Hakan Çelik Amerika ile yeni sorunlar kapıda
HABERİ PAYLAŞ

Amerika ile yeni sorunlar kapıda

Orta Menzilli Nükleer Füzeler Anlaşması’ndan çekilen, Çin ile ticari savaş yürüten ve dünyanın birçok ülkesine karşı doları bir silah olarak kullanan Amerikan yönetimi, önümüzdeki günlerde uluslararası istikrarın önündeki en büyük sorun olmaya devam edecek.

Bizi ilgilendiren çok fazla gelişme var. Nitekim ABD’nin İran’dan Suriye’ye, Rusya’dan Venezuela’ya kadar uyguladığı sert politikalar doğrudan Türkiye’yi etkiliyor. Suriye’den asker çekeceğini açıklayan ABD, Türkiye’nin tüm itirazlarına rağmen Kuzey Suriye’deki 20 millik güvenli bölgeyi İngiltere, Fransa ve Avustralya’dan oluşacak bir koalisyon gücüne bırakmayı planlıyor. Avrupalılar bu işe çok istekli değiller çünkü İngiltere Brexit ile Fransa da yoğun şekilde Sarı Yelekliler konularına gömülmüş durumda.

Haberin Devamı

Ancak ABD yönetimi, İngiltere ve Fransa gibi ülkelere, buraya gelmezseniz 3 milyondan fazla insan ülkenizi işgal edebilir korkusunu yayıyor. ABD’nin çekilmesi ve oraya koalisyon güçlerinin gelmesi demek, hiçbir şeyin değişmemesi ve Türkiye’nin güvenlik kaygılarının ortada durması anlamına gelir. “Güvenli Bölge” fikrini uzun süredir dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sonunda “Çekiç Güç” örneğine dönüşebilecek bir koalisyonu sınırımızda kabul edeceğini düşünmüyorum. Diğer taraftan Amerikan Kongresi’nde Suriye ve Irak’tan çekilmeyi engelleyecek bir teklif kabul edildi. Bu teklif yürürlüğe girerse ABD ile Türkiye bir kez daha karşılıklı gerginliklerin içinde karşı karşıya gelir.

Sorunların bir de ekonomi ve yaptırım tarafı var. Türkiye önce İran şimdi de Venezuela ile ticaret baskısı altında. Türkiye, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya tam destek veriyor. Maduro, 15 Temmuz darbe kalkışmasından sonra da Türkiye’nin yanında yer alan ve defalarca ülkemizi ziyaret eden bir lider. Benim de takip ettiğim Erdoğan’ın Venezuela ziyaretinde birçok konuda ikili anlaşma imzalanmıştı.

ABD’nin son hamlesi bu anlaşmaların hayata geçirilmesini zorlaştırıyor. Zira ABD tarafı Türkiye’nin bu ülkeyle petrol ve altın ticaretini olası yaptırımları ihlal ettiği iddiasıyla yakın takibe almış durumda. Avrupa Parlamentosu’nun Madoro’ya karşı aldığı kararlar da Türkiye’yi Venezuela konusunda Avrupa’da yalnızlaştırıyor.

Haberin Devamı

Sosyal demokrat siyasetin önemli ismi Mustafa Sarıgül, bu sabah CNN Türk’te 10.00’dan itibaren canlı yayın konuğum olacak. CHP’den istifa ederek DSP’ye geçen ve Şişli belediye başkanı adayı olan Sarıgül’ün açıklamalarının çok ses getireceğini düşünüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder