Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Rahim ve kadın
HABERİ PAYLAŞ

Rahim deyip geçmiyorum, elbette önemli. Ama biz rahimli de rahimsiz de, anneyken de değilken de kadınız. Ne olursa olsun aklınızdan çıkarmayın bunu. Dilerim ki sağlıkla uzunca yaşayın ve gönlünüzden geçtiğince anneliği de tadın. Ama bir sorun varsa bile tıbbın imkanlarını ve öz sağlığınızı hafife almayın.

Rahim ve kadın

ÜÇ KEZ DÜŞÜK YAPTIM

SORU: Hocam, ben peş peşe 3 düşük yaptım ve adetim de yıllardır düzensiz. Yumurta ve sperm açısından hiçbir sorun yok, bütün tetkikler yapıldı. Ama yine de çok zor hamile kalıyor, kaldığımda da hamileliğimi sürdüremiyorum. Yaşadığım yerde doktordan randevu almak bile çok zor ve eşim artık buna yanaşmıyor. Kısırlık dışında bir sebebi olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP: Bilgileri doğru oturtalım. Kısırlık söz konusu değil. O, 1 yıl süresince korunmasız ilişkiye rağmen gebe kalamama halidir ve pek çok nedeni olabilir. Ancak bu ihtimal sizde elenmiş. Gebe kalıyorsunuz ve daha sonra düşük yapıyorsunuz. Burada aklıma ilk olarak kromozomal anomaliler, genetik sorunlar, pıhtılaşma bozuklukları, rahim anomalileri ve patolojileri, bazen yapışıklık, rahim ağzı kısalığı geliyor. Yaş ya da kronik hastalıklar da etkili olabilir. Sebep burada yazdıklarım ya da tetkiklerle ortaya çıkacak. Ne olursa olsun doktora gitmek dışında bir seçeneğiniz yok ve eşler, sağlık takibinde karar mercii olmadıklarını artık kabullenmeliler!

Rahim ve kadın

RAHMİM TERS, HAMİLE KALIR MIYIM?

SORU: Hocam, rahmim ters ve kasımda düğünüm var. 32 yaşındayım. Yaşım da olduğu için hemen hamile kalmak istiyorum ama ters rahimle hamile kalınmıyormuş. Direkt tüp bebek mi denemem gerekir sizce?

CEVAP: 32 için ileri bir yaş diyemeyiz, önce bunda anlaşalım. Ayrıca beden yaşımızı ve biyolojik saatimizi kendimize iyi bakarak bir nebze de olsa yönetebildiğimizi sakın unutmayalım. Gelelim rahminize; ters rahim nasıl oldu da toplumun düşmanı oldu anlamıyorum. Bazı meslektaşlarım da anlamıyor bazen. Çünkü o da bedeninizdeki herhangi bir değişik yan gibidir ve sonuca etki etmez. Parmakları kalın biri olmanız gibidir mesela, gövdesi uzun biri olmanız gibidir. Bel ağrısı ve kısık ağrısı dışında çok şikayet yapmaz. Gebeliğe engel başka bir sağlık sorununuz yoksa ters rahimle de herkes kadar anne olabilirsiniz. Evlenmeden önce jinekolojik muayenenizi olun, bir tersliğe karşı değil; bir güzellik için.

Haberin Devamı

Rahim ve kadın

AMELİYATTAN BAŞKA ÇARE YOK MU?

SORU: Hocam, bekarım ve hayatımda birisi yok. Yani acele edip hamile kalayım diyecek bir pozisyonda değilim. Aşırı ve düzensiz kanama, sürekli şişkinlik ve belirsiz ağrı hissiyle gittiğim doktorda 7 farklı ve büyük miyomum olduğunu öğrendim. Doktorum rahmimin alınması gerekebileceğini söyledi. Rahmimi aldıracağıma miyomlarımla yaşarım. Çok korkuyorum. Başka bir çaresi yok mu?

CEVAP: Çocuk için acele edip hamile kalmak, evliliğin gerçek anlamına aykırı. Umarım gerçekten severek mutlu bir evlilik yapar ve dilediğiniz gibi anne de olursunuz. Rahmin alınması elbette gerekebilir ama ben bunu son çare olarak değerlendiririm. Meslektaşım da kesin bir şey ifade etmemiş zaten. Burada ikinci bir doktor görüşü almanızda sakınca yok ve ben dahil hiçbir doktor buna alınmaz, ideali budur. Rahminizi koruyarak miyomların temizlenebildiğini kendi ameliyatlarımdan biliyorum. Ama elbette tıbbi raporlarınıza bakmak gerek. Sakin olun ve bir doktorla daha süreci görüşün.

Haberin Devamı

Rahim ve kadın

KENDİMİ EKSİK HİSSEDİYORUM

SORU: Hocam, 1 yıl önce rahmim alındı. Tek çocuğum var, ikinciyi düşünmüyordum. Ama şimdi düşünsem bile sahip olamayacağımı bilmek beni mahvediyor. Eşimle cinsel ilişkim dahil bütün ilişkim bozuldu. Çünkü kendimi asla kadın gibi hissetmiyorum. Yarım kaldım sanki. Bir zerre bile cinsel istek duymuyorum artık. Bana ne önerirsiniz?

CEVAP: Siz, daha kanamamış bir çocukken bile kadındınız. Cinsiyetiniz kadın. Erkeğin cinsiyeti nasıl tekse sizin de öyle. Bakire ya da değil, çocuk ya da yetişkin fark etmez; cinsiyetiniz aynı. Siz rahminiz olsun olmasın, anne olun olmayın, ateşli, cilveli, işveli, güzel olun ya da olmayın, sahip olduğunuz tüm özelliklerle bir kadınsınız. Elbette zorlu bir süreç. Yaşamınızdaki en belirgin dönüm noktalarından biri doğum olmuştur eminim. Ve bunun elinizden gittiğini, bir kayba uğradığınızı bilmek kesinlikle zor. Ama geçici. Bununla baş edebilirsiniz. Çünkü rahminiz cinsel yaşamınızdaki duygunuzdan bağımsız. Ayrıca herkes aynı derecede güçlü olmak zorunda da değil. Uzmanlar ne için var? Sizi dinleyip anlayacak ve duygu durumunuzu yönetmenize yardımcı olacak o kadar çok uzman var ki... Ama en önemlisi sizsiniz. Kendinize yardım edecek en önemli kişi sizsiniz. Ve sağlıktan daha önemli bir şey yok. Size çocuğunuzla uzun ve sağlıklı bir yaşam armağan edilmiş, böyle bakın. Çünkü böyle.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder