Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Zor sorular
HABERİ PAYLAŞ

İki çetrefilli soru aldım ve diğer onlarcası içinden seçip sizinle buluşturmaya karar verdim. Zira kadın sağlığı, sadece myomlardan, rahimden, regl döngüsünden ibaret değil. Daha özel, daha karmaşık, daha zor süreçler yaşanabiliyor. Ve de daha hassas duygular. Söylemek istediğim en önemli şey şu; bir işin uzmanı ne diyorsa yönünüz o olsun, en aklınıza yatan versiyonunu bulana kadar sorun ama işlerin ‘olması gerektiği gibi’ yürümesi fikrinden uzaklaşmayın ne olur...

BEBEĞİM SOLUNUM GÜÇLÜĞÜ ÇEKİYOR, SEBEBİ BEN MİYİM?

Haberin Devamı

SORU: Hocam, bebeğim doğduğundan beri solunum güçlüğü ile mücadele ediyor. Şu an 3 aylık ve 4. kez hastaneye yatırdık. Gittiğimiz son doktor hamileliğimde sigara içip içmediğimi sordu ve bu beni çok üzdü. Sizce bu solunum sıkıntısına ben mi sebep oldum?

CEVAP: Bu soru beni üzdü. Çünkü zaten üzgün olan bir anneye karşı ne ölçüde şeffaf olmalıyım diye düşündüm. Ancak tüm anne adaylarına yol göstermesi adına, sizin de müsaadenizle, samimiyetle yanıtlayacağım. Bebeğinizin durumunu tam olarak bilmiyorum; hava yollarında bir tıkanıklık, tekrarlayan ya da tam geçmeyen bir enfeksiyon, kalıtsal bir sorun ya da ciğer gelişiminde bir gerileme, kalp rahatsızlığı ya da sinir sistemindeki bir problem, bunların hepsi olası. Ancak hamilelerin sigara içmesine karşı dururken boş muhalefet yapmadığımızın bilinmesi önemli. Sigaranız nedeniyle henüz karnınızdayken maruz kaldığı tüm zehirli maddeler, bugünü hazırlamış olabilir. Çünkü vitaminlerin ona yaraması gibi, zehrin ona yaramaması da gerçek. Sigara kullanmaya devam eden anne adaylarının gebelik takibini yapmıyorum. Bunun nedeni hasta seçmem değil. Çocuk sahibi olma kararı vermiş bir anne adayıyla tam iş birliği yapmak isterim. Ben bebeğin sağlığını gözetirken en önemli iş ortağım, onun zararına bir şey yapmamalı. Çünkü maalesef sigaranın zararlarını hepimiz biliyoruz ve bile isteye hatalı kararlar verme hakkımız, başka bir canlının yaşamı söz konusuyken rafa kalkar. Kalkmalı. Önemli olan bundan sonrası. Tedavisiyle titizlenerek ilgileneceğinizden ve böyle olmasını asla istemediğinizden hiç şüphem yok. En kısa zamanda toparlanmasını tüm kalbimle diliyorum. Ve şu anda bir sürü anne adayı için bir ışık yaktınız.

Haberin Devamı

PSİKOLOJİK İŞKENCE YÜZÜNDEN BOŞANACAKTIM AMA HAMİLEYMİŞİM

SORU: Hocam, ben eşimden ayrılmak istiyorum çünkü 5 yıldır sistematik psikolojik işkence yaşıyorum. Eşim de sonunda boşanmayı kabul etti. Ancak bu defa da ben hamile olduğumu öğrendim. Anladığım kadarıyla başındayım çünkü hem çizgim silik hem de son adetime göre hesaplarsak ancak 3 haftalık olabilir. Ama eşim bunu duyarsa boşanmaktan vazgeçer. Söylememe ya da gizlice kürtaj yapma hakkım yok mu?

CEVAP: Size tavsiyem bir boşanma avukatına danışmanızdır. En doğruyu, izleyeceğiniz yolu size etraflıca anlatır. Bildiğim kısımdan söz edeceğim size. Evli kadınların kürtaj işlemleri, eşlerinin de rıza göstermesine bağlıdır, yasalarımız böyle. Merdiven altı yerlerde bu meseleyi halletmeye çalışmayın, sağlığınız için sakıncalı. Ayrıca suç teşkil ediyor. Boşanma aşamasında hamile olduğunuzun anlaşılması davanızı otomatik olarak düşürmez. Çok sık yaşandığı üzere, eşiniz boşanmaya itiraz edebilir. Ancak siz de evli kalmaya aynı biçimde itiraz edebilirsiniz ve mahkemede hem boşanma hem kürtaj gerekçelerinizi savunabilirsiniz. Eşinizin onayının gerekeceği fikrindeyim ancak en doğrusunu her zaman avukatlarımız bilir. Sizden ricam kürtaj süresi olan 10 haftayı geçirmemek için bir an önce hukuki olarak harekete geçmeniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder