Fatih Öztürk Rotasyon ve formasyon sorunu
HABERİ PAYLAŞ

Rotasyon ve formasyon sorunu

Öğretmenlerimiz geçen hafta beni elektronik posta yağmuruna tuttu. Sorunları iki başlıkta toplamak doğru olur. Rotasyon ve formasyon… İlk ve ortaöğretim kurumlarında yaklaşık 15 bin müdürün yer değiştirmesine yol açan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçtiğimiz Ağustos ayında yürürlüğe koyduğu, “Yöneticilerin atama ve yer değiştirmelerine ilişkin yönetmeliğin” kapsamı geçtiğimiz günlerde genişletildi. Rotasyon kapsamına aynı kurumda 5 yılını dolduran müdür başyardımcıları ve müdür yardımcıları da girdi.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Ancak rotasyonun yalnızca okul yöneticileriyle sınırlı kalmayacağı öğretmenlere de uygulanacağı iddia ediliyor. Aynı kurumda 8 yılını dolduran öğretmenler de rotasyona girecek ve tayinleri il dışına yapılacak. Bu nedenle aynı okulda 8 yılını dolduran öğretmenler, bu söylentiler nedeniyle oldukça kaygılılar... Öğretmenler “Türkiye demokratikleşirken, Bakanlığın eğitimin paydaş kuruluşlarının (sendika, üniversite ve öğretmenlerin) görüşünü almadan yaklaşık 700 bin çalışanın hayatını alt üst edecek bir düzenleme yapması büyük sorunları da beraberinde getirecektir.

Bakanlığın sorun çözmek yerine, yeni sorunlar üretir bir yaklaşımla eğitimcileri huzursuz edecek konularla gündeme gelmesini kabul etmek mümkün değildir!” diye feryat ediyorlar. Bildiğiniz üzere Fen-Edebiyat mezunlarının öğretmen olabilmesi için olmazsa olmazı formasyon… Gelen elektronik postalarda formasyon belgesinin üniversiteler tarafından umut tacirliği haline getirildiği iddiası da yer alıyor. Öğretmen adayları maddi olarak çok zorlandıklarını belirtip, formasyon başvurusunda üniversitelerin adaletsizlik yaptığını savunuyorlar.

Şikayet konusu özetle şöyle: YÖK’ün aldığı kararlar üniversiteler tarafından dikkate alınmıyor. Her üniversite kendine göre kurallar koyuyor. YÖK, formasyon başvurularında not ortalamasında dönüşüm yapılmasını yasaklarken üniversiteler yalnızca yüksek lisans için kullanılan dönüşüm tablosuna göre 100’lük notları 4’lük sisteme ya da 4’lük notları 100’lük sisteme göre dönüştürüyor. Bu durum bazı öğrencilerin notlarını aşağıya çekerken, bazı öğrencilerin ise tam tersine yararına bir durum ortaya çıkarıyor. Bu uygulamalara son verilmesini istiyorlar. Elçiye zeval olmaz. Bu sütun, eğitimcilerin ve adayların sorunlarına açık olduğu kadar çözüm yollarını sunan yetkililere her zaman açık olacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder