Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Vajinismusa dair söz çok
HABERİ PAYLAŞ

Vajinismusa dair söz çok

Bu ülkede herkes bazı taşları yerinden oynatmıştır; düşünceleriyle, eğitimiyle, hizmetiyle. Benim yıllar önce yerinden oynattığım ve izlerini hem ülkemin hem kariyerimin üzerinde en kuvvetle gördüğüm şey, vajinismustur. Devam edeceğiz. Yeni nesil genç ve başarılı hekimlerle birlikte.

TACİZE UĞRADIM TEDAVİ İŞE YARAR MI?

SORU: Hocam, yeni evliyim ve vajinismusum. Eşim bilinçli. Hemen birlikte terapiye gidelim, gerektiği kadar beklerim dedi. Bana gerçekten şefkatle destek oluyor. Ama ben 17 yaşımda yaşadığım şehirden üniversite için ayrılana dek bir aile yakınımızın tacizine uğradım. Ve bu insan hayatımızdan çıkmış değil. Vajinismusun sebebinin bu olduğunu düşünüyorum sizden öğrendiklerime bakınca. Bunu eşim dahil kimseye anlatmadım ve anlatamam. Terapinin faydası olmayacaktır. Vajinismusu evde tek başıma halledebilir miyim?

Haberin Devamı

CEVAP: Bu kişinin hâlâ hayatınızda olmasına üzüldüm. Koşullarınızı bilmiyorum ama hayatınızdan çıkarmanızı tavsiye ederim. Eşinizin bilinçli biri olması, ona açılabileceğinizin de sinyalini veriyor. Bunu mutlaka değerlendirin. Ama bu bir seçenek değilse terapistinizle bire bir seansınızda (bunu talep edebilirsiniz) ona da açılabilirsiniz. Ve size bir bilgi daha; belki de vajinismusunuz bu önemli travmanızla ilgili değil ve siz bu yaşadığınızın vajinismusa yol açabileceği bilinciyle düşünerek tetiklendiniz. Dolayısıyla bir süre çift olarak farklı seks oyunlarıyla birleşmeye açılmayı deneyebilirsiniz. Ama sonrası mutlaka tedavi. Ayrıca jinekolojik muayene olun. Böyle sevgi ve ilgi dolu bir çift, hak ettiği cinsel yaşama kavuşacaktır.

EŞİM, ‘DOKTORA GİTMEM’ DİYOR

SORU: Hocam, vajinismus tedavisi için sizden randevu aldık ama sonra eşim vazgeçti. Gerekirse kendini tatmin ediyor, yine de doktora gitmem diyor. Benden de asla talep etmiyor, kötü davranmıyor. Sana bir zoru yok, bana var, ben de razıyım diyor. Anlayışından dolayı çok mutluyum ama doğru mu bu bilmiyorum. Sonra isyan etmesinden, başkasına gitmesinden korkuyorum.

CEVAP: Canım kadınlar, ne olur seksin erkek için olduğu anlayışından vazgeçelim. Vajinismusun zoru nasıl size değil de yalnızca ona oluyor? Bunu yaşayan, dilediği gibi seks yapamayan, sevdiği insanla birlikte olamayan siz değil misiniz? Haz almaktan geri kalan siz değil misiniz? Elbette mastürbasyon kadın için de erkek için de bir seçenek. Ama bir partneriniz varken son seçenek. Önceliğimiz sağlıklı cinsel yaşam ve orgazma giden seks. İkiniz için de. Vajinismus sizin “kadınlık vazifenizi” yerine getirmenize engel olduğu için mi bir sorun, böyle mi görülüyor? Hayır, bunu reddediyorum. Siz vajinismus tedavisini öncelikle kendiniz için istemelisiniz ve kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Evli olmasanız da tedavi edilen bir sağlık sorunu bu. Yani eşlere hizmet değil, sağlıklı ilişkiye hizmet ve kadının orgazmı için yoldan kaldırılacak büyük bir taş. Hadi alın randevunuzu, sizinle gelirse şahane olur, gelmezse de kendiniz gidersiniz.

Haberin Devamı

VAJİNİSMUS TEKRARLAR MI?

SORU: Hocam, yıllar önce daha bekarken vajinismus olduğumu öğrenmiştim sizi TV’de izlerken. Yaşadığım yerdeki tek doktora tedavi olmuş, iyileşmiştim. Ama şimdi nişanlıyım ve biraz yakınlaştığımızda hemen geriliyorum, hastalığımın geri geldiğini hissediyorum. Vajinismus bir kere çözüldüyse tekrarlar mı? Düğünüme 3 aydan az süre kaldı. Tedavi olsam yetişir miyim?

Haberin Devamı

CEVAP: Bekar olduğunuz halde, küçük bir yerde yaşarken kendinizle ilgilenmiş, öğrenmiş ve çözüme ulaşmış olmanıza çok sevindim. O zamanki tedavinizin mahiyetini bilmediğimden genel yorumlar yapacağım. Elbette vajinismus tekrarlayabilir ancak köküne inilip çözülmediyse ya da soruna yol açan psikolojik ya da fiziksel travma tekrarlandıysa. Yani “tam” diyebileceğimiz bir tedavi sürecinin sonunda kolay kolay tekrarlamaz. Vajinismusu yine yaşıyor musunuz anlamanız için hisler de etkili elbette ama asıl mesele kaslar, biliyorsunuz. Parmak egzersiziyle de genital bölge kaslarınız bir set çekiyor, birleşmeyi bloke ediyor mu yoksa kaygıdan, heyecandan size mi öyle geliyor bakmalısınız. 3 ayda bu sorun çözülür ancak düğününüze yetişmek için gerilmeyin. Bunu en başta kendiniz için yapıyorsunuz, evlenmeseniz de sorun varsa çözüm aramalısınız. Yalnızca bir kaygı olmasını umuyorum ki buna çok sık rastlıyoruz. Teoride çözdüğünüz bir şeyi pratikte ne kadar çözmüşsünüz, başarılı olacak mısınız; yaşadığınız şey bunun kaygısı olabilir yani. Merak etmeyin; vajinismus dermansız bir dert değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder