Esra Karayel Piyasalar ralli bekliyor
HABERİ PAYLAŞ

Piyasalar ralli bekliyor

Dünya piyasaları Amerika ve Avrupa tarafında açıklanan ekonomik verilere ve açıklamalara olumlu tepki verdi.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeks, geçen haftayı yurtdışı piyasalara odaklı ve yukarı hareketle geçirdi. Amerika ekonomisinden gelen olumlu veriler Avrupa Birliği ekonomisine göre durumun daha iyi olduğunu gösterdi. Avrupa Merkez Bankası’nın para dağıtma operasyonu (Avrupa bankalarına yüzde 1’den üç yıl vadeli 500 milyar euro nakit kredi) geçen haftanın en önemli gelişmesiydi. [[HAFTAYA]] Yurtdışı borsalardaki artışlara paralel endekste de artış gerçekleşti. Bu gelişmelerle borsa haftayı yüzde 0.55 artışla 51 bin 948 puandan kapattı. Haftanın en çok değer kazanan hissesi ise yüzde 8 ile Ereğli Demir Çelik oldu.

Haberin Devamı

-Para piyasalarında Merkez Bankası toplantısı izlendi. Banka, beklentilere paralel politika faizini sabit tuttu. Kurul, enflasyon görünümünün orta vadeli hedeflere uyumlu olması için sıkı para politikasına devam edecek. Bono piyasası: İşlem hacmi ciddi ölçüde geriledi. Gösterge olan 4 Aralık 2013 vadeli tahvil, cuma gününü yüzde 10.46 seviyesinden sonlandırdı. Döviz piyasası: Merkez Bankası 50 milyon dolarlık döviz satım ihalesi yaptı. Bu tutar, piyasa tarafından düşük bulundu ve kur yükselişe geçti. Dolar 1.8990 TL, euro ise 2.4760 TL’den kapanış yaptı.

Yurtdışından ve yurtiçinden olumlu haber akışı olduğu takdirde piyasaların beklendiği yıl sonu rallisi başlayabilir.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Dünya piyasalarında yeni yıl öncesi başlayan ihtiyatlı yükseliş devam edecek. Amerika ekonomisinde beklentilerden iyi gelen veriler, kısa vade için olumlu gözüküyor. Türkiye piyasaları için bu hafta açıklanacak dış ticaret verisi önemli. Avrupa tarafından kötü bir haber gelmezse endeks, ilk etapta 55 bin seviyesine doğru hareket yapabilir. İşlem hacminin yükselişi desteklemesi durumunda ise bu seviyeden sonraki hedef 60 bin seviyesinde bulunuyor. Yurtdışı piyasalardan olumlu haber akışı olduğu takdirde kısa vade için borsada yıl sonu rallisi başlayabilir.

Haberin Devamı

-Para piyasalarında Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı sonrası yapılan açıklamalar etkili olacak. Kurul’un açıklamalarından yola çıkarak önümüzdeki dönemde Merkez Bankası’nın politikalarını bir süre daha kurun bulunduğu seviyeler belirleyecek. Eğer dolar/TL yükselişi devam ederse faizlerin de yükseleceğini öngörüyorum. Bono piyasası: Yeni gösterge kıymet olan 4 Aralık 2013 vadeli tahvilde faizler, yüzde 10.40-10.50 aralığında hareket edebilir. Döviz piyasası: Dolarda direnç 1.9000 TL, destek ise 1.8950 TL’de bulunuyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Temel verileri iyi açıklandı

Soru: Elimde 29.00 maliyetli Adel hisse senedi bulunuyor. Sizin temel ve teknik görüşünüz nedir? Osman DOSTOL/İstanbul Cevap: Osman Bey, Adel Kalemcilik 2011 yılının 9 aylık döneminde 29.58 milyon TL net kâr açıkladı. 2010 yılının ilk 9 ayında 24.55 milyon TL olan kârı yüzde 20.49 arttı. Son 4 yılın 9 aylık dönemlerindeki en yüksek kâr rakamı, 2011 yılında gerçekleşti. Piyasa değerlerine baktığımızda son 4 yılın dokuz aylık dönemlerindeki en yüksek piyasa değerinin 207.11 milyon TL olduğunu görüyoruz. Kârlılık ve piyasa değeri arasındaki ilişkiye baktığımızda son iki yılın 9 aylık dönemlerinde kâr artarken piyasa değerinin yükseldiği gözleniyor. Adel Kalemcilik, 2011 yılının 9 aylık verilerine göre yüzde 31.1 oranında bir özvarlık kârlılığı ile çalışıyor. Özvarlık kârlılığı 2010 yılının 9 aylık döneminde 31.43 seviyesinde idi. Şirketin son bir yılda özvarlık kârlılığının azalış eğiliminde olduğu gözleniyor. Sizin alım fiyatınız bir miktar yüksek gerçekleşmiş. Hissenin son bir yıllık performansına baktığımızda yüzde 62.25 getirisi var. En yüksek 33.20 en düşük ise 17.66 seviyelerini test etmiş. Teknik olarak hissede yön kısa vade için yatay orta vade için ise yukarı gözüküyor.

Haberin Devamı

Metro’da vade uzun gözüküyor

Soru: Esra Hanım ben 1.25 ve 0.89 maliyetli Metro Holding aldım. Bu hisselerin ileriki dönemdeki yükselme potansiyeli nedir? Sizden bilgi rica ediyorum. Borsanın yükseliş ya da inişinde fazla bir değişiklik olmuyor. Bunun sebebi nedir? Ne yapmamı tavsiye edersiniz? Burak TURAN/İstanbul Cevap: Burak Bey, borsada bazı hisseler endekse paralel hareket etmezler. Bu tür hisseler endeks düşerken ya da çıkarken herhangi bir tepki vermez. Hareketleri daha çok şirketle ve sektörle ilgili olumlu beklentiler olduğu zaman ya da bilanço dönemlerinde olur. Metro’da teknik ve temel açıdan vade uzun gözüküyor. Hissenin son bir yıllık performansına bakıldığında yüzde 19 değer kaybettiğini görüyoruz. Hisse en yüksek 1.25, en düşük ise 0.59 seviyelerini test etmiş. İhtiyacınız olmayan bir para ise beklemenizi tavsiye ederim.

Satım hedefi belirlemelisiniz

Soru: Esra Hanım, yazılarınızı yakinen takip eden bir okuyucunuzum. Çok faydasını görüyoruz. Bunun için size çok teşekkür ediyorum. Elimde 4.07 maliyetle Gözde Girişim var. Şu an için ne yapmam gerektiğini bilemiyorum. Beklemeli mi satmalı mı? Bazı ihalelere gireceği söyleniyor. Ali TÜRK/İstanbul Cevap: Ali Bey, Gözde Girişim’in son bir yıllık performansına baktığımızda yüzde 47 getirisi olduğunu görüyoruz. Hisse en yüksek 5.08, en düşük 2.06 seviyesini test etmiş. Sizin alım fiyatınız biraz yüksek gerçekleşmiş. İhtiyacınız olmayan bir para ise beklemenizi öneririm. Bununla birlikte satım zamanı için getiri hedefinize bağlı olarak bir fiyat belirlemeniz gerekiyor. Örneğin ben bu hisseye üç aylık bir süre için yatırım yaptım ve yüzde 20 getiri bekliyorum şeklinde bir hedef belirlemelisiniz.

38.2 milyon yolcu taşıyacak

Soru: Esra Hanım, Türk Hava Yolları hissesine uzun vadeli yatırım yapmıştım. Şirket 2012 hedeflerini açıkladı mı? Süleyman ÇEPNİ/İstanbul Cevap: Süleyman Bey, son olarak Türk Hava Yolları 2012 yılında toplam cironun 14.6 milyar lira olmasını, yüzde 73.6 doluluk oranı ile toplam 38.2 milyon yolcu taşımayı hedeflediğini açıkladı. Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan ve 2012 yılı hedeflerinin yer aldığı açıklamada, 2012’de 17.2 milyon iç hat, 21 milyon dış hat yolcudan oluşacak toplam 38.2 milyon yolcu taşıma öngörülüyor.

Hisse devri olumlu etki edecek

Soru: Altınyıldız hissem var. İki ay tutarım sonra satarım diyordum. Ancak hâlâ bekliyorum. Sizce ne yapmalıyım? Şirket tarafından devralınma konusunda açıklama yapıldı. Bu konuda ayrıntılı bilgi ve yorumunuzu rica ediyorum. Hüseyin KARASU/İstanbul Cevap: Hüseyin Bey, KAP’ta yapılan açıklamada, Altınyıldız şu anki piyasa fiyatının yüzde 40 üzerinde olarak, Boyner Mağazacılık’ın 20 milyon nominal hissesi, hisse bazında 3.26 TL ile toplam 65 milyon TL’ye değerlendi. Beymen Magazacılık’ın 43 milyon adet hissesi ise hisse bası 4.99 TL ile toplam 215 milyon TL’ye değerlendi. Ancak açıklamayla birlikte hem Boyner hem de Beymen ile ilgili olarak değerleme raporunun detayları yok. Altınyıldız’ın Boyner Holding’ten Eylül 2011 sonu itibariyle 262 milyon TL alacağı bulunuyordu. Bu alacakların tahsil edilme zamanın belirsiz olması ve bununla ilgili riskler yatırımcılar tarafından olumsuz algılanıyordu. Dolayısıyla hisse devrini Boyner Holding’ten alacakların bu şekilde tahsil edilmesi ve tüm Boyner Holding perakende şirketlerinin Altınyıldız adı altında toplanması olumlu gözüküyor. Hissenizin satım zamanı sizin getiri hedefinizle doğru orantılı. Eğer ihtiyacınız olmayan bir para ise bu olumlu gelişmelerden sonra bir müddet daha beklemenizi tavsiye ederim.

Sermayesini yükseltecek

Soru: Haznedar hissem var. Uzun dönem için almıştım. Hisse bedelli verecekmiş diye duydum. Doğru mu? Serhat UYSAL/İstanbul Cevap: Serhat Bey, Haznedar yüzde 36.72 oranında bedelli, yüzde 13.28 oranında iç kaynaklardan karşılanmak üzere sermayesini 10.5 milyon TL’den 15.75 milyon TL’ye yükseltme kararı ile ilgili ana sözleşmesinde değişim kararı aldı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder