Esra Karayel Piyasalar güvenli liman arıyor
HABERİ PAYLAŞ

Piyasalar güvenli liman arıyor

Haberin Devamı

Avrupa ülkelerine yönelik endişelerle küresel borsalar ve endeks düşerken faizler ve dövizde yükseliş gerçekleşti

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeks geçen haftayı yüzde 3.1 düşüşle 54 bin 474 puan seviyesinden kapattı. Avrupa ülkelerine yönelik endişeler ve güven kaybı, küresel borsalarla birlikte endeksi de düşürmeye devam etti. İspanya ve İtalya’nın tahvil faizlerinde yaşanan yükselişle gelinen seviyelerin bu ülkeler için sürdürülemez olması, piyasalardaki endişeleri artırdı. Yurtiçinde döviz ve faizlerdeki yükselişin sürmesi, borsada satışlara hız kazandırdı. Beyaz eşya rakamlarının yıllık çift haneli büyüme göstermesi ise moralleri düzeltmeye yetmedi.

[[HAFTAYA]]

Para piyasalarının seyrinde yurtdışı tahvil piyasası izlendi. İspanya’nın başarısız geçen tahvil ihalesi ve İtalya tahvil faizlerinde görülen yükseliş takip edildi. Gelişmekte olan ülke piyasalarından çıkışlar artarken dolar ve Amerikan 10 yıllık tahvillerine alımlar geldi. Dünya genelindeki merkez bankaları, üçüncü çeyrekte son 40 yılın en yüksek seviyesinde altın aldı.
Bono piyasası: Gösterge olan 17 Temmuz 2013 vadeli tahvilde faizler yükselerek yüzde 10.58’den kapattı.
Döviz piyasası: Cuma günü dolar 1.8220 TL, euro ise 2.4650 TL’den kapattı.

Yatırımcılar açısından kısa vade için mevduat ve bono, orta vade için altın uzun vade için ise borsa cazip

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Avrupa krizinde İtalya ve Yunanistan hükümetlerinin değişmesiyle yeni bir döneme giriliyor. Yurtdışından gelecek haberler, piyasaların yönünde yine belirleyici olmaya devam edecek. Yatırımcılar bu belirsiz dönemde güvenli liman arayışı içerisindeler. Bu nedenle gelişmelerin yakından izlenmesi gerekiyor. Piyasalar bu hafta yurtiçinde çarşamba günü Merkez Bankası’nın faiz kararını takip edecek. Endeksteki gerilemelerin orta ve uzun vade için düşünen yatırımlar için alım fırsatı olarak değerlendirilmesi tavsiyemi koruyorum.

Para piyasalarında Avrupa tahvil faizleri önemli gösterge olacak. Altın yeniden zirve yapacak. Yatırımcılar paralarını kısa vade için mevduat ve bonoda, orta vade için altında değerlendirebilir.
Bono piyasası: Piyasada gösterge kıymet olan 17 Temmuz 2013 vadeli tahvilde faizler, yüzde 10.50-10.80 aralığında hareket edecek. Piyasada likidite sıkışıklığı devam ettiği sürece faizlerde de yükseliş devam edecek.
Döviz piyasası: Dolarda direnç seviyesi 1.8240 TL ve destek ise 1.8200 TL seviyelerinde gözüküyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Finansal gelirleri azaldı

Soru: Esra Hanım, Selçuk Ecza’nın bilançosunu ayrıntılı yorumlar mısınız? Aysel KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Aysel Hanım, Selçuk Ecza 2011 yılının 3. çeyreğinde 37 milyon TL net kâr elde etti. Şirketin net kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 gerilerken, çeyrek bazda yüzde 14 artış gösterdi. Şirketin gelirleri yüzde 6 artmış olmasına rağmen marjlarda görülen gerileme, azalan finansal gelirlerle birleşince net kârda gerileme gerçekleşti.

Gayrimenkul portföyü artırdı

Soru: Esra Hanım, Altınyıldız için neler söyleyeceksiniz. Kârını yüksek açıkladığını duydum. Artışın nedeni nedir? Kamil SÖNMEZ/İstanbul Cevap: Kamil Bey, Altınyıldız bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı döneminde kaydettiği 20.8 milyon TL kârın çok üzerinde 46.6 milyon TL net kâr açıkladı. Bu önemli artışın nedeni olarak gayrimenkul portföyünün yeniden değerlemesine istinaden yazılan bir defaya mahsus 71.5 milyon TL tutarındaki geliri gösterebiliriz. Bu rakam bir önceki yıl 25.7 milyon TL idi.

TAV, yeni ihale kazandı

Soru: Esra Hanım, TAV Havalimanları’nda son gelişmeler nedir? Mehmet YENER/İstanbul Cevap: Mehmet Bey, Tav Havalimanları’nda yeni olumlu gelişmeler var. Şirket, İzmir Adnan Menderes Havalimanı iç hatlar terminalinin yenileme-işletme ve dış hatlar terminali ile CIP Salonu’nun işletme ihalesini, 610 milyon euro ile en yüksek kira bedeli vererek 2032 yılına kadar yeni işletmecisi oldu. Orta vade için şirket hisselerinin endekse paralel getiri potansiyeli bulunuyor.

Petkim’de olumlu gelişmeler var

Soru: Esra Hanım, Petkim hissem var. Bir aydır tutuyorum. Şirket ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? Melih SADİ/İstanbul Cevap: Melih Bey, Petkim’de son gelişme yüzde 10.3 oranındaki Özelleştirme İdaresi hissesinin önümüzdeki 12 aylık dönemde satışı konusunda karar alınması olarak bulunuyor. Mevcut piyasa değerinden yaklaşık 120 milyon dolar değerindeki bu hissenin ana ortaklara satılması olumlu, piyasaya satılması ise olumsuz algılanacak. Halen şirketin yüzde 51’i Socar-Turcas ortaklığının elinde bulunuyor. Geri kalan yüzde 39 oranındaki hisse ise piyasada işlem görüyor.

Reklam harcamaları kârı azalttı

Soru: Sinpaş’ın kârı nasıl geldi? Bu hisseyi orta vade için aldım. Yani üç beş ay dokunmayacağım. Sizce satım zamanı mı? Sizin yorumunuz nedir? Serhat ULU/İstanbul Cevap: Serhat Bey, Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, beklentilerin hafif altında üçüncü çeyrek sonuçları açıkladı. Şirket bu dönemde 30 milyon TL net kâr ile geçen yılın yüzde 25 üzerinde kalırken piyasa beklentisinin bir miktar altında kaldı. Beklentinin altında kalan sonuç temel olarak artan reklam ve pazarlama maliyetleri nedeniyle oldu. Piyasada ciddi düzeyde artan rekabet sonucu artan reklam harcamaları artıyor. Bununla birlikte üçüncü çeyrek sonuçları şirketin çok kârlı olan Bosphorus City projesinin teslimlerinden elde ettiği gelirlerin yansıması ile olumlu bir görünüm sunuyor. Mehmet Bey, hissenizi satım zamanınızı maliyetinize ve getiri hedefinize göre belirlemeniz gerekiyor. Şirket hisselerinin yönü orta ve uzun vade için yukarı gözüküyor.

Bilanço ve finansal veriler çok iyi

Soru
: Soda Sanayi sizin tavsiye ettiğiniz hisseler arasında yer alıyordu. Ben de bir miktar aldım. İki sorum olacak. Şirketin son bilançosu nasıl ve satayım mı? Mert DURU/İstanbul Cevap: Mert Bey, Soda Sanayi 2011 yılının 3. çeyreğinde 57 milyon TL net kâr elde etti. Şirketin geçen yıl aynı dönemdeki net kârı 6 milyon TL idi. Artan soda külü fiyatları ve satış hacmi şirketin gelirlerini ve operasyonel kârlılığını yukarı çekerek net kârı da arttırdı. Bu dönemde doların TL karşısında değer kazanması da, döviz uzun pozisyonu bulunan şirketin finansal gelirlerini yukarı çekerek net kârına olumlu yansıdı. Soda’nın gelirleri 2011 yılı 3. çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 37’lik artış gösterirken, 9 aylık gelirlerdeki artış yüzde 28 seviyesinde gerçekleşti. Hisseyi satım zamanınız sizin maliyetinize ve getiri hedefinize bağlı. Bu hedefleri gerçekleştirdiyseniz satabilirsiniz.

Tuzla’da yeni projeye başlıyor

Soru: Esra Hanım, İş gayrimenkul hissem var. Sizin yatırım tavsiyeleriniz hep orta ve uzun vadeyi kapsıyor. Şirketin son projesiyle ilgili bilgi verir misiniz? Yiğit AKTUNÇ/İstanbul Cevap: Yiğit Bey, orta ve uzun vade için yapılan yatırımlar mevcut piyasa koşulları açısından en uygun vadeler. Küresel piyasalardaki dalgalanmalar borsaları her türlü veri akışına son derece duyarlı hale getirdi. Bu nedenle yatırımcıların piyasaları yakından izlemeleri gerekiyor. Ayrıca yatırım yapılan şirkete ve sektöre ait haberler de takip edilmeli. Maliyet ve getiri hedefi çalışması yaparak vade belirleyip ve analizlerle seçilen hisse, başarı oranınızı yükseltir. İş Gayrimenkul Tuzla’da yeni bir projeye başlıyor. Çınarlı Bahçe, aynı bölgede gerçekleştirilecek İş Bankası’nın Teknoloji ve Operasyon Merkezi’ni tamamlayıcı nitelikte 476 konuttan oluşacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder