Yazarlar Gastronomide çıtamız yükseliyor
HABERİ PAYLAŞ

Gastronomide çıtamız yükseliyor

Sürdürülebilirlik konusu gelişme ve kalkınmanın bir numaralı başlığı haline geldi. Toprağın, çevrenin korunması, kaynakların verimli kullanılması, gelecek kuşaklara yaşanılabilir bir Türkiye bırakılması için çok çalışmak zorundayız. Antalya sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli destinasyonlarından, tatil merkezlerinden biri. Türk ekonomisine çok büyük katkı sağlıyor. Şehir, planlı ve yüksek kaliteli tesisleriyle Avrupa’nın en büyük gecelik konaklama fırsatını sunuyor. Şehirde 500’ün üzerinde 5 yıldızlı otel ve 500’den fazla antik yerleşim bölgesi var. “Türkiye’nin dünyada yumuşak gücünü oluşturan şeyler nelerdir?” diye sorsanız ilk üç sırada Türk Hava Yolları, Türk dizileri ve Antalya’yı sayarım. Şehir, sadece güneşi, mavisi, denizi ve sunduğu diğer fırsatlarla değil yerel mutfak cazibesiyle de dikkat çekici hâle geldi. Antalya muazzam turizm kapasitesiyle sadece Türkiye’nin cari açığının kapatılmasına katkı sağlamıyor aynı zamanda ülkenin tarım ürünleri ihtiyacının ciddi kısmını karşılıyor. Turizm ve yeme içme ekosistemi büyük bir zincir hâlinde yüzbinlerce insanın istihdamına olanak tanıyor. Seralar, kış aylarında kritik tarım ürünlerinin temin edilmesini sağlıyor. Türkiye turizmde ve gıda tedarikinde büyük hedefler koyan bir ülke. Ancak markalaşma yolunda yapılması gerekenler var.

Haberin Devamı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, şehri küresel yeme içme kültüründe öne çıkan yerlerle aynı düzeye yükseltmek için kolları sıvamış. Üretici ve çiftçilere sahip çıkılması önemli. Binlerce turunç ağacı dikilmiş. Önemli yapılar canlandırılmış. Vatan Kahvesi yeniden hizmete açılmış. Şimdi önemli bir girişim canlandırılıyor. Antalya’dan Dünyaya Uluslararası 2. Foodfest Antalya Gastronomi Festivali 1-3 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek. UNESCO nezdinde kabul gören diğer illerimiz Gaziantep, Hatay ve Afyon rekabete katılacak. Temel amaç, yerel ürünlerin ve yemeklerin de öne çıkması. Bu yolla yörenin kadınları başta olmak üzere istihdamın gelişmesine de katkı sağlanacak. Gastronomi kavramı, yemekler ve yiyeceklerin yaşam kültürüyle harmanlanması anlamına geliyor. Michelin yıldızlı şeflerle yerel dünya mutfağına taşınacak. Söyleşiler, paneller, etkinliklere ev sahipliği yapılacak. Gazetemiz yazarı Masterchef Mehmet Yalçınkaya da seminerlere katılacak. Etkinlik için yıldız şefler de Antalya’da olacak. Aynı zamanda Kanal D program yapımcısı Arda Türkmen bu isimler arasında. Dünkü tanıtım toplantısında Başkan Muhittin Böcek ve Arda Türkmen ile de sohbet etme fırsatı buldum. Foodfest’e çok iddialı hazırlanıyorlar.

Haberin Devamı

Gastronomide çıtamız yükseliyor

FİLM, KİTAP, MÜZİK

Türkiye’nin en köklü kültürel buluşmalarından Altın Portakal Film Festivali son dönemde özüne döndü ve yenilikler kazandı. Bu sene 60. kez sanatseverlerle buluşacak. Birçok sürpriz olacağını öğrendim, hazırlıklar yoğun şekilde sürüyor. Geleneksel Piyano Festivali devam ediyor. Bu yılki Kitap Fuarı kasım ayında düzenlenecek, programım el verirse ben de katılmak istiyorum. Hobi Festivali, Yılbaşı ve Yörük Türkmen Festivali üzerinde durulan diğer faaliyetler arasında. Türkiye’nin Miami’si Antalya’nın zengin kültür/etkinlik ajandasından başka notları aktarmaya devam edeceğim…

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder