Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Kuruyup kalanlara
HABERİ PAYLAŞ

Vajinal kuruluk ne kader, ne de keder. Çaresi olan dertleri, cinsel hayatınızda kar topu gibi büyütmeyin. Hazza, mutluluğa odaklanın. İster ilk gece olsun ister bininci gece, hazzın her zaman bir yolu vardır.

BİR DÜZELİP BİR TEKRARLIYOR

SORU: Hocam, çok uzun zamandır bir düzelip bir tekrarlayan bir sorun yaşıyorum. Eşimi seviyorum, cinsel hayatımız da kötü değil. Her zaman değilse de orgazm da oluyorum. Ama vajina kuruluğu yaşıyorum. Ve bir dönem çok rahatsız edici olup sonra geçiyor. Sebebi ne olabilir?

Haberin Devamı

CEVAP: Cinsel ilişki sırasında vajinanın kuruması normaldir ama hep öyle olmasını istemeyiz. Vajina, doğal olarak kayganlık sağlamak için bir sıvı üretir. Ancak, kadınların cinsel uyarılması farklılık gösterir ve bazı durumlarda vajina yeterince kayganlık sağlayamayabilir. Bu da ilişkiyi acılı kılabilir. Ayrıca vajina duvarlarında yaralanmalara veya tahrişlere neden olabilir ve enfeksiyon riskini artırabilir. Sebeplerine gelince; hormonal değişiklikler, ilaç kullanımı, stres, yorgunluk, doğum kontrol hapları veya menopozdan kaynaklanabilir. Ya da yeterince uyarılmıyorsunuzdur. Kendi öykünüzde sebebin ne olabileceğini düşünün ve muayene olun. Ancak kayganlaştırıcı jeller varken doğal ıslanmanın yetersizliği de sorun olmaz. Lütfen kullanmaktan çekinmeyin. Onlar da cinsel sağlık ürünü.

Kuruyup kalanlara

EMZİREN KADIN KULLANABİLİR Mİ?

SORU: Hocam, 2 ay önce normal doğum yaptım ve kendimi eskisi gibi hissedemiyorum. Cinsel olarak ilişkiye ikna olmuş hissetmiyorum kendimi ve çok zor ıslanıyorum. Eşim şimdilik sorun etmiyor ama ben bu sürecin çabuk geçeceğini sanmıyorum. Emziren kadınlar da kayganlaştırıcı gibi destekleyici ürünler kullanabilirler mi?

CEVAP: Bilinen, içeriği açık markaların ürünlerini kullanmaktan çekinmeyin, hiçbir zararı yok. Ama daha önemlisi şu; henüz 8 haftalık annesiniz. Vücudunuz eski haline dönmedi bile. Rahminiz toparlanıyor, bedeniniz hormonal dönüşüm yaşıyor, yeni hayatınıza ve sorumluluklarınıza alışıyorsunuz. Neredeyse bütün kadınlar sizin yaşadıklarınızı yaşıyor. Suçlu ya da eksik değilsiniz. Ayrıca geçmeyeceğini düşünmeyin, inanın geçiyor. Ha fazla uzarsa mesela 6 aydan sonra, muayene olun, gerekirse terapi desteği de alırsınız. Hormon seviyelerimizdeki değişiklikler vajinal kuruluk yaratabilir. Ayrıca ek sorumluluklarınız isteksizlik de yapabilir, sık rastlıyoruz. Kendinize yüklenmeyin ama normalleşmeyi de isteyin, olur mu? Eşiniz için falan değil, önce kendiniz için. Laf aramızda orgazm size moralman iyi gelecektir.

Haberin Devamı

İLK GECE İÇİN ENDİŞELİYİM

SORU: Hocam, hiç cinsel yakınlığım olmadı ve evlenmek üzereyim. İlk geceden korkmuyorum ama kaygılıyım. Eksik kalırsam diye... İhtiyaç duyarsam jel kullanabilir miyim? Çünkü acılı olmasından korkuyorum.

CEVAP: Tabii ki kullanabilirsiniz. Hatta bence ilk gece iyi bir kullanım anı. Ama bazı tavsiyelerim de olacak. Kendi bedeninizle ön tanışma yaşamadıysanız yaşayın. Eşinizle duygularınızı paylaşın ve isteklerinizi, hassasiyetlerinizi iletin. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan ve hemen bebek düşünmüyorsanız gebelikten korunmak için doğru korunma yöntemlerini kullanın. Rahatlatıcı bir ortam yaratın ve acele etmeyin, ömür sizin. Ön sevişmeyi ihmal etmeyin. Ve eğer hazır hissetmezseniz başka bir geceye erteleyin ama inanın buna hiç gerek yok. Seven iki insan arasında muhteşem bir eylem. Acıya, sızıya, kötüye odaklanmayın çünkü öyle olmayacak. Hele eksik kalmak... Kimse eksik kalmaz. Her şey zamanla oturur o kadar.

Haberin Devamı

JELE ALIŞTIM SORUN OLUR MU?

SORU: Hocam, ben şu ana dek her birlikte olduğumda jel kullanmak zorunda kaldım. Buna alıştım da. Bütün çeşitleri kullandım, iyi de geliyor. Ama bunun tıpta bir adı var mı, bu bir sorun mu bilmiyorum. Doktora başvurmam gerekir mi?

CEVAP: Vajinal kuruluğunuzun uzun soluklu olduğunu ve desteksiz biçimde ıslaklık yaşamadığınızı anlıyorum, doğru mu? Bu kullandığınız ürünler açısından bir sorun teşkil etmiyor. Ancak şu açıdan ediyor; cinsel uyarılma tam gerçekleşmiyor mu? Yoksa fizyolojik bir sorun mu var? Muayeneyi her koşulda öneririm. Ancak şunu da gözden geçirmelisiniz; ten uyumunuz var mı, cinsel iletişiminiz nasıl? Çünkü partnerler arasında açık ve samimi bir iletişim gereklidir. Birbirinize cinsel tercihleriniz, sınırlarınız ve istekleriniz hakkında geri bildirim vererek seksi geliştirebilirsiniz. Vajinal olarak doğal yoldan ıslanmanızı sağlayacak şeyleri saptayabilir, deneyebilirsiniz yani. Bunlarda hiçbir sorun ya da eksiklik yoksa destekleyici ürününüzle yolunuza devam edebilirsiniz. Ama jinekolojik muayene adımını yine de atlamayalım derim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder