Hakan Çelenk Top atışında diplomasi
HABERİ PAYLAŞ

Top atışında diplomasi

Haberin Devamı

-Türk topçusu önceki gece IŞİD’in Suriye Cerablus’taki, PKK’nın Suriye kolu YPG’nin Menbiç’teki mevzilerine atış yapmıştı. Topçular, IŞİD’i vurmaya dün de yoğun şekilde devam etti.

-IŞİD havan ve roketle karşılık veriyor. Hükümet Karkamış’ın bazı mahallelerini boşalttı. İç çatışma yoksa, böyle bir karar ancak savaş teyakkuzunda alınır. Demek ki durum kritik. Ankara’da diplomasi de hızlı. İşte 2 günlük olayların toplu haber ve analizi

GERİLİMİN NEDENİ O KORİDOR
Gerilimin sebebi, PKK’nın Suriye kolu YPG’nin (PYD) Türkiye-Suriye sınır boylarını tamamen alıp Akdeniz’e ulaşan bir koridora egemen olmaya heveslenmesi.
Ana YPG güçleri bu amaçla Hatay’ın doğusundaki YPG bölgesi Afrin (haritaya bakılmalı) ile aralarında kalan Cerablus ya da El Bab’ı IŞİD’den almak durumunda. Koridora karşı çıkan Türkiye ise desteklediği grupların Cerablus’u YPG’den önce alması için uğraşıyor. Türk topçusu o gruplara alan açıyor. Cerablus’u almak için bir yarış var.
ANKARA KORİDOR İSTEMİYOR ÇÜNKÜ...
Koridorun Suriye’nin parçalanmasına yol açacağı düşünülüyor. Bunun, Türkiye’nin bölünmesini tetikleyebileceği endişesi var. Ayrıca Türkiye, Ortadoğu coğrafyası ile arasındaki 1000 kilometrelik sınır çıkışını PKK’nın kontrol etmesini kesinlikle istemiyor. YPG hakimiyeti hem ticari hem stratejik olarak sıkıntı yaratır.
ABD VE BARZANİ’DEN NE İSTENECEK?
Cerablus yarışı kızışırken Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani (dün) ve Amerika Başkan Yardımcısı Biden (bugün) bir gün arayla Ankara’ya geliyor.
Türkiye, Amerika ve Kürt coğrafyasında kısmi bir ağırlığı olan Barzani’den koridoru engelleme hamlelerine karşı ses yükseltmemesini istiyor.
BİDEN GELMEDEN TOP ATIŞI BAŞLADI
Menbiç’e top atışları bir çeşit baraj ateşiydi. Yani, YPG’nin belirli askeri tahkimatları değil seçilen alan hedeflendi. Topçular kuzeyde kırmızı çizgi çizdi, YPG de şimdilik çekildi.
Menbiç’e Biden’ın gelişi öncesi yapılan top atışı Türkiye’nin bir kararlılık gösterisiydi. Aynı kararlılık masada sürer mi göreceğiz. Biden ziyareti çatışmanın yönünü belirler.
ESAD’LA YPG ARTIK ÇATIŞIYOR ÇÜNKÜ...
Kürt koridorunun Akdeniz’e çıkması için iki coğrafi güzergah var. İlki YPGPKK’nın Hatay’ı alması, ki mümkün değil. Bu durumda YPG, Halep’in kuzeyi ve sahildeki Lazkiye’ye göz dikiyor.
Esad, bir noktada YPG’nin önünü kesmek zorunda. Yani YPG fazla ilerledi ve Esad’la Türkiye’nin çıkarlarının örtüştüğü noktaya geldik.
Haseke’de Suriye Ordusu ve YPG arasında böyle bir zamanda çatışma çıkması tesadüf değil. Suriye Ordusu’nun geri adımıyla ateşkes dün sağlandı ama sürekli olması zor.
SAVAŞIN YENİ ŞEKLİ ÇİZİLİYOR
Denklemin diğer iki önemli parçası ise Rusya ve İran. Ankara’nın Esad’a karşı tavırlarını yumuşatması, İran ve Rusya’yı yanına alan bir uzlaşmanın işareti.
Türkiye, böyle bir ittifak ihtimalini en azından Amerika’ya karşı bir koz olarak tutuyor. Ankara kulislerinde Cerablus’a asker sokma gibi ileri seçenekler bile konuşulmaya başlandı. Suriye savaşının yeni yönü belirlenmek üzere.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder