Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Orada bir sıkıntı var
HABERİ PAYLAŞ

Orada bir sıkıntı var

Bana genelde bu cümleyle geliyorlar; “Oramda bir sıkıntı var hocam”. 2-3 gündür vardır umarım, öyle 1 ay falan beklememişsinizdir bana başvurmak için diyorum ben de içimden. Ve beklemiş oluyorlar. Beklemeyin!

İDRAR KAÇIRMA AMELİYATI OLDUM AMA İDRARA ÇIKARKEN YANMA BAŞLADI

SORU: Hocam, 1 yıl önce idrar kaçırma ameliyatı oldum. Ama şimdi idrara çıkarken yanma başladı ve çok sık geliyor. Kaçırma hissim yok ama habire tuvalete gidiyorum. 1 aya yakındır böyleyim. Ameliyatın başarısızlığı diyebilir miyiz buna?

Haberin Devamı

CEVAP: Hiç sanmıyorum. Herkeste ama en çok kadınlarda görülen ve bir tür idrar kesesi/mesane iltihabı olan sistit şu an en kuvvetli ihtimal gibi görünüyor. Eğer öyleyse ve 1 aya yakındır sürüyorsa antibiyotik tedavisi gerekecektir. Sistite genelde bakteriler sebep olur. Sanıldığı gibi üşütmekten olmaz ama ayakları ve karnı üşütmek atakları tetikleyebilir. Mesane ve böbreklerin zarar görmemesi için enfeksiyon artmadan tedavi görmek şarttır. Lütfen en kısa zamanda doktorunuza başvurun.

ÖNCE İNATÇI SİSTİT GEÇİRDİM ŞİMDİ DE MANTAR ÇIKTI

SORU: Hocam, üst üste 3 kutu antibiyotik içecek kadar inatçı bir sistit geçirdim ve sonrasında mantar oldum. Bu defa da o geçmiyor. Sistitin mantara sebep olabildiğini bilmiyordum. Mantar için de ayrı bir tedaviye mi ihtiyacım var? Çamaşırımdaki beyaz, kesik süt gibi akıntı mantar mıdır?

CEVAP: Kesin olarak söylemek için muayene etmek şart. Ancak tahminim sizinle aynı. Bunu düşünmek için iki kuvvetli sebep var elimizde; birincisi uzun süreli antibiyotik kullanımı, ikincisi akıntının görünüm ve dokusu. Antibiyotik kullanımı, vajinada doğal olarak bulunan ve yararlı bir bakteri olan Lactobacillusları azaltır. Ve dolayısıyla öne geçen zararlı bakteriler, mantar enfeksiyonu gelişmesine neden olur. Bağışıklığınızın düşük olduğu dönemler de mantar için epey elverişlidir. Mantar ayrı değerlendirilir, sistit ayrı. Dolayısıyla evet ilaç kullanımınızı ve bu süreci aktararak mantarınız için de muayene olmalısınız. Bağışıklığınızın kuvvetli olmadığını var sayarsak kendi kendine geçme olasılığı düşük. Ancak bol su içmenizi, bölgeyi intim jellerle yıkamamanızı, pamuklu çamaşır kullanmanızı ve günlük ped kullanmamanızı ya da sık sık değiştirmenizi önerebilirim şu süreçte. Bunlar aynı zamanda mantar önleyici basit tedbirler, şurada duruversin.

Haberin Devamı

BİR AYDIR ÇOK CİDDİ KAŞINTI VE YANMA VAR AMA GÖRÜNÜMDE DEĞİŞİKLİK YOK

SORU: Hocam, vajinal bölgede çok ciddi kaşıntı yaşıyorum, neredeyse 1 ay olacak. Kendimi tutuyorum, tahriş etmemek için kaşımıyorum. Görünümünde de en ufak değişiklik yok. Ben kaşımadığım için kızarıklık hissi vs. de yok. Ama o kaşıntı, yanmanın da eşlik ettiği insanı çileden çıkaran bir kaşıntı. Bazen uyuşma gibi hissediyorum ama baktığınızda hiçbir şey yok. Sıfır belirtiyle de mantar olabilir mi?

CEVAP: Mantarda genelde görünümde bir değişim görürüz. Ancak her hastada farklı seyredebilir bu durum. Muayenede kesin tanı koymak mümkün. Vajinal bölgedeki kaşıntı ve yanma, genelde; hijyen sorunları nedeniyle yaşanabilir, idrar yolu enfeksiyonlarından kaynaklanabilir, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonun habercisi olabilir ya da hormonal bir değişimin etkisi olabilir. Menopozun nadir görülen bir etkisi olarak kaydedilir bazen. Yaşınızı bilmediğim için bunu değerlendiremiyorum. Ve bir olasılık daha var; psikolojik olması. Bunun da değerlendirilmesi gerekir eğer fiziksel bir sorun yoksa. Ama en önemlisi şu; bir sağlık sorununu 1 ay boyunca yaşayamazsınız. Mutlaka doktora gitmelisiniz. Kriteriniz hafta olsun böyle durumlarda. 1 haftayı buldu mu; tamam hemen doktordasınız ki bazı durumlarda ilk gün başvurmalısınız.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder