Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Myomlara veda
HABERİ PAYLAŞ

Myom operasyonları, biz hekimler için hem tedavi edici hem de önleyici operasyonlar. Ancak sonrasında takibi önemli. Operasyon sonrası kontrol muayenesine dahi gitmeyen hastalar olduğunu söylesem inanır mısınız? Sadece myomlardan söz etmiyorum; tüm operasyonların sonrasında ilk kontrol ve akabinde takip önemli.

PEK ÇOK NEDENİ OLABİLİR

SORU: Hocam, benim leğen kemiklerimde, alt karnımda yaklaşık 3 aydır sürekli ağrı var. Hatta regl ağrısı gibi bacaklarıma kadar inen bir ağrı. Myomlarım var ama ameliyata bile gerek görmemişti doktorum, çok küçükler. Bu ağrının sebebi başka bir şey olmalı. Ne olabilir?

Haberin Devamı

CEVAP: İdrar torbanız, rahminiz, yumurtalıklarınız, kistler, myomlar hepsi neden olabilir, mutlaka bakılmalı. Ancak myomlarla ilgili eksik bir bilgiyi de tamamlamak isterim bu noktada. Myomlar büyüyebilir, artabilir ve dolayısıyla belirti vermeye, şikayet oluşturmaya başlayabilirler. Doktorunuz myomların o günkü özelliklerine bakıp ameliyata gerek görmemiş olabilir ancak myom kontrolü 6 ayda bir yapılmalı. Myom, takip ettiğimiz bir yapıdır. Yeniden muayene şart yani.

PANİKLEMEYİN AMA MUAYENE ŞART!

SORU: Hocam, ben 2 ay önce myomlarımı aldırdım, 8-10 cm çapında birden fazla myomum vardı ve çok rahatsızlık yaratıyordu. Hamilelik düşündüğüm için doktorum hemen ameliyat kararı verdi. Ameliyattan sonra kanamam olabileceğini de söylemişti ve hâlâ kanamam var. Regl kanaması gibi çok ve sürekli. Bu kadarı normal mi acaba, çok sık da soramıyorum. Ağrım sızım yok ama kanamam aynen devam ediyor.

CEVAP: Myom operasyonlarından 1 ay sonra regl döngüsünün yeniden başlamasını bekleriz. İlk 10 gün vajinal kanama da olabilir, genellikle lekelenme şeklinde. Ancak 2 ay kesintisiz biçimde, regl kanamasına benzeyen yoğunlukta kanama beklemeyiz. Elbette kişiden kişiye değişen bünyesel farklar olur ama ben 2 ay kanamada hastamı mutlaka görmek isterim. Eminim doktorunuz da bunu duyunca sizi görmek isteyecektir. Paniklemeyin ama muayene için hemen randevu alın. Tüm olasılıkları elemek şart.

MYOMLARINIZ YA RAHMİ SARMIŞSA!

Haberin Devamı

SORU: 2 yıl önce myomlarım temizlendi. Sizin uyarınızla doktora gitmiştim ve rahmi neredeyse sarmış durumdaydı. Temizlendi ve artık hamile kalabileceğim, normal doğum bile yapabileceğim söylendi. Ancak ben hamilelik denediğim günden beri 2 kere düşük yaptım. Bebeğim tutunamıyor. Bunun sebebi ne olabilir hocam?

CEVAP: Sizi muayene etmediğim için afaki bilgiler vermek durumundayım. Myomlarınız rahminizi sarmış durumdaysa rahim dokusuna zarar vermiş olabilir. Bebeğin yerleşmesi için yeterli alanın olduğunu var sayarak söylüyorum bunu. Ya da hamilelik denemeleriniz rahim henüz tam olarak iyileşmeden yapıldıysa bu da neden olmuş olabilir. Sık rastlamayız, aksine myomlar temizlendikten sonra hamilelik mümkün hale gelir. Bu arada bir ihtimal de myomların yeniden oluşmuş olması. Mutlaka muayene olmalısınız. Myom operasyonunuzdan bağımsız bir düşük nedeniniz de olabilir.

SIK VE DÜZENLİ KONTROL MESELESİNİ UNUTMAYALIM

SORU: Myom ameliyatımdan 4 sene sonra başladığım yerden daha kötü bir noktadayım. Eskisinden daha çok ve büyük myomlarım var. Bu, önceki operasyonun başarısız olduğunu göstermez mi?

Haberin Devamı

CEVAP: Hayır, maalesef myomlar yeniden oluşabilen yapılardır ve hormonal faktörlere bağlıdırlar. Östrojen hormonunuzla direkt ilgilidirler ancak genetik yatkınlık da oluşumunda epey etkilidir. İyi huylu yapılar olması nedeniyle takip edildikleri takdirde bizi endişeye sürüklemezler. Doğru noktada müdahale edebilmek önemlidir. Bazı hastalar için operasyon gerekmez, yapılar izlenir, operasyon da uygun görülebilir. Buna doktorunuz karar verecektir. Lütfen sık ve düzenli kontrol meselesini unutmayalım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder