Ekrem Sarısu Şans oyunlarından kazanılan ikramiyeye vergi var mı?
HABERİ PAYLAŞ

Şans oyunlarından kazanılan ikramiyeye vergi var mı?

Soru: Sayısal loto, süper loto, şans topu, 10 numara, milli piyango ve kazı kazan gibi şans oyunlarında kazanılan ikramiye vergiye tabi mi? Tabi ise vergi oranı nedir?

Emir DOLU

Cevap: Milli Piyango İdaresi tarafından düzenlenen milli piyango, kazı kazan, sayısal loto, süper loto, şans topu ve 10 numaradan kazanılan ikramiyelerin tamamı her türlü vergi, resim ve harçtan müstesna tutulmuş olduğundan, kazanılan ikramiye vergiye tabi tutulmamaktadır.

[[HAFTAYA]]

Primi 3600 güne tamamlayarakemekliliğe hak kazanabilirsiniz

Haberin Devamı

Soru: 15 Haziran 1971-15 Ocak 1974 arası özel bir banka şubesinde çalıştım. 931 gün primim var. 59 yaşındayım. Nasıl emekli olurum?

Atakan ERÜLKEN

Cevap: Sigorta başlangıç tarihiniz itibarıyla eski yasa şartlarıyla emekli olacaksınız. Buna göre; SSK’da yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 55 yaş şartına tabisiniz.

Muhtemelen 600 gün askerlik yaptınız. Askerlik sürenizi borçlandıktan sonra, sigortalı çalışarak 2069 gün daha prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

DESTEK PRİMİNİN EMEKLİYE HİÇBİR FAYDASI YOK

Soru: 2006’da 7700 günle SSK’dan emekli oldum. Epey bir süre sonra aynı SSK sicil no üzerinden emekli sigortalı olarak çalışmaya başladım. İleride işten ayrılacak olursam emekli olarak çalıştığım sürenin emekli maaşıma yansıması olur mu?

Cengiz Ç.

Cevap: Emekli aylığınızı kestirmeden destek primine tabi olarak çalıştığınız anlaşılıyor. Destek priminin emekliye maalesef hiçbir faydası yok. İşten ayrıldığınızda emekli aylığınıza olumlu bir etkisi olmaz

Alınmaması gereken katılım payı için ne yapılabilir?

Soru: Kalp rahatsızlığı olan bir hastayım. Sürekli kontrol altında olduğumdan rahatsızlığımla ilgili ilaç ve muayene katılım payından muaf olduğuma dair doktor raporum var.

Ne var ki her hastane girişimde muayene katkı payı alınıyor. SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) ve hastanenin ilgili müdürüyle görüşmemde, “Sisteme kayıt yaptık, alınmayacak” denilmesine rağmen, hâlâ emekli aylığından katkı payı kesintisi yapılıyor.

Haberin Devamı

Yasa çıktığından beri bu böyle. Muayene katılım payı kesilmemesi için ne yapmalıyım?

Hamit TUNÇ

Cevap: 5510 sayılı yasanın ‘Katılım Payı Alınmayacak Haller, Sağlık Hizmetleri ve Kişiler’ başlıklı maddesinde hangi hallerde, hangi sağlık hizmetlerinden ve hangi kişilerden katılım payı alınmayacağı belirlenmiş bulunuyor.

Söz konusu maddede hükmünde öngörülen katılım payından muaf olduğunuza dair sağlık raporu da aldığınıza göre katılım payı alınmaması gerekir. Maalesef hastaneler yasanın bu açık hükmüne karşın, alınmaması gereken katılım payını alıyor.

Bu durumda katılım payı alan hastaneyi SGK’ya şikâyet edebilir ve SGK’dan ödediğiniz katılım paylarının iadesini sağlanmasını talep eder, ödenmesi sağlanmazsa iş mahkemesine dava açabilirsiniz.

Emeklinin kıdem tazminatı alarak ayrılması zor

Soru: Çalıştığım firmadan emekli oldum. Emeklilikten sonra aynı firmada 17 yıldır çalışıyorum. 63 yaşındayım. İşten ayrılmak istiyorum. Kıdem tazminatımı nasıl alabilirim?

Mehtap FERHAT

Cevap: Destek primine tabi olarak çalışan emeklinin kıdem tazminatı alabilmesi için ya işverenin haksız yere işine son vermesi lazım ya da kendisinin haklı bir nedenle iş akdini feshederek işten ayrılması gerekir.

Haberin Devamı

Bunun dışında kendi isteğiyle işinden ayrılan emekli kıdem tazminatı alamaz. İşveren yıllık izin kullandırmıyorsa, işyerinde mobbing (psikolojik taciz) uygulanıyorsa, ücretleriniz kanuna ve iş sözleşmenize uygun şekilde ödenmiyorsa, iş koşulları sağlığınızı bozuyorsa gibi haklı nedenler varsa, iş akdinizi feshederek ayrılmanız halinde kıdem tazminatı alabilirsiniz. Haklı bir neden yokken işten kendi isteğinizle ayrılmanız halinde kıdem tazminatı alamazsınız.

47 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Nisan 1968 doğumluyum. 1 Temmuz 1982’de 2 ay sigorta girişim var. Temmuz ve Ağustos 1983’te de iki aylık sigortam var. 1988-1989 arası 18 ay askerlik yaptım. 1 Eylül 1992’den beri SSK’lıyım. 6579 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim?

Burhan TARHAN

Cevap: 25 yıl sigorta, 5150 gün prim ve 47 yaş şartına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 15 Nisan 2015’te emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi başlangıçtan sonra yaptığınızdan borçlanmanın emekliliğinize faydası yok.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder