Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Tamponu ne kadar tanıyoruz?
HABERİ PAYLAŞ

Tamponu ne kadar tanıyoruz?

Tampon, toplumumuzda hak ettiği değeri görmüyor bence. Regl döngüsüne müdahale etmeden, doğalımızı bozmadan kanamamızı geçici olarak bloke etmesi, son derece sağlıklı oysa. Tabii doğru kullanılırsa.

TATİLDE İŞİME YARAR MI?

SORU: Hocam, ben tatile gideceğim ama reglim tatilime denk geliyor. Tadını çıkarabilmek için tampon kullanmayı düşünüyorum. Kullanım yeri ve şeklini öğrenebilir miyim? Daha önce hiç kullanmadım ve biraz çekiniyorum açıkçası.

CEVAP: Tampon, vajinada kullanılan bir regl kanaması blokaj aparatı. Ucunda ip olan bir materyal ve vajina içine yerleştiriliyor. Burada, emici yapısı sayesinde regl kanını emiyor ve bloke ediyor. Yani olağan regl döngünüze müdahale etmiyor, sadece kanın belli bir süre kendisinde toplanmasını sağlıyor. Dolayısıyla zararı yok. Denizde, havuzda kullanılabilir. Ancak önemli olan en fazla 4 saat süreyle kullanmak ve sonra değiştirmek. Uzun süre kullanılan tamponlar, maalesef enfeksiyon riski doğururlar. Bu da toksik şok gibi kötü bir ihtimalin kapısını aralar. Toksik şok, üretilen zararlı bakterilerin kana karışmasıyla yaşanır ve ölümcüldür. Korkun diye değil öğrenin diye anlatıyorum. Sık değiştirilen tamponun zararı yoktur, adet döngüsünü bozmadığı için gayet de sağlıklıdır. Paketlerde kullanıma dair gerekli anlatım da mevcuttur.

Haberin Devamı

MAÇLARDA KULLANABİLİR MİYİM?

SORU: Hocam, üniversite öğrencisiyim ve voleybol takımına seçildim. Ancak adet günlerim çok ağrılı geçiyor. Ped kullandığımda da çok tedirgin oluyorum sızıntı olacak diye. Bu konularda bilgili değilim. Tampon nereye takılıyor, maçlarda kullanabilir miyim? Yoksa maç günleri için adet kesici ilaçlar mı almam gerekir? Voleybola aşığım. Bırakmayı asla istemiyorum.

CEVAP: Kadın milli voleybol takımımızın bize nasıl büyük bir gurur yaşattığını gördünüz değil mi? Başarılı olduğunuz spordan vazgeçmeniz, uzaklaşmanız düşünülmesin bile. Hele böyle bir sebepten. Aktif cinsel yaşamnız başlamadıysa vajina içine uygulanan tamponun kullanılmasının bir dezavantajı olacaktır. O da hymene (halk arasında kızlık zarı) zarar verme olasılığı. Fakat hymen sizin için bir şey ifade etmiyorsa ve tampon doğru kullanılırsa elbette tercih edebilirsiniz. Önemli olan doğru aralıklarla değiştirmek. Ancak çamaşır gibi giyilen yeni pedler var, onları da deneyebilirsiniz. Ayrıca adet döngüsünde ağrınızı hafifletmek için de doktorunuzdan ilaç ya da doğal destek önerileri alabilirsiniz. Bilinen markalardan tercih edildiği sürece, aşırı yoğun kanama yaşanmıyorsa pedler de sızıntı yapmaz, sanmıyorum.

Haberin Devamı

DÜĞÜN TARİHİME DENK GELİYOR

SORU: Hocam, önümüzdeki ay düğünüm var, tampon kullanacağım. Ama daha önce hiç kullanmadım ve nasıl seçeceğimi bilmiyorum. Çünkü eczanede bir sürü çeşidi olduğunu gördüm.

CEVAP: Genelde 3 boy olurlar, marka marka baktığınızda adlar değişebilir. Ancak genel hatlarıyla bahsedeyim. Mini; hafif kan akışı için uygundur veya reglinizin başlangıcında veya sonunda kullanabilirsiniz. İlk kez kullananlara da genelde bunu öneririm. Normal; orta düzeyde regl akışı için uygun olan bu boyut, genellikle regl döneminizin ortasında kullanılır. Süper ise, yoğun regl akışı dönemlerinde kullanmak için uygundur. Geceleri veya gün boyu dışarıda olduğunuzda ekstra koruma sağlar ki ben gelinlikte bunu öneririm. Sporcuların kullanımına uygun bir çeşidi de var, o da bu özel gecenizde kaygınızı azaltacaktır. Çok hareket edenlere hareket kolaylığı ve konfor sağlamak için üretilmiş olurlar. Eğer düğünden bir önceki regl döngünüz içindeyseniz deneme yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

İÇERİDE KALIR MI?

SORU: Hocam, hormon tedavisi gördüğüm için doktorum adet geciktirici değil de tampon kullanmamı önerdi ancak içerde kalmasından çok korkuyorum. Çünkü bir yakınımın başına geldi. Hangi durumda içeride kalıyor?

CEVAP: Doğru şekilde yerleştirilirse tampon vajinanın içinde rahatça durur ve genellikle kaymaz ya da içeride kalma sorunu yaşanmaz. Tampon ipinin kopma olasılığı da düşüktür; çünkü tamponlar dayanıklı malzemelerden yapılır. Güvenilir markalardan tercih edildikleri sürece risk teşkil etmezler diyebilirim. Uygulama hatasından kaynaklı böyle bir sorun yaşanmış olabilir ancak bu nadir rastlanan bir şeydir. Sık değiştirmeyi unutmayın yeter.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder