalısınız. Zira tabii ki tek başınıza da tedaviye başlayabilirsiniz. Bir partner edinmeyen, ilişkisi olmayan, evlenmeyen kadınlar bununla yaşamaya mahkum mu olacak yani! Erkeklere gelince; kötü bir tecrübeniz olmuş olabilir ancak bütün erkekler, zoru görünce kaçmıyorlar. Elinizi tutacak, sarılacak, hallederiz diyecek, araştırıp okuyacak, bilmese de öğrenip anlayacak çok erkek var. Onlarla vajinismus seansları esnasında sıkça karşılaşıyorum. Yetkinliğinden emin olduğunuz bir uzmanla yola çıkın lütfen.

İlişkiler başlar ilişkiler biter

EŞİMİ İNANDIRAMIYORUM

SORU: Hocam, vajinismus olduğum için kocam, eski bir sevişmemin travması olduğunu düşünüyor. Daha önce başıma kötü bir seks, tecavüz gelmiş ki vajinismus olmuşum, buna inanıyor. Başıma gerçekten kötü bir şey gelmedi. Hatta kimseyle yakınlaşmadım bile. Ancak onu inandıramıyorum. Unutmaya çalışsa da unutamıyormuş, aramız bozuk. Bu konuda ne önerirsiniz? Hangi bilgiyi onunla paylaşmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP: Bazı erkeklerin her durumdan kendilerine mağduriyet yaratmalarına, bir mağduriyet varsa bile onu büyütmelerine bayıldığım bilgisini paylaşın lütfen. İzin versinler de sıkıntımızı, derdimizi, sorunumuzu yaşayalım. Vajinismus zaten ağır bir duygu karmaşası, kaygı yaratıyorken bir de başkasını aslında “temiz” olduğunuza inandırma gayretiniz çok yıpratıcı. Başınıza, geçmiş bir travmanızdan dolayı da gelebilirdi bu. Yine destek olmalıydı. Ancak ülkemizde bizim travmamız çocuk yaştan başlıyor. İlk geceye dair korkutucu hikayelerle, bilgisizlik ve bilinmezlikle, zaten birer vajinismus adayı olarak başlıyoruz maceraya. Tedaviniz başladığında, eğer fiziksel bir sorununuz yoksa vajinismusun altında yatan nedeni doktorunuzla birlikte bulursunuz ve çözüme de ulaşırsınız. Eşinize düşen, bu ülkede ve dünyada vajinismus tedavisi gören tahmininizden çok sayıda kadından biri olduğunuzu bilmek ve bir eşe yakışır biçimde yanınızda olmaktır. Lütfen bunları okutun ve kendinize odaklanın. Kendinizi temiz kağıdı almakla yormayın, inanan inanır.

Haberin Devamı

ALIŞKANLIĞIMI NASIL BIRAKIRIM?

SORU: Hocam, lisedeyken beden eğitimi dersinde bir hareket sırasında genital bölgemde çok büyük bir kasılma hissetmiştim ve o an bana haz vermişti. 29 yaşımdayım, hâlâ o biçimde tatmin oluyorum. Yalnızdım ama şimdi evleniyorum. Bunu bırakmaya çalışıyorum ama sonra yine yaparken buluyorum kendimi. Bu alışkanlığı nasıl terk ederim?

CEVAP: Hareketi bilmiyorum ama sorunuzdan anladığım, en hoşunuza giden mastürbasyon yöntemini rastlantıyla bulmuşsunuz. Bugüne dek de onunla haz alıp mutlu olmuşsunuz. Evleniyorsunuz diye bunu bırakmanız gerekmiyor ki. Eşinizle ilişkiniz zamanla kendiliğinden bunun yerini alır zaten. Ve ek olarak mastürbasyon da yapabilirsiniz zaman zaman. Bizim için önemli olan, mastürbasyonu her zaman ilişkiye tercih eder durumda olmamaktır. O zaman bağımlılık olarak değerlendirebiliriz ve ilişkinizi tanımanız, ona ısınmanız için uzman desteği alabilirsiniz. Ancak şu an sadece kocanıza ayıp olmasın diye sevdiğiniz bir şeyi bırakmaya çalışıyorsunuz gibi geldi. Uyumlu, mutlu, sağlıklı bir cinsel yaşamınız olursa şu anki cinsel alışkanlıklarınız renkli küçük şeyler olarak kalacak nasılsa. Kendinizi zorlamayın. Akışına bırakın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder