Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Vajinismus var mı yok mu?
HABERİ PAYLAŞ

Vajinismus var mı yok mu?

Dünyada pek çok kadın vajinismusla boğuşuyor. Bazı toplumlar onun ne olduğunu biraz daha geç öğrendi. Biz de onlardanız. Ama unutmayacak ve bu konudaki bilinci yayacağız. Çünkü sahtesi bile var. Çünkü bazısı yıllarca pusuda bekliyor. Çünkü genetik aktarımdan bile şüphe ediliyor.

Vajinismus var mı yok mu

4 YILDIR UĞRAŞIYORUM

SORU: Hocam, 4 yıldır vajinismusu yenmek için uğraşıyorum. Ve bu arada nişan attım. İlişkim oldu, o da yürümedi. Daha sonra benimle birlikte olamayınca ayrılan adamlar için bu kadar uğraşmalı mıyım diye düşünmeye başladım ve terapiyi bıraktım. Sizin görüşünüz bana yön verebilir, çünkü artık ne yapacağımı bilemiyorum.

Haberin Devamı

CEVAP: Vajinismusu a erkek, b erkek için yenmeye çalışmıyoruz; kendimiz için yeneceğiz. Lütfen bunu unutmayın. Hayatınızda bir erkek olsun olmasın, onunla yakınlaşmak isteyin ya da istemeyin; hayatınızın bütününe etki edecek bir sorunu ortadan kaldırarak kendi haz hakkınıza sahip çıkacaksınız. İlişkiye girememe halinin duygusal ilişkinize ve bağlarınıza yansıması da doğaldır. Aradaki iletişimi bilmediğim için kimseyi de suçlayamam. Ama partnerden beklediğimiz şey çok nettir; tedavi sürecinize destek olması. Ama siz tek başınıza da olsanız vajinismusu yenebilirsiniz, yenmelisiniz. 4 yıldır süren bir tedaviyse ya da tekrar tekrar terapi aldıysanız ve çözülmediyse bir jinekolojik muayene sonrası sürece en baştan başlamanızı arzu ederim. İşinin ehli bir doktorla çalışmanız önemli; sadece kısa dönem kurslarıyla sertifika alanlar da terapi vermeye kalkışıyor çünkü. Uzman ayrımını sağlıklı yapmalısınız.

Vajinismus var mı yok mu

BOŞANDIK AMA DAHA MUTLUYUZ

SORU: Hocam, eşimden boşanalı 8 ay oldu ve yeniden görüşmeye başladık. Zaten inat uğruna boşanmıştık, şimdi sevgili gibiyiz. Ve ben normalde evliliğimde defalarca vajinismus olmama ve seanslara gitmeme rağmen; şu an genç kız gibi istekliyim ve hiçbir sorun yaşamıyorum. Evliliğin cinsellik üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir mi?

CEVAP: Bunu bir psikoloğa danışmanızı öneririm. Ancak ben çok sık rastladığım bir şeyden bahsedebilirim. Bazen bir kaosun içinden çıkıp ona dışarıdan bakabilmek, kendi yanlışlarımızı ya da partnerimizin büyüttüğümüz yanlışlarını görmemize, sahip olduğumuz ama kaybettiğimiz şeyin değerini anlamamıza yardımcı olabiliyor. Bu boşanma olmaz her zaman. Terapi olur, biraz mesafe olur, özlem olur; ilk haliyle sevdiğimiz ama zamanla içinde kaybolduğumuz bir şeyin ilk haline dönmek iyi gelir. Sorumluluklardan sıyrılma rahatlığı da etkili olabilir. Evliliğin pek çok olumlu etkisi var, haksızlık etmeyelim. Ancak kişiden kişiye değişen şeyler bunlar. Ayrılık size, ilişkinize iyi gelip bir aydınlanma etkisi yapmış diyelim. Ve şunu ekleyeyim; vajinismus gerçekten çözülürse defalarca yaşanmaz. Vajinismus tedavisi yapan jinekolog hekimden alınan desteğin, sorunu tekrarlatacağını sanmıyorum.

Haberin Devamı

Vajinismus var mı yok mu

GENETİK BİR SORUN MU?

SORU: Hocam, 19 yaşımdayım ve anneannem, dedemin ailesi tarafından vajinismus olduğu için dövülmüş. Ama adını bilmiyorlarmış o zaman. Annem evliliğinin ilk 2 yılında vajinismusmuş, sonra kendiliğinden düzelmiş. Ben de hiç cinsel istek duymuyor gibi bir şeyim. Acaba ben de vajinismus muyum? Genetik bir şey mi bu?

Haberin Devamı

CEVAP: Ahh o nesil... Anneannelerimizin nesli bu konuda gerçekten şanssızmış. Kendiliğinden geçtiyse vajinismus olmayabilir bile. Elbette öyle olma ihtimali de var, yok değil ama anneannenizin hikayesi dolayısıyla kendini vajinismus gibi hissetmesi, öyle düşünüp onu yaşaması da olağan. Size gelince; henüz 19 yaşındasınız ve önünüzde koca bir hayat var. Herkesin cinsel isteği aynı değildir ya da kimi insanlar yalnızca partnerleri tarafından uyarılınca istek duyar. Yine de muayene olun tabii, ihmal etmeyin. Ancak vajinismusun genetik olduğunu ortaya koyan bir bilimsel çalışma yok. Ama öyküyü sırtlanma diye bir durum var; onu yaşamaktan imtina edin. Anneniz de bunu yaşamış olabilir pekâlâ. Siz, anneanneniz ya da anneniz değilsiniz. Duyduklarınızın, dinlediklerinizin değil hissettiklerinizin etkisinde olun

Sıradaki haber yükleniyor...
holder